Företagarna – dubbla inflationsmålet

Är det omvända världen när LO-ekonomerna är de starkast förespråkarna för 2 procents inflationsmålet medan företagarna är de som vill ha ett flexiblare mål?

Sen kan man undra varför den amerikanska FED klarar av vad tydligen Dan Andersson inte tror svensk riksbank och arbetsmarknadsparter gör. Där tar man ju hänsyn till både inflation och konjunktur läge.

Inflationsmålet pressar ekonomin
Riksbankens inflationsmål på två procent från 1993 är på tok för lågt satt. Det menar Företagarnas vd som vill dubbla inflationsmålet. Hon vill också att Riksbanken tar större hänsyn till konjunkturläget.

– Med den politik som regeringen bedriver och med den penningpolitik som Riksbanken så här långt har drivit tror jag att man skulle behöva skriva upp målet. Fortsätter det så här är fyra procent mer realistiskt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd på Företagarna, till TT.

Skenande mat- och energipriser har pressat upp den svenska inflationen till 4,3 procent, nära 2,5 procentenheter högre än inflationsmålet. Därmed riskerar tillväxten att få stryka på foten när Riksbankens viktigaste uppgift blir att försöka få ned inflationen. Företagarnas vd tycker dock att Riksbanken borde ägna konjunkturläget en tanke i stället för att bara fläska på med räntehöjningar som hämmar ekonomin.

– Det har ofta förts diskussioner om vilka mål som ska styra Riksbanken i dess agerande. Det vore inte fel att den även sneglar mot tillväxtmålen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Men enligt LO:s chefsekonom Dan Andersson kan Riksbanken inte både bekämpa inflationen och samtidigt ha ett tillväxtmål att ta hänsyn till.

– Den kan inte ha mål som är motstridiga och de är delvis motstridiga. Riksbanken tar hänsyn till tillväxten om det är möjligt givet inflationsmålet, säger Dan Andersson till TT.

Ändra inflationsmålet är inte aktuellt för LO. Tydliga spelregler och kontinuitet är viktigast.

– Även om vi för tio år sedan kanske tyckte att det skulle vara tre procent har vi nu ingen synpunkt på att vi ska ändra inflationsmålet. Man måste ha något som folk vet och förstår, säger Dan Andersson, och fortsätter:

– Att byta inflationsmål innebär att hela finansmarknaden, löneförhandlare och andra lär sig att det kan bli nya inflationsmål.

Inte heller SEB ser någon anledning att förändra inflationsmålet trots att Statistiska centralbyrån (SCB) i förra veckan presenterade siffror som visar att det rådde nolltillväxt i Sverige mellan årets första och andra kvartal.

– Inflationsmålet fyller sin funktion om det hanteras på rätt sätt och det är vad Riksbanken försöker göra. Man vill driva en flexibel inflationsmålspolitik, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

SEB:s ekonomer räknar med att inflationen landar på 4,5 procent i september.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *