Den vikande globala konjunkturen

Som Businessweek nedan skriver om och VA’s konjunktur siffror visar handlar det om en sjunkande global tillväxt. De sjunkande råvarupriserna är en effekt av minskad efterfrågan globalt.

Någon som tror att den ’starka’ svenska ekonomin kommer att klara sig bra i en global lågkonjunktur baserad på minskad eftrfrågan. Och hur sunda är statsfinanserna om man tar bort engångsintäkter som försäljning av statliga bolag och inflationsuppblåsta skatteintäkter?

VA.se » Bara dystra konjunktursiffror

De dystra konjunkturnyheterna fortsätter att staplas på varandra. Dagens svenska skörd innehåller ett inköpschefsindex på 48,6, klart lägre än 50-nivån som anger gränsen mellan tillväxt och nedgång. Dessutom är siffran den lägsta på fem år och särskilt oroande är att orderstockarna minskar kraftigt, något som nog ska tolkas som att ingen snabb vändning är i sikte. Nästa konjunkturchock var att BNP-tillväxten under andra kvartalet var så låg som 0,7 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Så låg tillväxt har inte Sverige haft sedan IT-turbulensen 2001. Och nu får vi nog avskriva Riksbankens räntehöjningar om de nu inte helt har tappat koncepten uppe vid Brunkebergstorg.

Lika dystert är det i övriga Europa, möjligen med undantag för Tyskland vars inköpschefsindex precis hankar sig över 50-strecket. I hela EMU-området landade indexet på 47,4 och i Storbritannien på 44,3 så Sverige är långt ifrån värst drabbat.

Eftersom det finns ett relativt begränsat utrymme, i alla fall i västvärlden, att stimulera ekonomin så kan vi nog räkna med att den här lågkonjunkturen får ett relativt utdraget förlopp. Hoppet står väl närmast till en vändning i USA, även om det ter sig som mindre troligt på kort sikt. I eftermiddag kommer viktiga sysselsättningssiffror för juli samt inköpschefsindex för industrin. Förväntningarna är lågt ställda och analytikerna räknar med att sysselsättningen ska ha sjunkit med 75000 personer. Den här gången är det också extra fokus på den ofrivilliga deltidsarbetslösheten som har ökat i rasande takt under de senaste månaderna. Något som har begränsat uppgången i den öppna arbetslösheten.

Commodities Are Down…Hooray?

These days, even the good news is bad news. The good news, which helped the stock market to its biggest gain in four months on Aug. 5, is that commodity prices, led by oil, have been plunging. The bad news is why commodities have fallen: One big factor is a slowdown in global economic growth, with prospects for worse ahead.

On the bright side, lower commodity prices, all else being equal, help hold down inflation and ease strains on consumers and commodity-buying businesses. Prices of oil, copper, aluminum, corn, and soybeans began dropping sharply earlier this summer, joining zinc, tin, nickel, and platinum, which began falling earlier. Crude oil fell 18% from its July 3 peak of $145 a barrel through Aug. 6, when it closed at $118.60 on the New York Mercantile Exchange. Nickel is down 47% from its 2008 high; orange juice, down 33%; platinum, down 30%; soybeans, down 26%. Overall, the S&P GSCI—a global commodity index created by Standard & Poor’s (MHP) and Goldman Sachs Group (GS)—is off 19% since early July.

Trouble is, the welcome price drop owes a lot to unwelcome world economic weakness. Traders are bailing out of commodities in part because of evidence of weakening demand and in part because they predict demand will soften in the months ahead as the economic slump and credit crunch that began in the U.S. a year ago spread abroad. On Aug. 5, JPMorgan Chase (JPM) said ”global GDP has decelerated markedly since last year and is currently expanding at a tepid annualized pace of 1.3%.” The International Monetary Fund on July 17 predicted global growth of 3% in the fourth quarter of 2008 compared with a year earlier, down from 5% annual growth in all of 2007. ”The market is starting to catch up to a demand pullback,” says John Kingston, global oil director for Platts, an information provider owned by The McGraw-Hill Companies

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *