Har Sverige tagit ställning för Georgien?

När man läser först pressmeddelandet från UD nedan från 11 augusti och sedan ser bilderna på vad Georgien sköt in mot Tskhinvali kan i alla fall inte jag låta bli att undra var Svenska UD fanns då? Eller har jag missat uttalandena som fördömde det Georgiska angreppet?

Läser man vad UD säger nedan är det på gränsen till hyckleri. Men så är det väl Sveriges officiella utrikespolitik att stödja Georgiens rätt att upprätthålla sin territoriella integritet med vad jag antar alla medel som finns tillgängliga.

Även Sverige tillämpar tydligen realpolitik före den som selektivt brukar kallas mänskliga rättigheter. I stället för att ta ställning i ett krig där det inte finns någon rätt sida kunde vi varit en oberoende röst. Men det går tydligen inte med den USA och NATO anpassade utrikespolitik som Carl Bildt driver.

Fast å andra sidan. Vilka svenskar bryr sig om hur den Svenska regeringen agerar utanför Sveriges gränser. Det finns ju lets dance och idol på tv och frågan är ju så svår.

Se mer foton Georgien

SVD, SVD2 DN, DN2, HD, AB1, AB2, AB3, CB

Sverige kräver eld upphör och tillbakadragande av ryska trupper

Rysslands
chargé d’affaires i Sverige, Michail Skupov, kallades idag till
Utrikesdepartementet där han fick motta ett skarpt budskap om Sveriges
syn på det ryska agerandet i Georgien.

Tjänsteförrättande
Utrikesrådet för politiska frågor i UD, Mats Staffansson, framförde
till den ryske diplomaten att Rysslands agerande i Georgien är
oacceptabelt och strider mot det internationella regelverket.

Sveriges
regering är mycket oroad över lokalbefolkningens och
internflyktingarnas umbäranden i krisområdet och uppmanar därför
Ryssland att omedelbart gå med på eldupphör och avbryta fientligheterna
– för att möjliggöra humanitär hjälp till den drabbade
civilbefolkningen.

Sverige
kräver ett tillbakadragande av alla trupper till det läge som gällde
den 6 augusti, innan krisen började. Sverige uppmanar dessutom Ryssland
att medverka i det internationella samfundets ansträngningar att nå en
vapenvila och en fredlig lösning på konflikten.

https://www.regeringen.se/sb/d/10826/a/109237

Georgian
troops fire rockets at seperatist South Ossetian troops from an unnamed
location not far from Tskhinvali on August 8, 2008. Georgia is taking
measures to prevent Russian ”mercenaries” from infiltrating the
country, its prime minister said as Georgian forces attacked the
Russian-backed breakaway province of South Ossetia. (VANO SHLAMOV/AFP)

SvD » NP Utrikes » ”Mitt första skolminne var krig – nu måste jag uppleva ett till”
Jag träffar Alana i ett uppsamlingsläger för flyktingar från Sydossetien. Det råder kaos i entrén till lägret. Fyra bussar har just anlänt från det krigshärjade sydossetiska staden Tschinvali. Kvinnor, barn och många pensionärer stapplar ur bussarna. De som lyckats få med sig något från hemmet har svarta plastkassar i händerna, andra trycker bara hårt sina pass.

Tårar trillar, förtvivlan står skrivet i deras ansikten. Efter två eller tre dygn i svarta källare utan mat lyssnande till ljudet av fruktade georgiska granater har de tvingats till en äventyrlig bussresa med ständig rädsla för krypskyttar.

Nu är de glada över att vara i säkerhet, men var finns framtiden?

Alana Bulatajeva har ingen aning. Hon sitter på en tältsäng i ett av de 42 tälten. Värmen är tryckande, minst 40 grader, och hon är överraskande lugn och saklig under vårt samtal. Ingen gråt, inga häftiga känslor – men ett starkt hat.

–Jag kan inte förstå hur president Saakasjvili tänker. Tror han att en enda levande människa i den här regionen skulle vilja tillhöra Georgien efter detta. Det här är omöjligt att glömma eller förlåta. Nej, det kommer aldrig att ske. Och mitt första skolminne var krig, nu måste jag uppleva ett till, säger hon.

Alana var sex år 1991. Den första september började hon skolan och under första skoldagen inledde Georgien det första kriget.

–Vi var tvugna att fly Tschinvali och jag bodde med mamma och pappa i Vladikavkaz under tre månader. Men den gången hade vi alla fall ett hus att återvända till. Nu finns ingenting. De har förstört hela vår stad.

Alana bodde på 8:e våningen i ett höghus och säger att hon tackar den djupa källaren för att hon, mamma och morfar fortfarande lever. Det egna huset är totaltförstört, hon säger att det inte finns en enda hel fönsterruta i Tschinvali, som hade cirka 40 000 invånare. Via Alana får jag också veta att det även under måndagen fortfarande pågick strider i staden.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Har Sverige tagit ställning för Georgien?

 1. Ilan skriver:

  Nej precis, det blev ju inte så mycket sagt från Bildt då.

  Håller man inte med Usa är man antingen terrorist, icke demokrat eller har ett kommunistisk ideal tänkande.
  Jag kan sätta minst 1000kr på att 90% av Usa befolkning vet inte ens vart Georgien ligger, precis som när de inledde sitt ”död åt alla terrorister” och gick in i Afghanistan, visste inte 60% av deras befolkning vart Afghanistan låg på kartan.

  Usa vet ingenting om omvärlden, de bryr sig bara om sig själva och vad som är bäst för de och deras befolkning.
  Kalla kriget är länge sen över, men dess maktvälde och territorium allians lever kvar i Usa politikernas huvud.

 2. Ilan skriver:

  Nej precis, det blev ju inte så mycket sagt från Bildt då.

  Håller man inte med Usa är man antingen terrorist, icke demokrat eller har ett kommunistisk ideal tänkande.

  Jag kan sätta minst 1000kr på att 90% av Usa befolkning vet inte ens vart Georgien ligger, precis som när de inledde sitt "död åt alla terrorister" och gick in i Afghanistan, visste inte 60% av deras befolkning vart Afghanistan låg på kartan.

  Usa vet ingenting om omvärlden, de bryr sig bara om sig själva och vad som är bäst för de och deras befolkning.

  Kalla kriget är länge sen över, men dess maktvälde och territorium allians lever kvar i Usa politikernas huvud.

 3. ckrantz skriver:

  @ilan och övriga
  Det finns exempel på hur USA agerat. Om någon nu kommer ihåg Panama?
  Då var det också frågan om hot mot USA medborgare och en utmaning mot det amerikansk dominansen i ett området som USA ansåg vara sitt. Nästa exempel Granada, Guatemala, Honduras….

  Någon som kommer ihåg om Carl Bildt flög till Panama för att försvara det landets territoriella integritet.

 4. Claes Krantz skriver:

  @ilan och övriga
  Det finns exempel på hur USA agerat. Om någon nu kommer ihåg Panama?
  Då var det också frågan om hot mot USA medborgare och en utmaning mot det amerikansk dominansen i ett området som USA ansåg vara sitt. Nästa exempel Granada, Guatemala, Honduras….

  Någon som kommer ihåg om Carl Bildt flög till Panama för att försvara det landets territoriella integritet.

 5. Ilan skriver:

  Precis. Jag skulle gärna vilja se hur Usa hade besvarat detta om de var deras medborgare som blev attackerade.
  Ryssland har varnat Georgien i flera månader nu att om de skulle bli strider i sydosetien, så står de bakom osetierna. Men de väst georgisk allierade politikerna sa att Moskva ( Kreml ) bluffar, tydligen gjorde de inte det.

  Hur mycket sa omvärlden när Nato bombade Jugoslavien, där flera hundratals civila människor dog? Nato har majoritet av Usa, de är ett faktum och alla vet det. Sverige ska vara neutrala i alla konflikter och bara finnas där som freds styrkor, men ändå stödjer de samma terror organisation som tror att världen ska krypa för deras fötter.

  Antingen går Sverige med i Nato officiellt, eller så håller de sig utanför östvärldens konflikter och slutar säga att de kan påverka de, Sverige säger de Nato och Usa vill höra.

 6. Ilan skriver:

  Precis. Jag skulle gärna vilja se hur Usa hade besvarat detta om de var deras medborgare som blev attackerade.

  Ryssland har varnat Georgien i flera månader nu att om de skulle bli strider i sydosetien, så står de bakom osetierna. Men de väst georgisk allierade politikerna sa att Moskva ( Kreml ) bluffar, tydligen gjorde de inte det.

  Hur mycket sa omvärlden när Nato bombade Jugoslavien, där flera hundratals civila människor dog? Nato har majoritet av Usa, de är ett faktum och alla vet det. Sverige ska vara neutrala i alla konflikter och bara finnas där som freds styrkor, men ändå stödjer de samma terror organisation som tror att världen ska krypa för deras fötter.

  Antingen går Sverige med i Nato officiellt, eller så håller de sig utanför östvärldens konflikter och slutar säga att de kan påverka de, Sverige säger de Nato och Usa vill höra.

 7. Pelle skriver:

  Ja jag hoppas fler svenskar inser att denna konflikt är långt ifrån svart och vit. Jag menar man undrar ju vad Ryssland skulle ha gjort när deras fredsbevarande trupper och de civila de är satta att skydda attackeras.

 8. Pelle skriver:

  Ja jag hoppas fler svenskar inser att denna konflikt är långt ifrån svart och vit. Jag menar man undrar ju vad Ryssland skulle ha gjort när deras fredsbevarande trupper och de civila de är satta att skydda attackeras.

 9. Ilan skriver:

  Jag tycker allt detta nonsens är så himla roligt att läsa.

  Jag är nämligen ryss, men bor i Sverige sen 13 år tillbaka.
  Jag har en så ganska västlig syn, men samtidigt är av slavisk ursprung och älskar mitt hemland.

  Att sitta och se världsnyheter som CNN, FOX NEWS, BBC och fler amerikansk vänliga nyhetsprogram säga att Ryssland har trängt in i Georgien och att Tbilisi är på väg att bli invaderat av ryska trupper, är ett sånt jävla västlig propaganda.

  Usa har bidragit Georgien med vapen och finansiella medel i flera år nu, samtidigt som Israel har sålt pansarvagnar och automatvapen under kontrakt i tre år ( men slutat med det nu på grund av konflikten).

  Georgien började bomba sydosetien, vetandes att det är bara fanns civila i staden, de visste exakt vart de sköt. Staden ligger i ruiner, barn och kvinnor ligger döda på gatorna, sjukhus, skolor, lekparker och mycket mer ligger i ruiner nu.
  Ryssland gick in sydosetien ENBART för att beskydda sina medborgare, de har bidragit med medicin, mat, vatten och mycket mer. Men ändå ska de lämna Georgisk mark som inte ens längre tillhör de sen Sydosetien förklarade sin självständighet.

  Ryssland är inte ute efter krig med Georgien, de har sagt det från hela början och varnat resten av omvärlden för Georgisk offensivtet i flera månader nu, men var det någon som lyssnade? Som vanligt ska man se Ryssland som de dåliga och krigslusta. Ryssland har hållit sig borta från konflikter i snart 10 år, medan Usa fortsätter sitt världsterror i Irak, men är det någon som säger till de?

  Ronald Regan sa en gång, – Sydamerikas diktator Pinocette är ett riktigt svin, men han är våran svin och vi kommer hjälpa och beskydda honom under alla omständigheter.

 10. Ilan skriver:

  Jag tycker allt detta nonsens är så himla roligt att läsa.

  Jag är nämligen ryss, men bor i Sverige sen 13 år tillbaka.

  Jag har en så ganska västlig syn, men samtidigt är av slavisk ursprung och älskar mitt hemland.

  Att sitta och se världsnyheter som CNN, FOX NEWS, BBC och fler amerikansk vänliga nyhetsprogram säga att Ryssland har trängt in i Georgien och att Tbilisi är på väg att bli invaderat av ryska trupper, är ett sånt jävla västlig propaganda.

  Usa har bidragit Georgien med vapen och finansiella medel i flera år nu, samtidigt som Israel har sålt pansarvagnar och automatvapen under kontrakt i tre år ( men slutat med det nu på grund av konflikten).

  Georgien började bomba sydosetien, vetandes att det är bara fanns civila i staden, de visste exakt vart de sköt. Staden ligger i ruiner, barn och kvinnor ligger döda på gatorna, sjukhus, skolor, lekparker och mycket mer ligger i ruiner nu.

  Ryssland gick in sydosetien ENBART för att beskydda sina medborgare, de har bidragit med medicin, mat, vatten och mycket mer. Men ändå ska de lämna Georgisk mark som inte ens längre tillhör de sen Sydosetien förklarade sin självständighet.

  Ryssland är inte ute efter krig med Georgien, de har sagt det från hela början och varnat resten av omvärlden för Georgisk offensivtet i flera månader nu, men var det någon som lyssnade? Som vanligt ska man se Ryssland som de dåliga och krigslusta. Ryssland har hållit sig borta från konflikter i snart 10 år, medan Usa fortsätter sitt världsterror i Irak, men är det någon som säger till de?

  Ronald Regan sa en gång, – Sydamerikas diktator Pinocette är ett riktigt svin, men han är våran svin och vi kommer hjälpa och beskydda honom under alla omständigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *