FRA taktik av Reinfeldt

Är jag en elak cyniker om jag misstänker att moderaterna och Reinfleldt vill lägga över ansvaret för FRA-lagens misslyckande på socialdemokraterna? Politisk taktik av machiavelli från Täby kanske.

SvD » SvD:s bloggar inom flera olika områden

Att riva upp lagen blir inte aktuellt, meddelade statsministern, men eftersom riksdagen ”beställt” ytterligare integritetsskyddande förändringar kommer detta tas i beaktande under det kommande arbetet. Förvånansvärt var dock att Reinfeldt uttryckte att regeringen kommer att sträva efter att göra de ändringar av lagen som ska läggas fram i höst i samråd med socialdemokraterna, och om s inte är intresserade av att samverka kommer förslagen att utformas på ett sätt som ”socialdemokraterna hade kunnat acceptera om de hade varit i regeringsställning”.

Vill Fredrik Reinfeldt med detta säga att han ger s veto i FRA-frågan?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på FRA taktik av Reinfeldt

 1. Populisten skriver:

  Jag tror ungefär som du: Reinfeldt vill få med socialdemokraterna i FRA-båten för att se till att detta inte ska kunna bli en valfråga 2010. Två frågor inställer sig för mig:

  1) Är Sahlin verkligen beredd att ge bort en sån vinnarfråga? Jag tror att svaret är nej.

  2) Kommer taktiken verkligen att lyckas rädda kvar arga liberala väljare hos alliansen? Jag svarar nja. Om Reinfeldt lyckas så kommer han endast att se till att dessa missnöjda borgare inte röstar på socialdemokraterna utan antagligen lägger sig på sofflocket. Alltid något vunnet för Reinfeldt, men inte tillräckligt.

  I övrigt kan jag bara konstatera att denna typ av breda överenskommelser är vederstyggliga eftersom de fråntar väljarna makten att tycka till om frågorna i val.

  Stackars Machiavelli roterar nog i sin grav nu då du nämner hans namn samtidigt som olyckan Reinfeldt.

  • ckrantz skriver:

   @Populisten:

   När det gäller 1 så glöm inte den framtida S + MP regering som kommer. MP har klar bundit upp sig för ett nej till FRA lagen. Och för att vara brutal S vore korkade om de lätt motståndaren komma undan när båten hållet på att sjunka. Då är det bättre att göra några fler hål i skrovet.

   När det gäller 2 så är Reinfeldt ingen liberal ideolog. Han har inget intresse av revolutionära samhällsomvandlingar. Han är snarare en borgerlig ekonomisk teknokrat likt de teknokrater S så ofta beskylls för att styras av. Det är systemet och makten som gäller.

   Och ja, Reinfeldt har visat sig ganska dålig på taktiskt maktspel även om han själv gärna pratar om sina ledaregenskaper.

   Grundläggande för ett taktiskt ledarskap är ju att kunna anpassa sig efter en förändrad terräng. Eller för att citera en gammal militär. ’Inga planer överlever kontakten med slagfältet’ Det smarta taktikern vet det och anpassar sig.

   Reinfelfdt följer kartan och planen till slutet.

 2. Populisten skriver:

  Jag tror ungefär som du: Reinfeldt vill få med socialdemokraterna i FRA-båten för att se till att detta inte ska kunna bli en valfråga 2010. Två frågor inställer sig för mig:

  1) Är Sahlin verkligen beredd att ge bort en sån vinnarfråga? Jag tror att svaret är nej.

  2) Kommer taktiken verkligen att lyckas rädda kvar arga liberala väljare hos alliansen? Jag svarar nja. Om Reinfeldt lyckas så kommer han endast att se till att dessa missnöjda borgare inte röstar på socialdemokraterna utan antagligen lägger sig på sofflocket. Alltid något vunnet för Reinfeldt, men inte tillräckligt.

  I övrigt kan jag bara konstatera att denna typ av breda överenskommelser är vederstyggliga eftersom de fråntar väljarna makten att tycka till om frågorna i val.

  Stackars Machiavelli roterar nog i sin grav nu då du nämner hans namn samtidigt som olyckan Reinfeldt.

  • ckrantz skriver:

   @Populisten:

   När det gäller 1 så glöm inte den framtida S + MP regering som kommer. MP har klar bundit upp sig för ett nej till FRA lagen. Och för att vara brutal S vore korkade om de lätt motståndaren komma undan när båten hållet på att sjunka. Då är det bättre att göra några fler hål i skrovet.

   När det gäller 2 så är Reinfeldt ingen liberal ideolog. Han har inget intresse av revolutionära samhällsomvandlingar. Han är snarare en borgerlig ekonomisk teknokrat likt de teknokrater S så ofta beskylls för att styras av. Det är systemet och makten som gäller.

   Och ja, Reinfeldt har visat sig ganska dålig på taktiskt maktspel även om han själv gärna pratar om sina ledaregenskaper.

   Grundläggande för ett taktiskt ledarskap är ju att kunna anpassa sig efter en förändrad terräng. Eller för att citera en gammal militär. 'Inga planer överlever kontakten med slagfältet' Det smarta taktikern vet det och anpassar sig.

   Reinfelfdt följer kartan och planen till slutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *