Kan en kvinna bli statsminister

PM undrar nedan om en kvinna kan bli statsminister i Sverige.

Jag hade sagt ja med förbehållet att det beror på den individuella kvinnan, inte om hon är kvinna eller man. När det gäller valet 2010 tror jag det är Mona Sahlins och socialdemokratins att förlora. I grunden handlar det om att både vinna medelklass och det som en gång i tiden kallades arbetarklass med ett politiskt alternativ annorlunda än alliansens.

Mosa-mona kampanjen tror jag inte har en chans om partiledning och Mona Sahlin själv inte klantar till det rejält. Vilket hon inte borde göra om hon är det erfarna och mogna politiker om PM säger.

Min valanalys av vad som hände 2006 var att socialdemokraterna förlorade valet för att dess egna väljare inte längre trodde att socialdemokraterna stod för sina grundvärderingar. Rättvisa och solidaritet. Partiledningen hade tappat kontakten med verkligheten.

Om inte annat ger det massiva missnöjet med alliansen en fingervisning om att en majoritet av svenskarna vill ha en annan politik än alliansens, där man inte ställer samhällsgrupper emot varandra.

Något som jag inte är säker på att partiledningen för socialdemokraterna uppfattat. Allt för mycket analys har gått ut på att det är genom tjänstemän i Stockholm medelklass socialdemokraterna ska vinna valet 2010. Då har man inte fattat det ursinne som finns över samhällsförändringarna de senaste 15åren där ett nytt fattig Sverige delat i ett 2/3 dels samhälle växt fram.

Sahlin är en av de mest erfarna
statsministerkandidaterna i svensk modern historia. Hon har förutom
riksdagsledamot varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice
statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och
samhällsbyggnadsminister. Hennes politiska erfarenhet är större och
bredare än vad Erlander, Palme och Carlsson hade när de tillträdde, för
att inte tala om Fälldin, Bildt och Reinfeldt. Persson är faktiskt den
ende som kan mäta sig med två tunga ministerposter, skola och finans.

Om jag hade varit valstrateg hade en uppenbar taktik varit att föra fram den erfarna politikern Mona Sahlin mot den röra som ’ung’-moderaterna Reinfeldt, Littorin och Borg skapat i Sverige. Och för att låna från amerikansk politik se till att presentera Mona ordentlig för Svensk folket. Precis som i USA utan att gå till överdrift tryck på det historiska i att en kvinna kommer att bli statsminister.

Annars är det någon som kommer ihåg det ’dukade bordet valet’ 1979?

De har rensat det dukade bordet, de har tömt skafferi och
visthusbodar, de har lagt åkern i träda och ätit sig igenom de
internationella bankpalatsens matsalar på svenska folkets kontokort.

Med lite omformuleringar finns det förutsättningar att driva en liknande kampanj mot alliansen och speciellt de nya moderaterna. Enkelt uttryckt banka in att moderaternas arbetslinje har ökat utanförskapet, delat Sverige och skapat ett nytt fattig Sverige. Socialdemokraterna borde ta kampen och visa skillnaderna i synen på arbete och samhälle mot alliansens.

Alltså en ideologisk valrörelse istället för en triangulerande som kämpar om medelklassväljarna och storstädernas tjänstemän i mitten. Efter modell från Bill Clinton, Tony Blair och Fredrik Reinfeldt där man sätter nya likt new democrats, new labour eller nya moderaterna. Istället för nya socialdemokraterna satsa på ursprungliga socialdemokraterna.

Är det möjligen dags att prata rättvisa och solidaritet igen med eftertryck. Kanske till och med förra fram en vision om ett folkhem 2.0?

Det måste finnas både visioner och praktiskt vardagspolitik. Någon som kan gissa vem citatet nedan kommer ifrån?

Socialdemokratin är bärare av idéer om gemenskap och
rättfärdighet. Vi sliter hårt med vardagsfrågor. Men någonstans finns
drömmarna kvar. Om en framtid där arbetare och tjänstemän får mer att
säga till om. Där vi kan åldras i värdighet. Där barnen och familjerna
har trygghet. Där vi kan gemensamt ta ansvar för landets skönhet.

Vår kamp är en kamp för människornas frigörelse och den vill vi
fortsätta efter den 19 september. Rösta inte bort tryggheten.
Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre. Och allra sist: tänk om
denna gamla fina arbetarstad, Göteborg, kunde få det arbetarstyre den
verkligen förtjänar!

Kan en kvinna bli statsminister? « Karin, PM & Leos blogg

Alla, precis alla, makrofaktorer talar för socialdemokraterna. Den sittande regeringen är sällsynt impopulär, för en sällsynt impopulär politik, har gjort sällsynt många små och stora misstag. Lägg på det en lågkonjunktur och ökande utanförskap och det svenska valet 2010 borde vara lika självklart som det amerikanska 2008 nyss var. Fram till denna veckan har en demokratisk seger varit given, men nu är det plötsligt dött lopp i mätningarna.

Vad har hänt? Jo, med mycket subtila medel mobiliserade McCain-kampanjen den enorma mentala infrastruktur som under USA:s hela historia alltid reproducerat vita män till presidentposten. Med en reklamfilm där Obama jämförs med Paris Hilton och Britney Spears sätts den svarte mannen i ett av de sammanhang där han traditionellt hör hemma – han är en oseriös lätting som inte är att lita på när det kommer till ansvarsfulla uppgifter. Han är ingen president.

Grovt och plumpt, javisst, men det verkar faktiskt ha gått hem. Just nu talar trenden för McCain, vilket var osannolikt för bara några veckor sedan.

Svensk politisk kultur är såklart annorlunda, och amerikansk rasism har en annorlunda historia än västerländsk sexism, men även här finns det reella och högst påtagliga orsaker till varför en kvinna aldrig nått statsministerposten. Och dessa orsaker kommer att spela roll i nästa val.

Allianspartierna kommer självklart aldrig att ens antyda att en kvinna är olämplig. Det vore samma självmord som om McCain skulle säga att Vita huset bör bevaras vitt. Men man kommer med stor säkerhet att sätta Sahlin i ett av de sammanhang där kvinnan traditionellt hör hemma – hon är en okunnig lätting som inte är att lita på när det kommer till riktigt ansvarsfulla uppgifter. Hon är ingen statsminister.

Sahlin är en av de mest erfarna statsministerkandidaterna i svensk modern historia. Hon har förutom riksdagsledamot varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister. Hennes politiska erfarenhet är större och bredare än vad Erlander, Palme och Carlsson hade när de tillträdde, för att inte tala om Fälldin, Bildt och Reinfeldt. Persson är faktiskt den ende som kan mäta sig med två tunga ministerposter, skola och finans.

Ändå hör jag hela tiden påståendet att Sahlin är okunnig och oerfaren, av både kvinnor och män. Gång på gång, månad efter månad, fnyser man långt in i den svenska folksjälen. Åt vad? Inte hennes cv i alla fall. Hennes stil? Kanske. Att hon börjar bli gammal i gården? Kanske. Åt en kvinna?

Jag tror tyvärr det. Jag tror tyvärr inte att den formella jämställdheten krossat föreställningarna om vem som egentligen kan bära den yttersta makten och ansvaret. Och i detta faktum har den kommande Mosa Mona-kampanjen ett mycket stadigt fotfäste. Motståndarna kommer att avkräva detaljsvar i småfrågor, liksom journalisterna, och allmänhetens uppmärksamhet på minsta felsägning kommer att vara i topp. Systerskapet kommer att vara fortsatt svagt. Och från feministerna hör i allafall jag inte ett pip.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kan en kvinna bli statsminister

 1. Peter Ingestad skriver:

  Kan en kvinna bli statsminister? Nej, se DET går inte alls!

  :o(

  Skämt åsido. Det är väl klart att en kvinna kan bli statsminister; har NÅGON sagt något annat? NEJ.

  Ack, vilken fjantdebatt!

  Jag är spyfärdig på det här dumfeministtjafset, och tänker för min del i nästa val rösta på Alliansen enbart av detta skäl.

 2. Peter Ingestad skriver:

  Kan en kvinna bli statsminister? Nej, se DET går inte alls!

  :o(

  Skämt åsido. Det är väl klart att en kvinna kan bli statsminister; har NÅGON sagt något annat? NEJ.

  Ack, vilken fjantdebatt!

  Jag är spyfärdig på det här dumfeministtjafset, och tänker för min del i nästa val rösta på Alliansen enbart av detta skäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *