Prisfall på bostäder i Europa – Kris i Sverige?

Som många begripit är det den lånefinansierade bostadsmarknaden som drivit på den inhemska högkonjunkturen i Sverige. Allians regeringens arbetslinje har inget med denna ekonomiska utveckling att göra. För att göra en generalisering är det regeringens skattesänkningar för den övre medelklassen och den lånefinansierad konsumtionen via bostadssektorn som utgjort den svenska köpfesten.

Vad händer om även de svenska marknadspriserna på bostäder faller när krediter stramas åt genom räntehöjningar och kreditförluster för bankerna. Exakt det som hände 91 då vi även då hade rekord överskott i budgeten. Och folk hade belånat sig över tak höjden för att ha råd att köpa dyra hus och bostadsrätter. Vad är en miljon bostadsrätt i Stockholms innerstad värd om ingen har pengar att köpa den vid försäljning? Hur stor är den förmögenhet som är samlade i bostadsvärdet?

Prisfallet kan sprida sig till Sverige – Bostadsmarknaden – E24.se

Spanska kusten kallas numera Costa del Crash i brittiska medier. När byggbolag som Martinsa-­Fadesa begär sig i konkurs stoppas arbetet på projekten. Köpare som redan betalt stora summor står med halvfärdiga hus ­på en övergiven byggarbetsplats. I delstaten Kalifornien har tio­tusentals hus tagits över av lånegivarna. Ofta förfaller de snabbt när ingen tar hand om dem.

Byggfirmor går i konkurs. Även en välkänd investerare som Carl Icahn har gått på pumpen när WCI Communities i Florida söker skydd mot sina långivare. Icahn är ordförande i byggbolaget som han så sent som i mars 2007 ville köpa för 22 dollar per aktie. Kursen är idag nere i två cent.

I en rad länder har bopriserna vänt ner efter en lång period av prisuppgång. I Danmark började fallet hösten 2006 och något slut är inte i sikte.

Sverige har upplevt en likartad bostadsboom och inget talar för att den svenska bostadsmarknaden kommer att skonas. Tecknen är tydliga. Ut­budet växer när osålda objekt ligger ute allt längre medan nya tillkommer.

Först vill säljare inte gå ner i pris. Men de som ska flytta till annan ort eller kanske redan har köpt en annan bostad har i längden inget val. De kan inte vänta ut en sättning som kan vara i åratal.

En nedgång på bomarknaden får vidare ekonomiska konsekvenser. Den spanske finansministern Pedro Solbes tvingas konstatera att läget är värre än vad man räknade med. Arbetslösheten stiger dramatiskt när den stora byggsektorn tvärstoppar och bankerna hotas av svåra kreditförluster då byggbolag kastar in hand­duken.

Sveriges byggsektor är relativt sett mindre än den spanska som har varit störst i Europa. En inbromsning påverkar likväl ekonomin i två avseenden.

Byggande är arbetsintensivt och ofta lokalt baserat – hus i Sverige kommer inte från industrier i Kina. En inbromsning påverkar sysselsättning och därmed hela ekonomin. Leverantörer av bygg­materiel får färre order. Nya bostäder behöver nya kylskåp, spisar och vvs-produkter.

Prispress på bostäder slår direkt mot hushållens förmögenhet. För de flesta är den ägda bostaden den i särklass viktigaste tillgången. Detta gäller inte minst i storstäder eller attraktiva tillflykts­orter som Båstad.

När fastighetsvärden stiger växer förmögenheten. Genom att öka lånen kan övervärden användas för konsumtion som köp av bilar och båtar.

Börjar priserna vända neråt minskar möjligheten att använda bostaden som bankomat. Lånen riskerar att överstiga marknadsvärdet, ett fenomen som blir allt vanligare i USA och Storbritannien.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *