Statsministern hetsar mot alla som inte arbetar i vaxholm

Är du arbetslös, sjukskriven, pensionär? Då är du också en parasiterade bidragstagare som inte vill jobba. Det är kontentan i den moderata arbetslinjen som Fredrik Reinfeldt beskrev den i sitt tal i vaxholm.

Det är just dessa grupper som Fredrik Reinfeldt vill ’bejaka’ arbetsförmågan hos genom skattesänkningar för de som redan har arbete. Genom det s.k jobb skatteavdraget som finansdepartementets egna siffror visar ensidigt gynnat medel och höginkomsttagare.

Den moderata arbetsmarknadspolitiken består alltså av en enda sak. Skattesänkningar. Bo Lundin är tillbaka eller så försvann han aldrig. Logiken är att arbetslöshet är ett problem på grund av att människor inte vill arbeta. Därför ska det göras ekonomiskt ogynnsamt att inte ha ett arbete oavsett om du är arbetslös, sjukskriven eller pensionär.

Ett exempel på den moderata arbetslinjen och arbetsförmågan som Reinfeldt vill bejaka nedan hade jag sagt. För om du inte är döende kan du ju arbeta 20,30,40,50% eller hur. Även om du har cancer.

Cancersjuka skulle bevisa att de var döende – Kävlinge – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Laila Tomsson fick ett brev från Försäkringskassan. Hon skulle bevisa att hon riskerade att dö inom två månader – annars skulle hon få sänkt bidrag. Den ansvariga ministern vill inte ta ansvar för hur lagen tolkas. Men Försäkringskassan har tagit till sig av kritiken och lovar bättring.

KÄVLINGE. Tumörer i lungan, levern och bukspottskörteln. Cellbehandlingar och upprepade sjukskrivningar. Laila Tomsson är 50 år och vill helst tillbaka till sitt jobb som under­sköterska.

– Det är min högsta önskan, det har det varit hela tiden. När jag blev sjuk ville jag gå och jobba direkt men min läkare sa till mig på skarpen: du måste stanna hemma.

För två veckor sedan fick cancersjuka Laila Tomsson ett brev från Försäkringskassan. Där stod att hon måste ansöka på nytt om sjukpenning och bevisa att hon riskerar att dö inom de närmaste månaderna för att få behålla den summa hon får idag. ”Det är så sanslöst”, säger hon.

Laila Tomsson lider av cancerformen MEN1, som ger hormonproducerande tumörer i olika organ. Hon har opererat bort halva vänster lunga och går nu på cellgifts­behandling för tumörer på levern. Hon är sjukskriven sedan ett och ett halvt år och reagerade starkt på brevet och dess formuleringar.

– Det känns som om de ifrågasätter att jag behöver vara sjukskriven. För mig är det självklart: när du har svåra sjukdomar som obotlig cancer eller MS – då finns det inget att ifrågasätta. Jag förstår inte varför de sänker inkomst­erna för oss som har det så här kämpigt.

Särskilt meningen om kraven för fortsatt sjukpenning gjorde Laila Tomsson arg.

– Det är sanslöst. Och de som är döende, ska de jubla: ”Jippie! Jag får behålla pengarna fast jag ska dö om två månader”?

I Lailas fall kommer sjukpenningen att sänkas till 75 procent. Men efter 550 dagar är det stopp: då kan man inte längre få så kallad förlängd sjukpenning. Vad händer då?

– Ja, jag ska säga dig, jag vet inte.

Hur känner du inför sjukersättning?
– Ah, säger Laila Tomsson och ser förskräckt ut. Det vill jag inte ens tänka på. Mitt mål är att hur vissen jag än är, hur skit jag än mår, så vill jag ha en dörr till arbetslivet öppen.

– En vikarierande läkare skrev en gång att jag förmodligen inte skulle kunna arbeta igen, men jag fick ren panik och de strök det direkt. Ordet förtidspensionär klarar jag inte psykiskt. Det ordet ska de inte ens säga till mig.

Laila Tomssons pappa led också av MEN1, som är en ärftlig sjukdom.
– Jag är 50 år. Min pappa blev 73. Jag har mycket kvar.


När det gäller arbetslösa så är det ju allmänt accepterat idag att det behövs hårdare tag för att kontrollera det arbetslöses vilja att arbeta och söka arbete. Arbetslöshet är med andra ord den enskilda individens problem och ansvar. Kan folk inte få arbeta så är det viljan att arbeta som saknas verkar vara det resonemang som många för. Även de socialdemokratiska jobb-rådslagen vill ju ha kvar en bortre parantes i arbetslöshetsförsäkringen för om jag förstått saken rätt.

Pensionärerna har ju missgynnats både med omlägningen av fastighetsskatten till en avgift och det jobbskatteavdrag på arbetsinkomster som de inte får del av. Något som i praktiken är en skattehöjnign för dem.

Moderaternas nya sverige är en ganska kall och hård värld om du inte hör till den arbetande övre medelklass som partiet vill gynna. Men den världen ser förstås ingen från de villaförorter och innerstadsområden som moderaterna lever i.

Det var det förövrigt det
talet som fick Lena Melin från Aftonbladet att tala om hur skojig Reinfeldt var.

500000 utan a-kassa,
40000+ i en jobb och utvecklings garanti som börjar ta slut 2009, 60000 som ska gå från sjukskrivning till arbete eller pension 2009/10 är de konkreta resultaten hittils av moderaternas arbetslinje. Och som Lars Calmors från regeringens egna ekonomiska råd sade, det är konjunkturen inte moderaternas arbetslinje som skapat arbeten hittils.

Dn, DN2, SvD,

Håll arbetslinjen

Reinfeldt döpte fyndigt nog oppositionens arbetsmarknadspolitik till ”bidragslinjen”; här belönades han också med spridda applåder. Nära nog alla i Sverige har faktiskt arbetsförmåga, menade statsministern: ”Den förmågan vill vi bejaka.” Ingen ska behöva tvingas in i bidragssystemet. Alla som vill och kan ska jobba, fortsatte han.

Det är den här positiva grundsynen på arbetande människor som hjälpte till att ro hem valet åt alliansen. Nu gäller det att fortsätta blicka framåt och låta oppositionens negativt laddade ”kritik för att dölja de egna tillkortakommandena”-taktik slå tillbaka på dem själva.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *