Rysska Ossetier om Georgien

Nedan finns ett perspektiv vi inte kommer att få se i svensk media där Ryssland nästan ensidigt utnämnts till ’the bad guy’. Vilket är ett något naivt perspektiv från min synvinkel.

Ryssland agerar kallt realpolitiskt precis som USA hade gjort om Ryssland placerar militär på Kuba eller i Venezuela. Och om Kosovoalbaner kan bli självständiga varför inte Ossetier i Georgien. Eller finns det möjligen olika standard beroende på om man är allierad med USA eller ej.

Kaukasus området är ytterligare ett Balkan med den skillnaden att det finns olja och gas i området. I den nya kampen om global energi dominans är området då en viktig spelbricka för både Ryssland, USA  och Kina. Självklart alla i befolkningarna om det nu var någon som trodde att mänskliga rättigheter drev världspolitiken.

Svd, DN,


Armed Cossacks pour in to fight Georgians | World news | The Guardian

Units of armed Cossacks from across the North Caucasus region which borders Georgia were poised to join the battle for the separatists’ capital, Tskhinvali.

In North Ossetia, the region of Russia which shares cultural links and a border with South Ossetia, lists of men willing to fight against Georgian forces were drawn up. Vitaly Khubayev, 35, from the capital, Vladikavkaz, told the Guardian: ”There are already two busloads of fighters leaving for Tskhinvali every day. They give you a uniform on the way and you get issued with weapons once you arrive. If I didn’t have three children I’d have gone.”

The two Ossetias are historically inseparable and residents of the northern republic were furious yesterday at what they described as the ”Georgian fascist attack” on their neighbours.

Many said they were willing to take up arms and travel to defend their relatives across the border in South Ossetia. Valentin Tekhti, 67, a teacher, said: ”Our Ossetian brothers are dying. If we get the call, every man who can stand on two legs will go to fight.”

Amiran Khubetsov, a doctor, said: ”A nation is under bombardment in the land it has occupied for hundreds of years. The world must not ignore this aggression.”

At a special meeting of the UN security council yesterday morning, the United States called on the Kremlin to prevent irregulars entering South Ossetia via the 4km Roki tunnel, the republic’s only link with Russia. But at a meeting with the US president, George Bush, in Bejing, the Russian prime minister, Vladimir Putin, admitted ”many volunteers” were heading to South Ossetia and it would be ”very hard to maintain peace”.

Under Russia law, Cossacks – the descendants of runaway serfs and outlaws who in the past were employed to protect the country’s southern border – are allowed to carry arms and carry out policing functions in cooperation with interior ministry forces.

At the headquarters of the Terek Cossacks in Vladikavkaz yesterday a group of men sat under portraits of fierce looking warriors with drooping moustaches watching television coverage of Georgian artillery shelling Tskhinvali. One man said there would be a meeting today to discuss forming volunteer units.

In Volgograd the leader of the Don Cossacks, Viktor Vodolatsky, called on all Cossacks under 40 to volunteer. Reports said 100 men from the region had already left for Tskhinvali. ”We must help our South Ossetian brothers,” he said.

Irregular troops from the north Caucasus played an important role in the conflicts that saw both Georgia’s breakaway regions, Abkhazia and South Ossetia, secede in the early 1990s.

In Abkhazia, Cossack and Chechen units fought side by side against Georgian troops, despite being historical enemies. Abkhazia has promised to help South Ossetia in its conflict with Georgia.

Ossetians in Vladikavkaz yesterday said they were hoping for a decisive strike by the Russian army to drive Georgia’s forces out of South Ossetia. There were emotional scenes in the city, as hundreds of protesters, mostly women, gathered outside the regional government headquarters and shouted, ”Russia, save us!”

Aelita Dzhioyeva, 41, a lawyer who fled Tskhinvali on Thursday evening, showed text messages on her mobile phone from relatives still sheltering in a basement in the city. One message read: ”We are dying. Ask the government for help.”

Dzhioyeva said: ”Our men will stay and fight until the last drop of blood, but our old people and children must be saved. We are calling on the Kremlin to intervene and create a humanitarian corridor for them to escape.”

Shota Kochiev, 60, said: ”This is America’s doing. They are supporting Georgia’s mad lust for new land – our land.”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Rysska Ossetier om Georgien

 1. guderian skriver:

  ”Men en fråga om du försvara friheten anser du att ossetsierna har rätt att anslut sig till Ryssland eller förklara sig självständiga?”

  I princip ja,, men det får inte ske på bekostnad av Georgiens oberoende av ryssland,,

  har igentligen inte tagit ställning, vill bara belysa vilka snygga krokben du lägger ut för dig själv,,,

 2. guderian skriver:

  "Men en fråga om du försvara friheten anser du att ossetsierna har rätt att anslut sig till Ryssland eller förklara sig självständiga?"

  I princip ja,, men det får inte ske på bekostnad av Georgiens oberoende av ryssland,,

  har igentligen inte tagit ställning, vill bara belysa vilka snygga krokben du lägger ut för dig själv,,,

 3. guderian skriver:

  ”Vem säger jag tycker illa om USA eller gillar Ryssland? Jag är bara inte så blåögd att oavsett vad som händer USA alltid har rätt, motståndare fel. Sen har humanism och rättskaffenhet knappast något med realpolitik att göra”

  ingen påstår att du tycker illa om usa, jag påstod dock att en lagom pk vänster kille som du alltid tycker lagom mycket illa om usa.

  om man desutom INTE kan kommentera REALPOLITIK utifrån de grunlägande värderingarna för demokrati då har vi ju ingen plats kvar för debatt, utan stormakterna, bla USA, kan fortsätta trampa på friheterna med argumenter ja men det här är real argument.

  ”Många liberalers automatiska försvar för USA påminner mig om hur en del till vänster alltid försvarade vad Sovjetunionen gjorde”

  snacka om själv mål classe,,,

  Jag är fan liberal och jag försvarar inte USA,, jag försvarar friheten,,

  och föresten är vi ju på din blogg Lagomt vänster kille = lagomr försvar för sovjet mm hmm förlåt ryssland menar jag.

  • ckrantz skriver:

   @guderian:
   Tro det eller ej men jag kan faktiskt skilja på USA och den administration som för tillfället sitter vid makten. Det är du som förutsätter att jag är PK vänster.

   Sedan, realpolitik har knappast något med värderingar att göra. Det är en helt annan diskussion. Självklart kan stormakter trampa på friheter. Så ser världen ut. Den som har mest makt kan bestämma vilken verklighet som gäller.

   Sen jag pratade inte om dig utan de liberaler som automatiskt anser att oavsett vad USA gör det står för frihet och demokrati. Like enögt som de vänsterfolk som oavsett vad moskva gjorde alltid stödde partilinjen.

   Och återigen, jag försvar inte Ryssland eller USA. Jag försöker bara förklara varför de agerar som de gör. I det som kallas realpolitik.

   Men en fråga om du försvara friheten anser du att ossetsierna har rätt att anslut sig till Ryssland eller förklara sig självständiga?

 4. guderian skriver:

  "Vem säger jag tycker illa om USA eller gillar Ryssland? Jag är bara inte så blåögd att oavsett vad som händer USA alltid har rätt, motståndare fel. Sen har humanism och rättskaffenhet knappast något med realpolitik att göra"

  ingen påstår att du tycker illa om usa, jag påstod dock att en lagom pk vänster kille som du alltid tycker lagom mycket illa om usa.

  om man desutom INTE kan kommentera REALPOLITIK utifrån de grunlägande värderingarna för demokrati då har vi ju ingen plats kvar för debatt, utan stormakterna, bla USA, kan fortsätta trampa på friheterna med argumenter ja men det här är real argument.

  "Många liberalers automatiska försvar för USA påminner mig om hur en del till vänster alltid försvarade vad Sovjetunionen gjorde"

  snacka om själv mål classe,,,

  Jag är fan liberal och jag försvarar inte USA,, jag försvarar friheten,,

  och föresten är vi ju på din blogg Lagomt vänster kille = lagomr försvar för sovjet mm hmm förlåt ryssland menar jag.

  • ckrantz skriver:

   @guderian:
   Tro det eller ej men jag kan faktiskt skilja på USA och den administration som för tillfället sitter vid makten. Det är du som förutsätter att jag är PK vänster.

   Sedan, realpolitik har knappast något med värderingar att göra. Det är en helt annan diskussion. Självklart kan stormakter trampa på friheter. Så ser världen ut. Den som har mest makt kan bestämma vilken verklighet som gäller.

   Sen jag pratade inte om dig utan de liberaler som automatiskt anser att oavsett vad USA gör det står för frihet och demokrati. Like enögt som de vänsterfolk som oavsett vad moskva gjorde alltid stödde partilinjen.

   Och återigen, jag försvar inte Ryssland eller USA. Jag försöker bara förklara varför de agerar som de gör. I det som kallas realpolitik.

   Men en fråga om du försvara friheten anser du att ossetsierna har rätt att anslut sig till Ryssland eller förklara sig självständiga?

 5. Arebir skriver:

  Bombliberalerna som annars tycks tro att det mesta går att lösa med våld är nu upprörda över de ryska bombningarna. Det med all rätt, men upprördheten borde finnas oavsett om det är ryssar eller Nato som utför dom!

  • ckrantz skriver:

   @Arebir:
   Som jag försökt säga finns det ingen rätt sida i detta krig däremot har Ryssland fått starka argument för sitt agerande från USA och CB’s europeiska politk.Civilbefolkning har som vanligt igen betydelse när ledare bestämmer sig för att gå i krig.

   Många liberalers automatiska försvar för USA påminner mig om hur en del till vänster alltid försvarade vad Sovjetunionen gjorde.

 6. Arebir skriver:

  Bombliberalerna som annars tycks tro att det mesta går att lösa med våld är nu upprörda över de ryska bombningarna. Det med all rätt, men upprördheten borde finnas oavsett om det är ryssar eller Nato som utför dom!

  • ckrantz skriver:

   @Arebir:
   Som jag försökt säga finns det ingen rätt sida i detta krig däremot har Ryssland fått starka argument för sitt agerande från USA och CB's europeiska politk.Civilbefolkning har som vanligt igen betydelse när ledare bestämmer sig för att gå i krig.

   Många liberalers automatiska försvar för USA påminner mig om hur en del till vänster alltid försvarade vad Sovjetunionen gjorde.

 7. Guderian skriver:

  ”En majoritet av svenska folket har ingen aning om vad som händer i kaukasus annat än de ser rubriker om Ryska bombningar”

  en marjoritet, innefattar även dig,

  precis som under konflikten på balkan (still going strong kan jag tilläga) finns det människor i alla läger och nivåer i eu och sverige som har åsikter ofta baserade på andra saker en humanism och rättsskafenhet, alianser, känslor, tyckanden, släktskap osv osv. klart att det finns ondska på bägge sidor,, det är ju krig för i helvete. Men självklart ligger ett jätte ansvar på ryssland som sin regions supermakt, detta ansvar har man ju inte tagit då man motarbetat utalanden i FN aktivt sänt i stridskrafter i området men samtidigt förnekat krigshandling för att undvika ett ”riktigt” krig med Georgien.

  måste man som bloggande västerläning ”välja sida”? det verkar alltid så,, för ingen är så smart och god som den vänsterbloggare som kan skriva snyggt, citera någon annan, och tycka lagom mycket illa om USA.

  • ckrantz skriver:

   @Guderian:
   Vem säger jag tycker illa om USA eller gillar Ryssland? Jag är bara inte så blåögd att oavsett vad som händer USA alltid har rätt, motståndare fel. Sen har humanism och rättskaffenhet knappast något med realpolitik att göra

 8. Guderian skriver:

  "En majoritet av svenska folket har ingen aning om vad som händer i kaukasus annat än de ser rubriker om Ryska bombningar"

  en marjoritet, innefattar även dig,

  precis som under konflikten på balkan (still going strong kan jag tilläga) finns det människor i alla läger och nivåer i eu och sverige som har åsikter ofta baserade på andra saker en humanism och rättsskafenhet, alianser, känslor, tyckanden, släktskap osv osv. klart att det finns ondska på bägge sidor,, det är ju krig för i helvete. Men självklart ligger ett jätte ansvar på ryssland som sin regions supermakt, detta ansvar har man ju inte tagit då man motarbetat utalanden i FN aktivt sänt i stridskrafter i området men samtidigt förnekat krigshandling för att undvika ett "riktigt" krig med Georgien.

  måste man som bloggande västerläning "välja sida"? det verkar alltid så,, för ingen är så smart och god som den vänsterbloggare som kan skriva snyggt, citera någon annan, och tycka lagom mycket illa om USA.

  • ckrantz skriver:

   @Guderian:
   Vem säger jag tycker illa om USA eller gillar Ryssland? Jag är bara inte så blåögd att oavsett vad som händer USA alltid har rätt, motståndare fel. Sen har humanism och rättskaffenhet knappast något med realpolitik att göra

 9. tank efter före skriver:

  ”Nedan finns ett perspektiv vi inte kommer att få se i svensk media där Ryssland nästan ensidigt utnämnts till ‘the bad guy’. Vilket är ett något naivt perspektiv från min synvinkel.

  Ryssland agerar kallt realpolitiskt”

  Ok, och detta skulle vara den positiva synvinkeln på Rysslands agerande alltså? Bra jobbat.

  Som om det inte var uppenbart att det var av kall realpolitik som Ryssland bombar Georgien – vad skulle det annars vara? 400 meter häck?

  • ckrantz skriver:

   @tank efter före:
   Vad då positiv synvinkel. En majoritet av svenska folket har ingen aning om vad som händer i kaukasus annat än de ser rubriker om Ryska bombningar. Det handlar om ett krig där ingetdera sidan är några änglar.

   Om Georgierna skjuter med artilleri in mot städer i Ossetia efter att USA tränat utrustat dem vad kallar du det. Ny olympisk gren. Bistånd till demokratiutveckling?

 10. tank efter före skriver:

  "Nedan finns ett perspektiv vi inte kommer att få se i svensk media där Ryssland nästan ensidigt utnämnts till ‘the bad guy’. Vilket är ett något naivt perspektiv från min synvinkel.

  Ryssland agerar kallt realpolitiskt"

  Ok, och detta skulle vara den positiva synvinkeln på Rysslands agerande alltså? Bra jobbat.

  Som om det inte var uppenbart att det var av kall realpolitik som Ryssland bombar Georgien – vad skulle det annars vara? 400 meter häck?

  • ckrantz skriver:

   @tank efter före:
   Vad då positiv synvinkel. En majoritet av svenska folket har ingen aning om vad som händer i kaukasus annat än de ser rubriker om Ryska bombningar. Det handlar om ett krig där ingetdera sidan är några änglar.

   Om Georgierna skjuter med artilleri in mot städer i Ossetia efter att USA tränat utrustat dem vad kallar du det. Ny olympisk gren. Bistånd till demokratiutveckling?

 11. Björn skriver:

  Din analys är mycket tveksam.
  Inte bodde det massa amerikaner på Kuba.
  Ni vänsterbloggare kommer göra bort er om ni försvarar ryssland i denna situation.

  • ckrantz skriver:

   @Björn:

   Vem talar om att försvara Ryssland, eller Georgien. Men du tror kanske inte USA hade reagerat om Ryssland placerat militärbaser i dess närområde. Det här handlar om en konflikt som byggts upp under en lång tid.

   Det är maktbaserad realpolitik som både Ryssland, Georgien och USA sysslar med.

 12. Björn skriver:

  Din analys är mycket tveksam.

  Inte bodde det massa amerikaner på Kuba.

  Ni vänsterbloggare kommer göra bort er om ni försvarar ryssland i denna situation.

  • ckrantz skriver:

   @Björn:

   Vem talar om att försvara Ryssland, eller Georgien. Men du tror kanske inte USA hade reagerat om Ryssland placerat militärbaser i dess närområde. Det här handlar om en konflikt som byggts upp under en lång tid.

   Det är maktbaserad realpolitik som både Ryssland, Georgien och USA sysslar med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *