I Sverige finns inga lägsta löner

I Sverige är det parterna på arbetsmarknaden som ansvar för förhållandena där. D.v.s i praktiken facket om arbetsgivare struntar i sina anställda.

Då gäller det att det finns ett fack på plats som är aktivt annars är det ju fritt fram att betala hur låga lön eller ha hur dålig arbetsvillkor som helst i Sverige. Eller har jag fel?

Ironiskt nog är det detta EU ville ändra med Lissabon fördraget där en miniminivå på löner och en standard på arbetsvillkor skulle garanteras för alla EU medborgare.

Kan den svenska modellen fungera där den nationella marknaden löses upp och fastanställningar försvinner?

Här tvingas arbetarna bo | Nyheter | Aftonbladet

I den containerliknande baracken vid Årstaviken i Stockholm finns inga fönster. Fyra sängar är hopträngda och i det lilla köksutrymmet står fiskespön lutade mot väggen.

Det luktar rök och fattigdom.

– Det här är slavliknande förhållanden, säger Krister Strömberg.

Sju litauer har arbetat i en och halv månad med att sortera byggmaterial när den gamla Vin&Sprit-byggnaden ska rivas.
Allmänheten tipsade

Aftonbladet var med när Byggettan gjorde razzia mot bygget i går förmiddag – efter tips från allmänheten.

– De här killarna jobbar för 45 kronor i timmen. De arbetar elva timmar om dagen och sex dagar i veckan, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande i Stockholm.

Några övertidstillägg eller andra jobbförmåner är det inte tal om.

– Vi kommer nu se till att sätta stopp för det här utnyttjandet nu. Det bästa vore om de fick riktiga kontrakt och nytt boende genast, säger Lindholm.

Ingen av litauerna vill medverka i

Aftonbladet. De är för rädda att råka illa ut.

Enligt kollektivavtalet ska de tjäna minst 159 kronor i timmen. Men det finns ingen lag som tvingar arbetsgivare att följa avtalet.

Byggettan utreder nu vem som anställt litauerna och hur de ska gå vidare.

– Vi tar kontakt med Ekobrottsmyndigheten och Arbetsmiljöverket. Om det finns oegentligheter riskerar det ansvariga företaget skadestånd till de anställda och även näringsförbud, säger Johan Lindholm.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Europa-EU och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *