Hade OS i Hitler Tyskland hyllats lika mycket?

Det första och sista jag tänker säga om OS. Vad är skillnaden mellan ett olympiska spel i dagens Kina och 1936 års Hitler Tyskland? Ingen. Samma arbetsläger, totalitära system, brott mot mänskliga rättigheter och förtryck av minoriteter finns i dagens Kina som det fanns i Tyskland 1936 eller Sovjetunionen 80. Men vi väljer att inte se det eller låtsas som om det inte finns. Spelen är det totalitära Kinas seger.

Nu ska jag bojkotta resten av OS.

SVD, DN, DN2, AB

SvD » OS i Peking – special med allt från de olympiska spelen » Kina slog världen med häpnad

Att trycka ihop 5 000 års kinesisk historia i en öppningsceremoni kräver sin man. Zhang Yimou, Kinas mest kände filmregissör, lyckades. Han har gjort filmer som Hero, Den Röda Lyktan och Flying Daggers, och var en gång förbjuden i Kina.

I dag avslutade han sitt största uppdrag. Hans show blev en effektfull blandning av gammalt och nytt som innehöll allting från massuppvisning av taichi till astronauter.

Han trollade fram den kinesiska muren, 150 meter långa skriftrullar, Sidenvägen, terrakottasoldater, kinesiska flottor och svävande jordglobar och tusentals bilder på barn från hela världen.

Däremot lyste 1900-talets konflikter och ordförande Mao med sin frånvaro.

Den nära fyra timmar långa invigningen gick i 35-gradig värme i den disiga Pekingkvällen och rörde sig från urgamla slaginstrument som foutrummor, via traditionell kinesisk musik och Pekingopera, till en planetarieshow som följdes av 91 000 personer på läktarna och flera miljarder TV-tittare.

Och det blev också en fest för den som gillar fyrverkerier:

Över 30 000 pjäser gick åt.

Det exploderade innan invigningen, det smällde under uppträdandena, det smällde efter att Kinas president Hu Jintao öppnat spelen. Och ja: det hela avslutades med ännu mera pyroteknik som fick jättearenan att skaka och Pekinghimlen att mullra.

Sommar-OS går av stapeln under en grå smoghimmel och i skuggan av den kinesiska regeringens brist på respekt för de mänskliga rättigheterna. Och Kina har fått kritik för att ha svikit löften som gavs om förbättrade mänskliga rättigheter vid spelen.

– Vi har uppfyllt vart och ett av alla löften som vi gav världen, svarade Liu Qi, ordföranden för Pekings organisationskommitté i sitt tal på stadion

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Diverse, Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *