Anders Borg varnar för ekonomisk kris

Uppenbarligen har Anders Borg kommit fram till att nu är det ekonomisk kris något han inte sade för några dagar sedan. Har han tappat tron på att regeringens 30miljarder till vägar och skattesänkningar ska fixa den svenska ekonomin när resten av världen går in i en global lågkonjunktur?

– Ibland är det högkonjunktur och ibland är det lågkonjunktur. Sverige har mycket starka offentliga finanser och vi har goda förutsättningar att dämpa inbromsningen, säger han.

Finansministern menar att världsekonomin, med stigande olje- och matpriser, bär det
största ansvaret för den stagnerade svenska tillväxten. Nu är det upp
till den svenska regeringen att införa reformer för att få fart på ekonomin igen.

DN

Och återigen vad ska hända med de 500000 utan a-kassa, de 40000+ i jobb och utvecklings garantin. De 60000 som ska föras ut från sjukförsäkringen? Allt förstås en del i regerings ’arbetslinje’ som ska skapa arbete. Alla de svenska hushåll som är belånade över taken eller de arbetande fattiga.

Det är alliansens ansvar att hantera detta. Med stigande räntor för att bekämpa mat och energipris inflationen och en lägre global efterfrågan.

Förövrigt vad innebär en historiskt låg tillväxt som Borg flaggar för? Är det inte tur att vi leds av finansmister som inte ens besvärade sig med att en akademisk grundexamen. Det är väl då man lär sig sådan visdoms ord som ’Ibland är det högkonjunktur och ibland är det lågkonjunktur’.

DN1, DN2, DN3, VA

”Ovädret är här” – Sverige – E24.se

– Vi kan konstatera att ett regnväder har dragit in över svensk ekonomi. Det har varit en tid av stark internationell finansiell turbulens, vilket gett ett genomslag på bland annat aktiemarknaden, sade Anders Borg och fortsatte:

– Sverige är en väldigt öppen ekonomi och är känsligt för den här typen av svängningar.

Han flaggade också för att regeringens tillväxtprognos kommer att behöva skrivas ner kraftigt.

– När vi samlar ihop oss till budgetdiskussioner kan vi konstatera att den svenska tillväxten dämpats tydligt och vi kommer få en tillväxt i år och nästa år som blir låg i historiska termer.

Han menar dock att Sverige fortfarande har ”relativt starka statlga finanser” och han menar att prognosen att det finns ett fortsatt reformutrymme på 20 till 30 miljarder står fast.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *