Var finns Reinfeldt?

Att moderaterna kommunicerar med mail kanske inte är så konstigt men borde möjligen inte partiledning kanske säga mer än att tala om via e-post hur fel de 14 moderat kommunalråden har?

Sen handlar det för 100-gången om att FRA får tillgång till all digitala informationen för att efter regeringen fastställda mål plocka det man vill ha.

Har det någon betydelse om man lovar att inte öppna mer än utvalda brev när dessa passerar ett centralt postkontor på väg till utlandet. Speciellt om kontrollen och kriterierna för vad som ska öppnas är hemlig.

Förövrigt är det ingen mer än jag som undrar var Fredrik Reinfeldt finns. Någon som sett till statsministern och partiledaren för moderaterna?

FRA-mejl till moderater
När något viktigt händer får moderata partimedlemmar runt om i landet ett mejl med rubriken Noterat från partiledningen. Så skedde i går. I mejlet bemöts ett antal påståenden i den debattartikel som 14 ledande moderata kommunalpolitiker publicerade på gårdagens DN Debatt, som till exempel att FRA ska få en kopia på all elektronisk trafik:

– Nej, FRA får ej kopior på all elektronisk trafik. FRA får bearbeta delar av flödet av kommunikationen, i enlighet lagstiftningen. Den trafik som inte möter sökbegreppen vare sig öppnas eller bearbetas. Den kommunikation som sökbegreppen pekar ut utgör endast en bråkdel all tillgänglig trafik, skrivs det i mejlet.

Flera mottagare av mejlet menar att partiledningens information är felaktig, och syftar till att vilseleda moderaternas medlemmar. I propositionen står nämligen tydligt att all trafik ska föras av operatörerna till så kallade samverkanspunkter, där den överlämnas till myndigheten, Försvarets radioanstalt.

Fredrik Bergqvist, moderat oppositionsråd från Norrköping och en av kritikerna mot FRA-lagen, säger så här:

– Man ska samla in all trafik, det är ju det som ska hända. Man argumenterar som att elektronisk post är som vanlig post, att man behöva ta en kopia på allt som skrivits. Men det räcker ju med att ta en kopia på servern så har man det. Och oavsett om man väljer att öppna det eller inte så har integritetskränkningen skett redan när man samlar in trafiken. Någonstans tycker jag att det här är lite desperation och dåliga bortförklaringar.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, tycker att mejlet mest innehåller bortförklaringar.

– Man kommer inte ifrån att varje medborgares mejlpost kommer gå till samverkanspunkterna, och det är nästan lite brännvinsadvokatyr att inte tillstå detta, säger han.

– Jag tycker att enligt en rimlig tolkning är det felaktigt att påstå det de gör.
Regeringen skulle tjäna på att vara mer raka, tror Ulf Bjereld. Ju luddigare formuleringar, desto mer suspekt verkar signalspaningen.

Om jag vore statsminister skulle jag säga att det handlar av massavlyssning, säger Ulf Bjereld.

En av författarna till mejlet, Sofia Krigsman som är sakkunnig på försvarsdepartementet, tycker att kritikerna har missförstått vad som gäller.

– FRA kan i de här samverkanspunkterna få den tekniska tillgången till det som passerar gränsen. Men det är en mycket liten del av den som de har laglig rätt att tillgodogöra sig. För att sålla bort ointressanta flöden sker en datareduktion, ett grovt urval av det som samlats in, vid samverkanspunkterna, säger hon.
Ointressant information ska sedan inte lagras, utan förstöras, enligt Sofia Krigsman.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *