Sitter Saakasjvili kvar?

En intressant fråga är om Saakasjvili kommer att kunna sitta kvar om Georgien under hans ledning i praktiken förlorat Sydossetien och Abshasien. Han blev vald på att ett löfte om att vinna tillbaka provinserna och få fart på ekonomin. Något som nu både ligger i ruiner.Sen vore det ju naivt att tro att Ryssland gärna såg att Saakasjvili satt kvar som President i Georgien.

Vad som mer ligger i ruiner är de sista delarna av Bush administrationens utrikespolitik. Georgiens gynnade ställning som allierad hade mycket att göra med att landet tidigt tog ställning för Irak invasionen och även skickade trupper dit. Georgien och Irak skulle bli ett exempel på hur Bush visionen spred sig över världen med fria västanslutna marknadsinriktade liberala demokratier. Om man så vill det korståg för demokrati som någon döpte Irak kriget till.

Nästa fråga är väl vad som händer i Ukraina och Moldavien. Ryssland och USA har ju skickat en klar signal om att löften om medlemskap inte är det samma som ett riktigt medlemskap i NATO.

Vad som framgår tydligt är också hur militärt och politiskt försvagat USA är.  Ytterligare ett arv från Bush administrationen.

Georgien förlorade kriget det ögonblick Europa, NATO och USA gjorde klart att de inte kommer att ingripa i vad som nu kan anses vara Rysslands närområde.  Trots militära samövningar, mot USA lojala politiska ledningar och trupperna på plats var de forna sojvetländerna inte tillräckligt viktiga så att ’väst’ var redo att gå i krig för dem.

Frågan är vad som händer nu i den svenska försvarspolitik med sitt icke-medlemskap i NATO. I praktiken har ju Sverige följt samma kurs som Georgien där vi deltagit i en samordnad Utrikes och försvarspolitik med förhoppningen om att detta var tillräckligt.

Ingen kan med bestämdhet svara på frågan: Vem bar skulden till stridsutbrottet och det snabba, okontrollerade våldet, till att börja med i gränstrakterna mellan Sydossetien och Georgien? Carl Bildt, som uppträder som georgisk propagandist, har pekat ut Sydossetien. De flesta experter gör ofta helt andra bedömningar: att det rör sig om en uppenbarligen planerad georgisk operation. Den georgiske presidenten, med Nato-ambitioner, såg ett lämpligt ögonblick: OS pågår, Putin följde tävlingarna, löftena om gränserna kunde uppfyllas. Med tiden skulle västvärlden komma den georgiske vännen till hjälp.
Aftonbladet

Sen har Olle Svenning i Aftonbladet helt rätt. Carl Bildt uppträder som en georgisk propagandist och med det även svensk utrikespolitik. Vad det handlar om är ju ett krig alla gått och väntat på ska bryta ut och undrat vem som skulle skjuta först. Att USA utrustat, tränat och precis lämnat Georgien i en gemensam militärövning för en månad sedan antyder ju att man även där var införstådda med vad Georgierna skulle göra men inte räknat med den ryska reaktionen.

AB, DN, SVD, SV2, AB

USA: Moskva vill avsätta Saakasjvili

USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalilzad påstod inför FN:s säkerhetsråd på söndagskvällen att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefonsamtal med sin amerikanska motpart Condoleezza Rice sagt att Georgiens president Micheil Saakasjvili ”måste bort”.

– Detta är fullständigt oacceptabelt och går över gränsen, sade han.

– Ryssland måste försäkra världen om att dess mål inte är att byta ut Georgiens demokratiskt valda regering.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin kontrade med att ”det kan vara en intressant signal, att USA valt att publikt ventilera talet om att Saakasjvili avgår”.

Påståendet utgick från en amerikansk läcka efter telefonsamtalet mellan Rice och Lavrov, där det påstods att Lavrov krävt Saakasjvilis avgång för att krisen skulle lösas.

Men Moskva hade ganska snart förklarat saken. Lavrov ska enligt Interfax ordagrant ha sagt:

– Ryssland kan inte betrakta som partner en person som givit order om krigsbrott där tusentals ryska medborgare inklusive fredssoldater dödats.

Lavrov sade till Interfax att Rice hade missförstått det som sagts.

– Om georgiska trupper lämnar Sydossetien, och Georgien och Sydossetien undertecknar ett avtal om att inte använda våld, så återställs fred oberoende av vad som händer Saakasjvili i framtiden.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Sitter Saakasjvili kvar?

 1. Lukas skriver:

  Jag tror inte att Ryssland kommer dra sig tillbaka tills en ryssvänlig administration har tagit makten i Georgien. Georgien är nämligen livs viktigt för Europa som en alternativ rutt av den olja och gas som kommer därifrån. Annars måste vi skaffa olja och gas genom Ryssland som man kan se inte är helt riskfritt.

 2. Lukas skriver:

  Jag tror inte att Ryssland kommer dra sig tillbaka tills en ryssvänlig administration har tagit makten i Georgien. Georgien är nämligen livs viktigt för Europa som en alternativ rutt av den olja och gas som kommer därifrån. Annars måste vi skaffa olja och gas genom Ryssland som man kan se inte är helt riskfritt.

 3. Anna skriver:

  Georgien startade kriget genom att döda ryssar sen långt tillbaka i Osettien för att dem inte vill ha nån ryssar där. Dödandet pågick även under Stalins tid då ryssar dödades. Samma sak hände i Kosovo där albanerna dödade serber som var boende i Kosovo. Man kan gemföra detta kriget nu som kosovo kriget. Ryssarna försöker bara hjälpa ryssarna som är boende i Osettia. Samma sak gjorde serberna. I stället för att folk ska kommentera hur sjukt detta är så råder jag er att ta reda på fakta. Det går så mycket lägner om serberna och ryssarna, Vi hängs ut av media som människor som bara vill döda men så är inte fallet, vi försöker bara hjälpa vårt folk som blivit dödade av georgier och albaner.

 4. Anna skriver:

  Georgien startade kriget genom att döda ryssar sen långt tillbaka i Osettien för att dem inte vill ha nån ryssar där. Dödandet pågick även under Stalins tid då ryssar dödades. Samma sak hände i Kosovo där albanerna dödade serber som var boende i Kosovo. Man kan gemföra detta kriget nu som kosovo kriget. Ryssarna försöker bara hjälpa ryssarna som är boende i Osettia. Samma sak gjorde serberna. I stället för att folk ska kommentera hur sjukt detta är så råder jag er att ta reda på fakta. Det går så mycket lägner om serberna och ryssarna, Vi hängs ut av media som människor som bara vill döda men så är inte fallet, vi försöker bara hjälpa vårt folk som blivit dödade av georgier och albaner.

 5. dixie skriver:

  Georgien prova att anfalla när det var OS !Tyvärr lyckades dom inte .Nu riskerar dom förlora 2 områden .Georgien hoppades nog på ett snabbt krig och sedan ett inkompitent FN som skulle gräva ner konflikten i resolutioner..Tyvärr för Georgien så har Ryssland lärt sig hur man utför ett modernt krig.USA lärde dom det i första GUlfkriget.Infrastrukturen är lika viktig som fronten.Och därför förstör man nu Georgiens

 6. dixie skriver:

  Georgien prova att anfalla när det var OS !Tyvärr lyckades dom inte .Nu riskerar dom förlora 2 områden .Georgien hoppades nog på ett snabbt krig och sedan ett inkompitent FN som skulle gräva ner konflikten i resolutioner..Tyvärr för Georgien så har Ryssland lärt sig hur man utför ett modernt krig.USA lärde dom det i första GUlfkriget.Infrastrukturen är lika viktig som fronten.Och därför förstör man nu Georgiens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *