Fack agerar för papperslösa


Med tanke på att de enda skyddet som finns på den svenska arbetsmarknaden är ett aktivt fack är det jättebra om de nu börjar agera mot oseriösa arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft. Samtidigt kan facket inte vara överallt och alla lokal avdelningar är inte lika aktiva. Det blir ju i praktiken facket som får ta samhälls ansvaret för att folk får hyggliga löner och en drägliga arbetsmarknad. Något som är svårt i den upp splittrade arbetsmarknad vi har nu.

Nytt center för papperslösa

Centret för papperslösa kom till på initiativ av organisationen Papperslösa Stockholm. Den fick med sig TCO och flera LO-förbund. Tillsammans ska de ge information om svenska arbetsregler och ge råd till personer med arbetsgivarproblem. Arbetstagare ska slussas till rätt förbund, som i sin tur kan agera mot arbetsgivare.

– Vi måste se till att regler följs och att den svenska modellen fungerar, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Enligt honom är de papperslösa den mest utsatta gruppen på arbetsmarknaden. Men centret ska också hjälpa grupper som asylsökande och nyanlända invandrare.

– Ju svagare position någon har på arbetsmarknaden, jurudiskt och ekonomiskt, desto svårare för oss är det att hjälpa till. Men redan i dag har ju fackförbund kunnat hjälpa papperslösa.

Än så länge får inte papperslösa bli medlemmar i facket, men frågan diskuteras inom LO.

– Vi kommer att försöka hitta vägar och lösningar för att komma åt problematiken. Det här är inte bra för någon, varken svenska medborgare eller papperslösa, säger Antonio Lopez, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, HRF, i Stockholm.

När centret öppnar den 1 september är risken stor man att får många ärenden på sitt bord. Sommaren är slut och med den kortare säsongsarbeten. HRF brukar ha bråda dagar med sommarjobbare som inte har fått ut rätt lön på rätt dag. Inom branschen, särskilt på disk- och städjobben, har en stor del av arbetstagarna, som just papperslösa, asylsökande eller nyanlända invandrare, en svag position gentemot arbetsgivaren.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fack agerar för papperslösa

  1. Christian skriver:

    Papperslös är ett annat ord för illegal invandrare.
    Har du fått avslag så är du inte välkommen här och ska således inte befinna dig i Sverige.

  2. Christian skriver:

    Papperslös är ett annat ord för illegal invandrare.

    Har du fått avslag så är du inte välkommen här och ska således inte befinna dig i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *