Danielsson till Hongkong

HPIM0303

Hela bråket kring Danielsson var en politisk vedetta från Carl Bildt och antar jag de övriga moderaterna. Något som öppnar för motsvarande behandling av borgerliga tjänstemän som anses ’politiskt’ orena. Det är knappast en bra utveckling mot vad som liknar ett amerikanskt federalt system där hela det övre skiktet med tjänstemän byts vart fjärde år i den federala regeringen.

SvD » Inrikes » Danielsson får nytt jobb

Lars Danielssons framtid har länge varit oviss – och turerna kring hans arbetssituation på UD har varit många. Sedan slutet av 2006 har han varit placerad som ambassadör hos expeditionschefen på UD. I praktiken har han saknat kvalificerade arbetsuppgifter.

Danielsson var som utrikespolitisk rådgivare en av den förre statsministern Göran Perssons närmaste män. Han har fått utstå hård kritik för sin roll i den förra regeringens hantering av tsunamikatastrofen i december 2004.

Han tvingades bort från sin post som statssekreterare efter hård kritik från JO för att han lämnat motstridiga uppgifter till Katastrofkommissionen.

Tjänsten i Hongkong blev först känd i mitten av juni när SVT:s Rapport uppgav att Danielsson fått erbjudandet.

Statstjänstemannafackets ordförande på UD, Åke Isaksson har tidigare uttryckt kritik till hur Lars Danielsson behandlas av utrikesminister Carl Bildt.

Senast i maj i år stod klart att Danielsson missade tjänsten som ny EU-ambassadör i Bryssel.

Han hade då sökt totalt 17 ambassadörsplatser – varav 16 tillsatts med någon annan.

– Det är klart att det här bara handlar om politik. Man vill helt enkelt inte ge honom platsen. Men vi kan inte göra så mycket om Lars själv inte vill gå vidare. Det är överhuvudtaget svårt för facket att ta strid när det handlar om politik på det här sättet, säger Åke Isaksson vid Stjatsjänstemannafacket till SvD.se i maj.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *