Har beredningen sett georgiska raketer?

Jag undrar om försvarsberedningen sätt vad Georgierna skött iväg mot terroristerna i den utbrytare republik vars befolkning tydligen får skylla sig själv att det stod iväg för de georgiska raketerna. Visst var det odemokratisk av Ryssland att svara på detta. Tyvärr för de georgiska civilbefolkningen som fick betala priset.

Men så har vi väl en försvarsberedning som har lika mycket koll på omvärlden som de flesta svenskar. De flesta länders militärer lär ju svara aggressivt vid angrepp. Utom möjligen i Sverige där vi tydligen lagt framtidens försvar på att vara associerad med NATO. Något som hjälpte Georgien mycket.

https://cache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/georgia_08_11/georgia15.jpg

Georgian troops fire rockets at seperatist South
Ossetian troops from an unnamed location not far from Tskhinvali on
August 8, 2008. Georgia is taking measures to prevent Russian
”mercenaries” from infiltrating the country, its prime minister said as
Georgian forces attacked the Russian-backed breakaway province of South
Ossetia. (VANO SHLAMOV/AFP)

SvD » Inrikes » Svensk oro över ryskt våld
När det gäller Ryssland skriver försvarsberedningen i sin omvärldsanalys att landets agerande mot sina grannländer är ett ”lackmustest” som kan visa åt vilket håll Ryssland är på väg.

–Lackmuspappret visar blodröd färg idag. Det är självklart mycket oroande att ett stort land i vår närhet gör krigshandlingar mot ett grannland, säger Staffan Danielsson (c).

Han anser, liksom flera ledamöter i försvarsberedningen som SvD pratat med, att Sverige ­ måste skärpa analysen av Ryssland i och med kriget i Georgien. Just nu finns inget ökat hot mot Sverige, men det är för tidigt att säga vilken betydelse Rysslands agerande har för Sveriges säkerhet på längre sikt.

–Den senaste utvecklingen måste givetvis tas in i propositionen om försvarets långsiktiga inriktning, säger Staffan Danielsson.

Ordföranden i försvarsberedningen, Karin Enström (m), är förvånad över Rysslands agerande.

–Man visar en väldig aggressivitet, jag hade inte trott att det skulle gå så här långt. Ryssland har inte nått så långt i den demokratiska utvecklingen som vi hade hoppats, säger hon.

I sin bedömning av hotbilden skriver försvarsberedningen att EU-staterna måste hålla ihop inför ett stormaktsinriktat Ryssland.

–Allmänt sett har det inte lyckats. I energifrågan förhandlar Ryssland med ett stort land i taget, då är risken att man inte lyckas stå enad i sitt budskap om krav på demokrati, säger Karin Enström.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Har beredningen sett georgiska raketer?

 1. ckrantz skriver:

  @kalleballe:

  Alltid lika roligt att läsa så intelligenta kommentarer

 2. ckrantz skriver:

  @kalleballe:

  Alltid lika roligt att läsa så intelligenta kommentarer

 3. kalleballe skriver:

  hahaha! alltid lika kul att läsa dina inlägg!

 4. kalleballe skriver:

  hahaha! alltid lika kul att läsa dina inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *