Ljuger Svd’s ledarsida?

Eftersom Svd använder ordet så är det väl fritt fram. Per Gudmundsson undviker ju noga att tala om hur siffrorna för socialbidrag ser ut för 2008. Det år Anders Borg sade vi skulle se ett genomslag för den borgerliga arbetslinjen.

Den enkla frågan är går folk med moderaterna arbetslinje från försäkringar de betalt för till socialbidrag utbetalade via kommunerna.

Sedan är det ett löjligt argument att jämföra socialdemokratisk mot moderata kommuner. Det är knappast kommunerna som styr staten beslut eller hur ekonomin utvecklas. Om inte meningen var att vissa på att det bor fler rika i moderata kommuner.

Kan det vara så att Per Gudmundson försöker skylla de moderata kompisarnas misslyckande regeringskansliet på socialdemokraterna?

SvD » Ledarredaktionens blogg
I dagens huvudledare i Aftonbladet kommer den annars hederlige skribenten Jesper Bengtsson med ett märkligt påstående om ”det faktum att antalet som lever på bidrag har ökat sedan Reinfeldt kom till makten.”

Man undrar varifrån de siffrorna kommer. För bara några månader sedan rapporterade TT om Socialstyrelsens siffror under rubriken Fortsatt färre socialbidragstagare:

”De senaste årens trend håller i sig. Socialstyrelsens statistik över 2007 visar att antalet socialbidragstagare fortsätter att minska. Inom vissa grupper har det dock skett en markant ökning jämfört med 2006.

I Socialstyrelsens statistik över ekonomiskt bistånd – det som tidigare kallades socialbidrag – ingår även introduktionsersättning till flyktingar. En jämförelse mellan 2006 och 2007 visar på 3,5 procent färre mottagare av bistånd. Under förra året fick drygt 378 500 människor ekonomiskt stöd vilket motsvarar 4,1 procent av befolkningen. Sett till antalet hushåll som fick bistånd var minskningen 7000 mellan 2006 och 2007.”

Däremot, rapporterade TT, hade den genomsnittliga utbetalade summan ökat. Men det betyder ju inte att fler personer lever på bidrag.

Den moderata riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr gjorde förresten en intressant iakttagelse om var det sker en ökning av antalet socialbidragstagare, när hon beställde en granskning av Riksdagens utredningstjänst. Så här skrev hon om frågan på sin blogg:

”Socialdemokraterna har länge fört fram budskapet att socialbidragsberoendet ökar. Sanningen är att kostnaderna för socialbidrag har i stort sett varit oförändrade sedan år 2002 och under första kvartalet i år såg vi till och med en minskning med 4 procent.

Men, vid en jämförelse ser man att av de kommuner som fått ökade kostnader för socialbidrag förekommer det 37 stycken kommuner med moderat kommunstyrelseordförande och 56 kommuner med socialdemokratisk kommunstyrelseordförande. Undersökningen visar också att socialbidragsberoendet ökar snabbare i socialdemokratiskt styrda kommuner jämfört med moderata kommuner (ca 12 procent ökning för s-kommuner och ca 7, 8 procent för m-kommuner).”

Kan det vara så att socialdemokratin försöker skylla sitt eget misslyckande på regeringen?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Ljuger Svd’s ledarsida?

 1. Mattias skriver:

  Visst är Gudmundson ute och cyklar. Men tyvärr bjuder Jesper Bengtsson på den dribbelmöjligheten genom att uttrycka sig så allmänt.

  Visserligen är Anna Königs argumentation ganska fånig, givet det faktum att moderaterna ju avskaffa riksnormen och ytterligare öka kommunernas frihet att sätta sina nivåer och regler.

  Visserligen blir denna ytterligare fånigare, när vi vet att just borgarkommuner (ex Stockholm) har infört hårdare regler skära ned på socialbidragen (ex att i Stockholm ta bort SL-kortet och kräva motprestationer).

  Gudmundsons avslutande kommentar är ett uppenbart försök att vända på orsakssambanden.

 2. Mattias skriver:

  Visst är Gudmundson ute och cyklar. Men tyvärr bjuder Jesper Bengtsson på den dribbelmöjligheten genom att uttrycka sig så allmänt.

  Visserligen är Anna Königs argumentation ganska fånig, givet det faktum att moderaterna ju avskaffa riksnormen och ytterligare öka kommunernas frihet att sätta sina nivåer och regler.

  Visserligen blir denna ytterligare fånigare, när vi vet att just borgarkommuner (ex Stockholm) har infört hårdare regler skära ned på socialbidragen (ex att i Stockholm ta bort SL-kortet och kräva motprestationer).

  Gudmundsons avslutande kommentar är ett uppenbart försök att vända på orsakssambanden.

 3. o skriver:

  Det lär väl inte finnas några siffror för hela 2008 eftersom det året fortfarande pågår…

  Första kvartalet finns, och nämns i artikeln: ”och under första kvartalet i år såg vi till och med en minskning med 4 procent.”

 4. o skriver:

  Det lär väl inte finnas några siffror för hela 2008 eftersom det året fortfarande pågår…

  Första kvartalet finns, och nämns i artikeln: "och under första kvartalet i år såg vi till och med en minskning med 4 procent."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *