Svångremmen redan åtdragen

Aftonbladet skriver om hur svenska folket kommer att dra åt svångremmen. Det är det svenska medelklassen som kommer att få göra detta när den lånefinansierade inhemska högkonjunkturen tar slut. För de svenska nyfattiga i det s.k utanförskapet och de arbetande fattiga har möjlighet att konsumera eller ta på sig extra utgifter aldrig funnits.

Alliansregeringens politik förändrade heller aldrig utanförskapet. Majoriteten av de arbeten som skapats har gått till högskoleutbildade med kort arbetslöshet och yrkesutbildade. Då räknar jag inte de av staten subventionerade hushållstjänste sektorn eller nystartsjobben som riktiga arbeten.

Om en tredjedel av svenska hushåll har problem att klara sig på sin inkomst månaden ut ser verkligheten radikalt annorlunda ut får många svenskar än vad som synts i media. Köpfesten har varit reserverad för de med medel eller höga inkomster.

Det är det nya Sverige, där en del kan duscha i champagne där varje flaska kostar en månadslön för en vanlig nyfattig svensk. Men så har man väl lyckats om man får lov att stå i kö utanför någon klubb på stureplan eller båstad.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article2892536.ab

Lars Calmfors från regeringens efter finanspolitiska råd säger att det var konjunkturen, inte regeringens arbetsmarknadspolitik som skapade majoriteten av de arbeten som tillkommit. Och att vissa åtgärder som åtstramningarna i a-kassan varit direkt skadlig.

Och som väl alla vet går alliansens arbetslinje ut på att bestraffa alla utan arbete. Oavsett om du är arbetslös, pensionär, sjukskriven så ska du ’uppmuntras’ att arbete mer. De lever ju alla på bidragsom det hette i valrörelsen 2006.

Och återigen vad händer i en lågkonjunktur med resultatet av alliansens arbetslinje? 500000 utan rätt till a-kassa, 40000+ i jobb och utvecklingsgarantin, 60000 som ska gå från sjukskrivning till arbete eller pension. Detta kommer att ske 2009/10.

Uppdatering:
Mer i Aftonbladets Ledare om den svenska fattigdomen
:

Den miljard eller mer som SKL räknar med i ökad socialbidragskostnader är en direkt följd av alliansens arbetslinje. En arbetslinje som inte gjort ett dyft för de i verkligt utanförskap. De ny fattiga svenskarna som tvärtom fått det sämre när regeringen slår mot alla de hemska ’bidrags’ tagarna.

7 augusti 2008. Skarpnäck 7 augusti 2008. Här ligger socialen redan på minus. Enligt årets budget ska socialbidragen i Skarpnäck kosta 61 miljoner kronor. De redan uppe i nära 75 miljoner.

Och då är hösten inte här ännu.

Arbetslösheten kommer att öka, många invånare är inte med i a-kassan och för dem blir socialen nere på Björkhagsplan den sista utvägen.

Skarpnäck är en stadsdel i södra Stockholm och bara ett exempel på hur de skenande kostnaderna för socialbidrag hotar den kommunala verksamheten, där det blir de äldre och de små barnen som får betala.

Anonymt område

Snålblåsten drar redan mellan husen på Björkhagsplan, sommaren kom av sig. Mitt emot socialen ligger ett högt vitt hus, en gång var det här Nordens högsta bostadshus, men det har gått snart 50 år sedan huset invigdes. Då var det centrum i en av de nya moderna sovstäderna.

I dag är Skarpnäck ett av de anonyma områdena mitt emellan den hippa innerstan och de nya förorterna, de som brukar dra till sig politikernas uppmärksamhet, som Skär-holmen eller Tensta och Rinkeby.

Det är inte många som pratar om Skarpnäck.

Ändå är arbetslösheten högre här än i innerstan. Sjuktalen är högre och de som går på socialbidrag är fler. Skarpnäck är ett område på gränsen, där skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur märks extra tydligt. Ja, den har redan börjat märkas.

Budgeten för försörjningsstöd har redan överskridits med över 13 miljoner kronor. Tidigare hade Stockholm ett särskilt Anslag 2 till stöd för de allra fattigaste. En utsatt stadsdel kunde alltid äska extra pengar ur Anslag 2. Men den kriskassan finns inte kvar i det moderatstyrda Stockholm. I dag ska stadsdelarna bära sina egna kostnader.

Barn och gamla får betala

Så när socialbidragen skenar i väg i Skarpnäck, då blir det de gamla och barnen som får betala. Skolan är fredad, men det blir sämre hemtjänst och större barngrupper på dagis. Och för dem som tvingas gå till socialen har villkoren också skärpts. Du får inga pengar förrän du sålt bilen och flyttat till mindre lägenhet. Det där om ett rum till varje barn gäller inte längre, en hel familj kan få tränga ihop sig i en tvåa. Glöm busskort, du kan gå till vårdcentralen.

Kan öka med en miljard

Skarpnäck är som sagt bara ett exempel på det nya tuffa Sverige. Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med att den totala kostnaden för socialbidrag i Sverige kan öka med en miljard på grund av regeringens förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen.

– Vänder ekonomin nedåt så är det många saker som går åt fel håll och då kan det bli förändringar ganska snabbt, säger Clas Olsson, chefsekonom på SKL till Ekot.

SVARTA HÖSTEN | Nyheter | Aftonbladet

Drar åt svångremmen

Svenskarna har redan ställt in sig på att dra åt svångremmen. Hushållens pessimism har inte varit större på över femton år, visar Konjunkturinstitutets senaste mätning.

– De svenska hushållen är mer pessimistiska än i USA där man verkligen blivit drabbad av husprisfall och ökad arbetslöshet, säger Marie Giertz, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Men det är först när arbetslösheten stigit till fem procent, från dagens fyra, som vi kan tala om lågkonjunktur.

– Om vi kommer dit tror jag att det dröjer till början av 2009, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.
Slår mot svenskarna

Två skäl ligger bakom de sämre tiderna: krisen i USA och de höga råvarupriserna. Båda slår hårt mot svenskarna i form av börsras, höjda räntor och högre priser.

– Det som skiljer den här lågkonjunkturen från när it-bubblan sprack är att den är driven av hushållen. De brukar inte vara så djupa, men desto mer utdragna, ibland flera år, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Svångremmen redan åtdragen

 1. Markus Berg skriver:

  Att en halv miljon arbetare står utanför a-kassan är ju helt och hållet självvalt. Jobbskatteavdraget kompenserar mer än väl för de höjda avgifterna, så ingen kan klaga på att det är ”för dyrt”. Dessutom är det ju bara bra att avgiften avspeglar a-kassans verkliga kostnader (även om avgifterna fortfarande inte ens står för hälften av kostnaderna).

  • ckrantz skriver:

   @Markus Berg:

   Visst är det självvalt. Av ekonomiska och arbetsmarknads orsaker som att alliansen gjorde det svårare för de med deltids, och timanställningar att överhuvudtaget kvalificera till a-kassa. Egentligen handlar det om 540000 om du räknar de i jobb och utvecklingsgarantin om redan står utanför alla möjligheter att få en ny a-kassa period med de regel alliansen införde.

   Jobb skatteavdraget kompenserade bara höginkomsttagare som inte behövde kompensationen.

   Självklart är det bra att ’självrisken’ i en försäkring varierar efter skaderisken. Om du talar om en bilförsäkring. A-kassan är knappast att jämföra med en sådan. Tvärt om påverkar en fungerande a-kassa hela arbetsmarknaden förutom konsekvenserna för den enskildes privatekonomi.

   Förövrigt är jag säker på att som valt ’fel’ yrke uppskattar vinken om att de ska byta.

   Sedan undrar jag hur många svenskar som fattar att för andra kan marginalerna mellan att klara sig månaden ut eller inte ha pengar röra sig om 100-lappar. Och det är om du har arbete. För de som lever på bidrag vet vi ju alla vad alliansen tycker om.

   • Markus Berg skriver:

    @ckrantz:
    Hur menar du att jobbskatteavdraget bara kompenserar höginkomsttagare? Låg- och medelinkomsttagare (månadsinkomst under 31000kr) har fått tre fjärdedelar av den skattesänkningen (källa: moderat.se).
    Att a-kassans avgifter är högre i branscher med hög arbetslöshet är ju bara bra. Det vore ju absurt om exempelvis heltidsarbetande sjuksköterskor skulle behöva sponsra a-kassan för säsongsarbetande asfaltsläggare.

    • ckrantz skriver:

     Efter andra höjda skatter och avgifter blir det knappast något kvar av jobbavdraget om du inte är höginkomsttagare. Och 18900 är knappast heller än minimilön i dagens Sverige. Snarare 14-15000.

     Övriga skattehöjningar finns ju inte med

     Och pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa har trots att de betalar skatt på sina inkomster inte fått något avdrag. De jobbar ju inte vilket ju skulle premieras i den moderatat politken.

     Då räknar jag heller inte den borttagna förmögenhetskskatten och
     omläggningen av fastighetsskatten.

     Städare, förskollärare, polis

     kronor/månad
     Städare
     Förskollärare
     Polis
     Inkomst per månad
     18 900
     23 100
     27 900
     Förändrade inkomster
      
      
      
     Sänkt skatt (jobbskatteavdrag, steg 1 + 2)
     901
     1 076
     1 205
     Förändrade utgifter
      
      
      
     Höjd a-kasseavgift + slopad avdragsrätt
     -367
     -163
     -100
     Netto efter jobbrelaterade förändringar
     534
     913
     1 105
     Höjda skatter och avgifter1
     -295
     -295
     -295
     Netto efter övriga förändringar
     239
     618
     810

      
     1. t.ex. trafikförsäkringsskatt, slopat pc-avdrag, tobaksskatt, ölskatt och skatt på drivmedel

     Källa: Finansdepartementet.

     Nedan kan du se hur jobbskatteavdraget och de höjda utgifterna påverkar några olika typer av hushåll. I dessa exempel har vi inte räknat med den sänkta skatten på boende. Lönerna är baserade på SCB:s lönestatistik för 2006 och Finansdepartementets beräkning av 2008 års nivåer.

     Exempel, hushåll: gymnasielärare och sjuksköterska

     kronor/månad
     Gymnasielärare
     Sjuksköterska
     Hushållet
     Inkomst per månad
     28 400
     26 100
     54 500
     Förändrade inkomster
      
      
      
     Sänkt skatt (jobbskatteavdrag, steg 1 + 2)
     1 205
     1 179
     2 384
     Förändrade utgifter
      
      
      
     Höjd a-kasseavgift + slopad avdragsrätt
     -163
     -161
     -324
     Netto efter jobbrelaterade förändringar
     1 042
     1 018
     2 060
     Höjda skatter och avgifter1
      
      
     -385
     Netto efter övriga förändringar
      
      
     1 675

      
     1. t.ex. trafikförsäkringsskatt, slopat pc-avdrag, skatt på drivmedel (räknat en gång per hushåll), tobaksskatt, ölskatt (per person).

     Källa: Finansdepartementet.

     Exempel, hushåll: maskinoperatör och barnskötare

     kronor/månad
     Maskinoperatör
     Barnskötare
     Hushållet
     Inkomst per månad
     24 500
     19 200
     43 700
     Förändrade inkomster
      
      
      
     Sänkt skatt (jobbskatteavdrag, steg 1 + 2)
     1 129
     914
     2 043
     Förändrade utgifter
      
      
      
     Höjd a-kasseavgift + slopad avdragsrätt
     -272
     -259
     -531
     Netto efter jobbrelaterade förändringar
     857
     655
     1 512
     Höjda skatter och avgifter1
      
      
     -385
     Netto efter övriga förändringar
      
      
     1 127

      
     1. t.ex. trafikförsäkringsskatt, slopat pc-avdrag, skatt på drivmedel (räknat en gång per hushåll), tobaksskatt, ölskatt (per person).

     Källa: Finansdepartementet.

     Exempel, hushåll: kurator och datatekniker

     kronor/månad
     Kurator
     Datatekniker
     Hushållet
     Inkomst per månad
     26 100
     31 800
     57 900
     Förändrade inkomster
      
      
      
     Sänkt skatt (jobbskatteavdrag, steg 1 + 2)
     1 179
     1 205
     2 384
     Förändrade utgifter
      
      
      
     Höjd a-kasseavgift + slopad avdragsrätt
     -204
     -240
     -444
     Netto efter jobbrelaterade förändringar
     975
     965
     1 940
     Höjda skatter och avgifter1
      
      
     -465
     Netto efter övriga förändringar
      
      
     1 475

      
     1. t.ex. trafikförsäkringsskatt, slopat pc-avdrag, skatt på drivmedel (räknat en gång per hushåll), tobaksskatt, ölskatt (per person).

     Källa: Finansdepartementet.

     • Markus Berg skriver:

      Du motsäger ju dig själv: om man lever på marginalerna så måste ju 240kr göra stor skillnad. Att höginkomsttagare får behålla mer av sin lön är inte konstigt eftersom de betalar mycket mer i skatt, delvis beroende på progressiviteten i skattesystemet.

     • ckrantz skriver:

      @Markus Berg:

      Var det inte 1000kr mer alla skulle få i jobb avdrag med alliansens politik. Poängen var att att medel och höginkomsttagarna gynnats av alliansens politik. Inte låginkomsttagare.

      Och 240kr var med en inkomst på 18900 vilket knappast är lägsta lönen i Sverige som sagt. Vad tror du de med en lön lägre en 18900 fick? De går ju back och får i praktiken en skattehöjning om man räknar in övriga höjningar.

      Det är alliansens politik

 2. Markus Berg skriver:

  Att en halv miljon arbetare står utanför a-kassan är ju helt och hållet självvalt. Jobbskatteavdraget kompenserar mer än väl för de höjda avgifterna, så ingen kan klaga på att det är "för dyrt". Dessutom är det ju bara bra att avgiften avspeglar a-kassans verkliga kostnader (även om avgifterna fortfarande inte ens står för hälften av kostnaderna).

  • ckrantz skriver:

   @Markus Berg:

   Visst är det självvalt. Av ekonomiska och arbetsmarknads orsaker som att alliansen gjorde det svårare för de med deltids, och timanställningar att överhuvudtaget kvalificera till a-kassa. Egentligen handlar det om 540000 om du räknar de i jobb och utvecklingsgarantin om redan står utanför alla möjligheter att få en ny a-kassa period med de regel alliansen införde.

   Jobb skatteavdraget kompenserade bara höginkomsttagare som inte behövde kompensationen.

   Självklart är det bra att 'självrisken' i en försäkring varierar efter skaderisken. Om du talar om en bilförsäkring. A-kassan är knappast att jämföra med en sådan. Tvärt om påverkar en fungerande a-kassa hela arbetsmarknaden förutom konsekvenserna för den enskildes privatekonomi.

   Förövrigt är jag säker på att som valt 'fel' yrke uppskattar vinken om att de ska byta.

   Sedan undrar jag hur många svenskar som fattar att för andra kan marginalerna mellan att klara sig månaden ut eller inte ha pengar röra sig om 100-lappar. Och det är om du har arbete. För de som lever på bidrag vet vi ju alla vad alliansen tycker om.

   • Markus Berg skriver:

    @ckrantz:

    Hur menar du att jobbskatteavdraget bara kompenserar höginkomsttagare? Låg- och medelinkomsttagare (månadsinkomst under 31000kr) har fått tre fjärdedelar av den skattesänkningen (källa: moderat.se).

    Att a-kassans avgifter är högre i branscher med hög arbetslöshet är ju bara bra. Det vore ju absurt om exempelvis heltidsarbetande sjuksköterskor skulle behöva sponsra a-kassan för säsongsarbetande asfaltsläggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *