Rice varningar – GeorgienHur många tror på det amerikanska UD och Bush administrationens försäkringar om att ’nej, vi visste inget om det pågående georgiska militära planeringen att ta tillbaka syd ossetien’. Och att de även om de inget visst ändå varnade Mikheil Saakashvili att inte låta sig provoceras till en militärkonflikt med Ryssland.

En fråga som borde ställas. Uppmuntrade Bush administrationen och/eller NATO Georgien att militärt att ta tillbaka de områden de i praktiken förlorat?

Med tanke på att Georgien och USA i mitten av juli hade en gemensam militärövning ”Immediate Response” med 1200 amerikanska trupper och 800 Georgiska soldater verkar det ganska troligt. Var detta en förövning där de Georgiska styrkorna tränades? De amerikanska trupperna var stationerade i tre veckor vid den Georgiska militärbasen Vaziani nära Tbilisi AP, July 15, 2008. Övningarna avslutades precis en vecka innan konfrontationen med Ryssland började.Att Ryssland samtidigt hade egna
militärmanövrer i norra kaukasus var förstås även det bara en tillfällighet.

USA har fortfarande mer än 100 militära rådgivare och civila contractors stationerade i Tblisis. Hur mycket NATO personal från NATO som finns på plats finns inga officiella sifforor på. Den georgiska militären är helt anpassad och integrerad efter NATO standard. 2005 presenterade den Georgiska presidenten den första militärbasen som helt följde NATO standard Senakskaya i västra Georgien och annonserade en andra bas i Gori som även den skulle följa NATO standard. Gori basen användes redan tidigare för att träna georgiska trupper avseda för att slås i Irak under amerikansk ledning.

Israels roll har också varit mycket större än vad som skrivit i väst-media. Enligt Debka (Debka.com, August 8, 2008), ska Israeliska militär hjälpt till i stormningen Tskhinvali, med tanks och artelleri som rådgivare. Israel har också levererat de Hermes-450 and Skylark obemanade militärflyg som användes i veckorna före attacken. Israel ska också enligt Haaretz hjälp till att uppgradera de sovjet designande SU-25 jetplan som Georgien använde. Det var just fabriken tillverkade den uppgraderade SU-25 som rysk militär attackerade precis utanför Tbilisi. Israel är också deltagande partner i Baku-Tblisi- Ceyhan pipelinen med dess slutpunkt i östra medelhavet. Mer än 20% av Israels olja importeras från Azerbaijan via Georgien. En länk från Ceyhan till Ashkelon och vidare via Trans-Israel Eilat-Ashkelon pipeline, skulle också öppna möjligheten för Israel att exportera vidare olja.

”Turkey and Israel are negotiating the
construction of a multi-million-dollar energy and water project that
will transport water, electricity, natural gas and oil by pipelines to
Israel, with the oil to be sent onward from Israel to the Far East,

The new Turkish-Israeli proposal under discussion
would see the transfer of water, electricity, natural gas and oil to
Israel via four underwater pipelines.

https://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1145961328841&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

“Baku oil can be transported to Ashkelon via this new pipeline and to India and the Far East.[via the Red sea]”

Hursomhelst att Saakashvili startade ett krig en månad efter att Rice’s
besökt Tbilisi. Och en vecka efter att en gemensam militärövning avslutats med USA. Med amerikanska militära och civila rådgivare utplacerade inom den Georgiska militären. Det är otänkbart att Bush administrationen inte visst vad som skulle hända.

Frågan är varför Washington lät händelserna rulla på. Det har av döma av retoriken från Washington och Saakashvili lagt grunden till ett nytt kallt krig om energi, ”This is not about Georgia any more. It is about America, its
values.” var vad Saakashvili sade.

Vore man riktigt cynisk hade en del undrat om detta var vad diverse krafter i väst ville ha. En konflikt med det ’militaristiska’ ryssland hade motiverat fortsatt upprustning och ett stärkande av NATO-USA’s militära band. NATO’s utvidgning innenbär i praktiken en militär inrigningen av Ryssland. Speciellt om man inkluderar Georgien och amerikanska försök att även få de centralasiatiska republiker att skriva på militära samarbetsavtal. Att USA agera för att stärka sitt inflyttande och rulla tillbaka ryskt inom hela Eurasia området är uppenbart.

Från central asien med den så lämpligt placerade garnisonen i Afghanistan, till Georgien. till de amerikanska trupperna i mellanöstern är större delen av världens energiförsörjning under amerikansk militär kontroll. Tillfälligheter säkert. Men Georgien i det här sammanhanget utgör ju en vital led i det transportnät som förser USA och Europa med olja. Och miljarder i vinster för ett antal oljebolag.

Så nej, jag tror inte på Rice och Bush administrationens försäkringar om att vi inget visste.

Förövrigt räkna med att få höra två saker i svensk säkerhetspolitik. Krav på upprustning och svensk NATO medlemskap. För visst borde vi vara med i USA’s koalition för att säkra kontrollen över världens energitillgångar.

DN, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, SVD3, AB, AB2, HD

After Mixed Messages and Unheeded Warnings From the U.S., a Conflict Erupts – NYTimes.com
During a private dinner on July 9, Ms. Rice’s aides say, she warned President Mikheil Saakashvili of Georgia not to get into a military conflict with Russia that Georgia could not win. “She told him, in no uncertain terms, that he had to put a non-use of force pledge on the table,” according to a senior administration official who accompanied Ms. Rice to the Georgian capital.

But publicly, Ms. Rice struck a different tone, one of defiant support for Georgia in the face of Russian pressure. “I’m going to visit a friend and I don’t expect much comment about the United States going to visit a friend,” she told reporters just before arriving in Tbilisi, even as Russian jets were conducting intimidating maneuvers over South Ossetia.

In the five days since the simmering conflict between Russia and Georgia erupted into war, Bush administration officials have been adamant in asserting that they warned the government in Tbilisi not to let Moscow provoke it into a fight — and that they were surprised when their advice went unheeded. Right up until the hours before Georgia launched its attack late last week in South Ossetia, Washington’s top envoy for the region, Assistant Secretary of State Daniel Fried, and other administration officials were warning the Georgians not to allow the conflict to escalate.

But as Ms. Rice’s two-pronged visit to Tbilisi demonstrates, the accumulation of years of mixed messages may have made the American warnings fall on deaf ears.

The United States took a series of steps that emboldened Georgia: sending advisers to build up the Georgian military, including an exercise last month with more than 1,000 American troops; pressing hard to bring Georgia into the NATO orbit; championing Georgia’s fledgling democracy along Russia’s southern border; and loudly proclaiming its support for Georgia’s territorial integrity in the battle with Russia over Georgia’s separatist enclaves.

But interviews with officials at the State Department, Pentagon and the White House show that the Bush administration was never going to back Georgia militarily in a fight with Russia.

In recent years, the United States has also taken a series of steps that have alienated Russia — including recognizing an independent Kosovo and going ahead with efforts to construct a missile defense system in Eastern Europe. By last Thursday, when the years of simmering conflict exploded into war, Russia had a point to prove to the world, even some administration officials acknowledge, while Georgia may have been under the mistaken impression that in a one-on-one fight with Russia, Georgia would have more concrete American support.

After a meeting at the White House on Tuesday, Ms. Rice emphasized the urgency of bringing the fighting to a halt, rather than how and why it started. But around Washington, there are some rumblings already over whether the crisis might have somehow been headed off.

In a flurry of briefings intended to counter the critics and overcome the impression of having been caught flatfooted, senior Bush administration officials tried to paint a portrait of American reason and calm in the midst of hot tempers in what several called “a hot zone.”

Officials at the White House, State Department and the Pentagon said that President Saakashvili did not officially inform the Bush administration in advance of his offensive — let alone ask for support. “The Georgians figured it was better to ask forgiveness later, but not ask for permission first,” said one administration official. “It was a decision on their part. They knew we would say

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Rice varningar – Georgien

 1. yeslove skriver:

  > Vore man riktigt cynisk hade en del undrat om detta var vad diverse krafter i väst ville ha.

  Så hävdar Michel Chossudovsky med en tänkvärd analys av attackens militära karaktär.

  ”The war on Southern Ossetia was not meant to be won, leading to the restoration of Georgian sovereignty over South Ossetia. It was intended to destabilize the region while also triggering a US-NATO confrontation with Russia.”

  Och enligt Al-Jazeera:

  ”George Bush, the United States president, has said he is sending US military aircraft and naval forces with humanitarian supplies to Georgia”

  Vi får se…

 2. yeslove skriver:

  > Vore man riktigt cynisk hade en del undrat om detta var vad diverse krafter i väst ville ha.

  Så hävdar Michel Chossudovsky med en tänkvärd analys av attackens militära karaktär.

  "The war on Southern Ossetia was not meant to be won, leading to the restoration of Georgian sovereignty over South Ossetia. It was intended to destabilize the region while also triggering a US-NATO confrontation with Russia."

  Och enligt Al-Jazeera:

  "George Bush, the United States president, has said he is sending US military aircraft and naval forces with humanitarian supplies to Georgia"

  Vi får se…

 3. sporty skriver:

  Die Berichterstattung in den westlichen Medien riecht nach purer Propaganda… Ein sehr gefährlicher Konflikt!!!

 4. sporty skriver:

  Die Berichterstattung in den westlichen Medien riecht nach purer Propaganda… Ein sehr gefährlicher Konflikt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *