Examenslängd Borg-Östros


Hmm, eftersom Dick Erixon
tar upp saken och jämför examenslängd borde inte Tomas Östros fil.lic räknas mer än Göran Persson akademiska poäng i jämförelse med Anders Borgs alldrig avlutade FK?  Persson som ju heller aldrig framställde  sig som national ekonomisk expert.

Sydsvenska Dagbladet berättar i ledarstick att socialdemokraterna försökt smutskasta finansminister Anders Borg i partitidningen Aktuellt i politiken, genom att ifrågasätta Borgs akademiska meriter.

Kruxet är förstås att en av Borgs företrädare på posten – Göran Persson (s) – inte bara saknade akademiska meriter på området. Persson hävdade dessutom – gärna, ofta och ljudligt – att utbildning i nationalekonomi i allt väsentligt var en belastning för en finansminister.

Dubbelt besvärande för Aktuellt i Politiken är att Borg har en gedigen utbildning. Enligt Borgs pressekreterare har finansministern visst tenterat kurser på forskarutbildningen.

Tidningen försöker dock ärerädda sin fadäs genom att hävda att “ekonomi handlar mest om politik, dumbom!”

Borgs behöver inte bli svaret skyldig: “Journalistik handlar mest om faktagranskning, dumbom!”

Sossarnas personangrepp på Borg föll platt

En bra genomgång av de akademiska kunskaperna hos alliansregering finns annars här.

Nog får man hoppas att Sven Otto Littorin tar friår för fortbildning efter avslöjandet om att han köpt sig en falsk examen från en ökänd examensfabrik. Men även bortsett från Littorins bluffexamen har Fredrik Reinfeldt inte precis valt ut de mest välutbildade redskapen i skjulet till sin regering.

Cecilia Malmström är den enda i regeringen som har disputerat — därtill i statsvetenskap vid Göteborgs universitet (finare än så blir det inte). Tobias Billström utmärker sig också, förutom en magisterexamen i historia från Lunds universitet har han också tagit en master vid Cambridge. Ytterligare nio ministrar har någon form av postgymnasial examen, även om olika yrkesexamina dominerar.1

Men nio ministrar har trots att de studerat på högskolenivå inte lyckats ta någon akademisk examen, av deras biografier att döma. De anför bara opreciserade högskolestudier.2. Göran Hägglund och Maud Olofsson tycks överhuvudtaget inte ha studerat på högskolenivå.

Vid en internationell jämförelse ter sig därför den svenska regeringen som den obildade kusinen från landet:

De akademiska medelmåttorna i Reinfeldts regering | Mothugg

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Examenslängd Borg-Östros

 1. Populisten skriver:

  Är det inte intressantare att istället för att jämföra regeringens och oppositionens akademiska meriter konstatera att de överlag är rätt så skrala bland våra ledande politiker?

  • ckrantz skriver:

   @Populisten

   Visst är det så i många fall både till höger och vänster men brist på kunskaper hindrar knappast dessa politiker att komma med tyckande.

   Det som retar mig är att ingen i media eller bland etablerade politiker tycks våga ifrågasätta eller har förmåga att föra fram motargument mot vad som blivit etablerade sanningar.

   Som den borgerliga arbetslinje som Calmfors med flera säger inte har något att göra med de antal arbeten som skapats.

   En OECD rapport och några rapporter från platser som Holland och Nya Zeeland från tidigt 90-tal samt Clintons 96-reform blev den moderata arbetslinjen att sänkta skatter och högre krav på de som lever på bidrag skulle skapa arbete och välstånd.

   Även många socialdemokrater har ju köpt retoriken

   • Populisten skriver:

    Visst, om det politiska etablissemanget är obildat så är media i allmänhet dessutom lata. I mina mörkare stunder känner jag det som om den genomsnittlige journalisten endast klarar av att reläa vidare de pressmedelanden som landar på bordet (ta alla dessa ”larmrapporter” som tidningarna svämmar över av som exempel, de uppstår alltid för att en forskargrupp någonstans varit smarta nog att skicka ut sina fynd som pressmedelandet till i ämnet okunniga journalister oftast med avsikten att skapa publicitet för att få mer forskninganslag).

    Däremot håller jag inte med om din analys av arbetslinjen. Antagligen därför att jag inte håller med om att den var tänkt att ”skapa arbete och välstånd”. Jag menar att den var tänkt att se till att fler kommer i arbete genom att se till att fler av de redan lediga platserna besattes och jag menar att den lyckades eftersom timing råkade vara perfekt. Nu är väl frågan om Borg & Co klarar av att föra en annan politik då konjukturen vänder. Skrev om det härom dagen: http://populisten.wordpress.com/2008/08/08/klarar-borg-andra-tider/

    Ett exempel åt andra hållet är det danska flexcuritysystemet. Är det verkligen så bra som det påstås?

 2. Populisten skriver:

  Är det inte intressantare att istället för att jämföra regeringens och oppositionens akademiska meriter konstatera att de överlag är rätt så skrala bland våra ledande politiker?

  • ckrantz skriver:

   @Populisten

   Visst är det så i många fall både till höger och vänster men brist på kunskaper hindrar knappast dessa politiker att komma med tyckande.

   Det som retar mig är att ingen i media eller bland etablerade politiker tycks våga ifrågasätta eller har förmåga att föra fram motargument mot vad som blivit etablerade sanningar.

   Som den borgerliga arbetslinje som Calmfors med flera säger inte har något att göra med de antal arbeten som skapats.

   En OECD rapport och några rapporter från platser som Holland och Nya Zeeland från tidigt 90-tal samt Clintons 96-reform blev den moderata arbetslinjen att sänkta skatter och högre krav på de som lever på bidrag skulle skapa arbete och välstånd.

   Även många socialdemokrater har ju köpt retoriken

   • Populisten skriver:

    Visst, om det politiska etablissemanget är obildat så är media i allmänhet dessutom lata. I mina mörkare stunder känner jag det som om den genomsnittlige journalisten endast klarar av att reläa vidare de pressmedelanden som landar på bordet (ta alla dessa "larmrapporter" som tidningarna svämmar över av som exempel, de uppstår alltid för att en forskargrupp någonstans varit smarta nog att skicka ut sina fynd som pressmedelandet till i ämnet okunniga journalister oftast med avsikten att skapa publicitet för att få mer forskninganslag).

    Däremot håller jag inte med om din analys av arbetslinjen. Antagligen därför att jag inte håller med om att den var tänkt att "skapa arbete och välstånd". Jag menar att den var tänkt att se till att fler kommer i arbete genom att se till att fler av de redan lediga platserna besattes och jag menar att den lyckades eftersom timing råkade vara perfekt. Nu är väl frågan om Borg & Co klarar av att föra en annan politik då konjukturen vänder. Skrev om det härom dagen: http://populisten.wordpress.com/2008/08/08/klarar

    Ett exempel åt andra hållet är det danska flexcuritysystemet. Är det verkligen så bra som det påstås?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *