Statlig a-kassa och omställningsförsäkring

Inlägget från Tomas nedan fick mig att fundera.

Det förvånar mig alltid att så många socialdemokraterna verkar leva kvar i en bild av en svenska arbetsmarknaden som inte finns längre för alla svenskar. Och med hur ideologiskt färgande glassögon man ser världen. 60-80 talets Sverige är borta liksom den trygga arbetsmarknad som fanns då.

Istället för att försvara systemet föredrar jag att se verkligheten.

Banden mellan a-kassan och fack är till stora delar klippta. Facken kontrollera inte a-kassorna vilket alliansens agerande visar. Det är istället staten som bestämmer vilkoren och fördelar pengar via bidrag och löneskatter. Det är från facken tillhörande men oberoende organisationer som administrerar de flesta a-kassor. Där staten bestämmer villkoren för hur dessa kassor ska arbeta. Inte facket.

90-talets inhemska depression var också grundskottet för tanken på a-kassan som en omställningsförsäkring. A-kassorna blev en försörjning för en arbetslös eller deltidsarbetande befolkning om man ska se verkligheten. Man kan hata ord som medborgarlön men det är hur verkligheten kom att bli för många svenskar.

Till de som fick och får sin försörjning via a-kassor kommer alla de som står utanför systemet eller alldrig kom in likt de ’ungdomar’ i vissa fall upp till 25-30 års åldern som i värsta fall familjen fått ta försörjningsansvar för. Mambo kanske låter kul men var en konsekvens av både arbets och bostadsbrist. Inte ett frivilligt val för de flesta svenskar i 20-30 års åldern.

Den grupp som står allra längst bort är de som kommunerna fått ta ansvaret för  och agera både arbetsförmedlare och a-kassa. En grupp som inkluderar svenskar, invandrare, gamla och unga.

A-kassorna utgör idag heller inte någon generell försäkring vid arbetslöshet för alla svenskar. Du måste kvalificerade dig till a-kassan genom regler för hur länge du arbetat. Regler anpassade efter ett system där vi hade 2% arbetslöshet och fast anställning var norm. Så ser inte verkligheten ut idag för alla svenskar. Istället arbetar allt för många svenskar som deltidare, tillsvidare eller timanställda. De är i praktiken arbetslösa med kortare eller längre perioder av arbete. Som någon döpte det till de är just-in-time arbetskraft.

En annan förändring är att arbetsgivare idag stället helt andra krav på t ex social kompetens och utbildning som utesluter människor. Det är arbetsgivarens marknad där man ratar de som inte passar in. Så ser verkligheten ut. Fel kön, ålder, backgrund eller bara utseende kan göra att du inte ’passar’ på en arbetsplats trots rätt formell kompetens.

Det är ockå en verklighet där man både från politisk och socialt håll idag öppet ifrågasätter om arbetslösa verkligen söker arbete trots stenhård krav på att ta anvisade  jobb och flytta över hela sverige. Och förstås den bortre parentes som även socialdemokrater från partiets rådslags grupp tycks anse behövs. För mig känns retoriken igen från andra länder där socialt ansvar flyttas till den enskilda individen. En politik som verkar ha rotats även i Sverige.

Löser a-kassan som en omställningsförsäkring och försäkringssystemens nuvarande organisation dagens situation på arbetsmarknaden? Så ser retoriken ut. Om inte vad är alternativet?

Den generella frågan att ta ställning till är har du rätt att äta, bo och leva i Sverige om du inte kan få ett arbete?  Jag förutsätter nämligen att alla vill försörja sig själv och vara oberoende.

Den andra frågan är om hela sjuk och arbetslöshetssystemet behöver reformeras. Fungerar samordningen mellan  AF, FK, Kommuner, stat och privata arbetsgivare bra idag? Gjorde det de även före 2006?

Är tanken på en generell arbetsmarknadsgaranti med en dräglig levnadsnivå för alla vuxna svenskar som söker arbete så hemsk och tanken på ett samordnat försäkringssytem så farlig? Det handlar ju fortfarande om att egen försörjning är målet för att svenskar.  Eller med andra ord arbete.

Har jag helt fel i att det behövs mer än en kompetens myndighet och återställda nivåer i a-kassan för att rätta till allt som gick snett under 90-talet på arbetsmarknaden. Istället för dagens 2/3 dels alternativ?

I grunden handlar det ju om en positiv tro på alla människors vilja att förändras och en vision för hur det ska kunna ske. Folkhemmet 2.0 kanske?

Ledarna i Borås Tidning har under sommarmånaderna blommat ut i oförbehållsam liberalism. Allt skall privatiseras och konkurrensutsättas. Det har ett antal bloggare (kan läsas här och här)tidigare skrivit om. Dagens ledare är inte annorlunda. Den tar upp en gammal käpphäst för centerpartiet och på senare tid även för miljöpartiet. En s.k. arbetslivsförsäkring skulle täcka både sjukdom och arbetslöshet.
Förslaget innebär ett förstatligande av a-kassa och ger en möjlighet att på det sättet klippa banden till facken. Ligger väl i nivå med vad alliansen gick på val med. De vill alltså leverera igen. Det är ett sätt att ”avsossefiera” Sverige som Maud ”järnladyn” Olofsson brukar uttrycka det. En låg ersättning till alla och sedan får människor själva välja om de vill ha högre ersättning och i så fall teckna egna försäkringar. Jo men visst det är gamla kända högerargument. Bara tråkigt att miljöpartiet inte har genomskådat det. Oavsett ersättningsnivån är det avgörande att högern vill ersätta ett generellt system, lika för alla, med ett individualiserat. Den som tillhör ett starkt fack får högre avtalad ersättning än den som tillhör ett svagt och den som har hög lön kan köpa sig de tilläggsförsäkringar som den lågavlönade bara kan drömma om. Det är en politik för ökade klassklyftor.
Det är dock klädsamt att ledarskribenten medger att det går sämre för den moderatstyrda regeringen nu.

iakttagaren: Liberala BT-ledare, USA och Browns framtid

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *