Rysslands och USA’s säkerhetsintresse

En del hade nog hävdat att Ryssland precis som USA har rätt att agera ensidigt för att skydda sina trupper. Och att med Kosovo som exempel sydossetiens kan begära att få bli självständigt. USA och Europa har ju öppnat för den argumentationen.

Den georgiska presidenten är ockå en amerikanska klient, en del i de färg kodad revolutioner USA försökte driva igenom runt om i världen.

Vad som händer i Georgien är naturligtvis en del i en maktkamp mellan USA och Ryssland över kontrollen av kaukasus. Pentagon har rådgivare på plats i georgien och har tränat det georgiska militären precis på samma sätt ryssland trännat utbrytarna.

I slutändan handlar det om vem som ska kontrollera energidistributionen genom kaukasus. Amerikanska eller ryska bolag. Carl Bildt agerar här som springpojke och ombud för amerikanska intressen. Vilket naturligtvis även Sverige gör då CB är vår röst mot Europa och omvärlden.

SVD, DN,

CB

Ryssland uppger att ryska soldater dödats, medan Georgien hävdar en "storskalig militär operation" från Ryssland.

– Georgien har faktiskt inlett ett slags krig, sade premiärminister Vladimir Putin till Reuters.

Ryska attackplan rapporteras ha anfallit georgiska mål. Samtidigt sägs georgiska plan ha bombat i Sydossetien och strider rasar även i Sydossetiens huvudstad Tschinvali.

Sydossetien bröt sig på 1990-talet ut ur Georgien, och Ryssland har indirekt stött provinsen sedan dess. Ryska styrkor finns i provinsen i syfte att upprätthålla fred och de har enligt ryska nyhetsbyrån interfax beskjutits av Georgien under morgonen.

– Det har förekommit direkt artilleribeskjutning mot de fredsbevarande styrkornas baracker i Tschinvali, bekräftade styrkans befälhavare för Interfax.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax anföll georgiska plan tidigt på fredagen separatistfästen i Sydossetien. Georgiska trupper rapporteras också ha gått in i Tschinvali. Strider rasar i de södra stadsdelarna, och en Reuterreporter såg intensiv eldgivning med tunga vapen på flera ställen i staden. Både Reuters och Interfax reportrar såg ett tiotal döda på gatorna.

Skyller på rebeller

En georgisk tjänsteman förklarade att landet arbetar med att ”neutralisera” rebellstyrkor som angripit byar i utbrytarprovinsen.

Enligt Reuters har Georgiens president Micheil Saakasjvili gett order om full mobilisering av krigsmaktens reservstyrkor.

Ryssland lägger skulden för striderna på Georgiens västorienterade regering och kallar landets agerande ”fullständigt obegripligt”.

Under morgonen rapporterade Interfax att georgiskt flyg anfallit en kolonn med ”humanitär hjälp” på väg till Sydossetien. Med kolonnen följde Nordossetiens president, som rapporterade i telefon om anfallet.

De ryska styrkornas högkvarter i Tschinvali har beskjutits med granater och tre personer har sårats enligt Interfax.

I Moskva kallade president Dmitrij Medvedev in det ryska säkerhetsrådet, regimens inre krets.

Från OS-staden Peking hotade premiärminister Putin med vedergällning för attackerna.

Putin: krig

– Georgiens ledning har tillgripit mycket aggressiva handlingar i Sydossetien, georgierna har faktiskt inlett ett krig med tungt pansar och artilleri, sade han.

– Det har uppstått förluster, även bland ryska fredsbevarare.Detta är mycket sorgligt och kommer att föranleda ett svar.

Georgien kontrade med ett uttalande om att tre ryska plan av typ Suchoi 24 flugit in över Georgien och kränkt landets territorium. President Saakasjvili anklagade Ryssland för att ha satt igång en ”storskalig militär operation mot Georgien”.

Oroligheterna riskerar nu att sprida sig i regionen. Frivilliga från Ryssland och den andra georgiska utbrytarrepubliken Abchazien rapporteras vara på väg till området för att slåss på separatisternas sida. Också trupper från den abchaziska armén uppges vara på väg.

FN:s säkerhetsråd höll under natten ett extra möte om konflikten. Mötet diskuterade ett ryskt uttalande som manar Georgien och Sydossetien att stoppa våldet. Rådet kunde dock inte enas om ett uttalande.

Putin: Georgien har startat krig i Sydossetien – Ryssland hotar med vedergällning | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Rysslands och USA’s säkerhetsintresse

 1. Pingback: USA:s intressen i Kaukasus | Svensson

 2. Tragiskt skriver:

  Vad som inte nämns är att den Georgiska militären har blivit utbildat och upprustad av den Amerikanska armen sen vad jag har hittat år 2002. Senaste övningen hände 8 dagar sen med Georgisk och Amerikanskt militär under namnet Immediate Response.

  Samtidigt som Ryska fredsstyrkor varit på plats för att bevara freden och hindra övergrepp. Under FN mandat(UNOMIG). Det är också intressant hur vissa reportage och artiklar formas. Som att dom tar ut hur USA, NATO och andra röstade emot ett militärt agerande mot den Georgiska offensiven. Samtidigt som dom har gett dom tid att förstöra infrastruktur och använda artilleri mot byar.

  Allt detta är ju väldigt välplanerat, utbildning, upprustning, attack och nu beskylla Ryssland för deras ingripande. Det blir väl att slå ut Georgiens militära hårdvara. Gör nog den Amerikanska vapen industrin glad.

  • ckrantz skriver:

   @Tragiskt:
   Javisst är det så, Den georgiska armen är den närmaste du kommer till en amerikansk proxy arme som nu gått i krig med Ryssland. GWB har ett personligt intresse av att Micheil Saakasjvili sitter kvar. Liksom naturligtvis de amerikansk oljebolag som vill ta kontrollen i Kaukasus.

   Med Sverige och CB som amerikansk springpojke och ombud.

 3. Tragiskt skriver:

  Vad som inte nämns är att den Georgiska militären har blivit utbildat och upprustad av den Amerikanska armen sen vad jag har hittat år 2002. Senaste övningen hände 8 dagar sen med Georgisk och Amerikanskt militär under namnet Immediate Response.

  Samtidigt som Ryska fredsstyrkor varit på plats för att bevara freden och hindra övergrepp. Under FN mandat(UNOMIG). Det är också intressant hur vissa reportage och artiklar formas. Som att dom tar ut hur USA, NATO och andra röstade emot ett militärt agerande mot den Georgiska offensiven. Samtidigt som dom har gett dom tid att förstöra infrastruktur och använda artilleri mot byar.

  Allt detta är ju väldigt välplanerat, utbildning, upprustning, attack och nu beskylla Ryssland för deras ingripande. Det blir väl att slå ut Georgiens militära hårdvara. Gör nog den Amerikanska vapen industrin glad.

  • ckrantz skriver:

   @Tragiskt:
   Javisst är det så, Den georgiska armen är den närmaste du kommer till en amerikansk proxy arme som nu gått i krig med Ryssland. GWB har ett personligt intresse av att Micheil Saakasjvili sitter kvar. Liksom naturligtvis de amerikansk oljebolag som vill ta kontrollen i Kaukasus.

   Med Sverige och CB som amerikansk springpojke och ombud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *