Georgien och de neokonservativa

En något gamla dokumentär från BBC om personerna som drog upp riktlinjerna för den amerikanska utrikespolitiken under Bush administration längst ner från Youtube.

Det kan värt att komma ihåg att samma personer var involverade i stöder för bokstavs och färg revolutionerna på platser som Ukraina och Georgien. Precis som när det gäller Irak skulle här skapas USA kontrollerade väst vänliga marknadsinriktade liberala demokratier. I ett korståg för demokratin. Tanken är och var en värld under amerikansk ledning och globala militär dominans. Georgien är i det här fallet en av många protektorat USA upprättat. Precis om Irak.

Och förstås med Carl Bildt och Sverige som springpojke. Jag hade ställt frågan hur djupa banden är mellan Carl Bildt och den neokonservativa amerikanska utrikespolitiken. Är Sverige numera en del i det globala amerikanska säkerhetspolitiska komplexet? Frågan är ganska aktuell med tanke på FRA och dess betydelse för Sveriges relation med främmande makt.

För den som läser läser engelska kanske nedanstående kan ge en liten förståelse för vad som händer i Kaukasus och det ryska-amerikansk agerandet. Analysen lär troligen aldrig dyka upp i svensk media men jag hållet helt med skribenten Justin Raimondo.

Wars to Watch Out For- by Justin Raimondo

The Russian periphery: I have long believed that the next stage in the neocons’ bid for empire will be a rapidly escalating assault on the remnants of Russian influence in the former Soviet Union – dressed up as yet another crusade for ”democracy,” Washington-style, launched by the U.S. This has so far been a political effort, typified by the various ”color revolutions” that erupted in the post-Soviet periphery, from the Rose Revolution in Georgia to the Ukrainian Orange Revolution led by Viktor Yushchenko. These efforts are apparently stalled, and even suffering from a determined rollback led by nationalist forces, and the next phase is likely to be a series of low-level proxy wars between Russian-backed nationalists and U.S.-backed ”democrats.”

There are a number of theaters where hostilities could break out, but I’ll just cover the hottest hotspots:

Georgia: As President Mikheil Saakashvili deflowers his own revolution and shuts down the opposition media, he could well try to divert attention away from his political problems by ginning up a fresh conflict with the breakaway regions of Abkhazia and South Ossetia, both of which are protected by Russian troops and regional militias. Saakashvili, the great ”democrat,” is busy charging anyone who opposes him with being a pawn of the Russians (and therefore guilty of treason), but the West is calling on him to restore civil liberties – and, in an apparent effort to propitiate his Western benefactors, he has lifted some restrictions and called new elections. Widespread and growing opposition to his strong-arm tactics, even among many of his former supporters, spells political trouble for Saakashvili and his corrupt cohorts, however – and an appeal to Georgian ultra-nationalism (which was always the real ideological motivation of the Rose Revolutionaries) would bolster him in the polls and provide a much-needed distraction, at least from the ruling party’s point of view.

In the event of an outbreak of hostilities, expect the U.S. to do what they have done for the duration of Georgia’s political crisis: proffer unconditional support to Saakashvili. With Russia aiding and giving political and diplomatic support to the Abkhazians and the Ossetians, and the Americans letting loose a flood of military aid to Tbilisi, this could be the first theater of actual conflict in the new cold war.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, Video Inlägg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *