Georgien har förlorat territorierna?

Om vad DEBKA skriver nedan stämmer har Georgien i praktiken redan förlorat både Syd Ossetien och Abkhasien. Med USA och Väst Europas godkännande.

Vidare är de trupprörelser som det rapporterats om den säkerhetszon som jag misstänkte Ryssland upprättade runt ’sina’ territorier. Helt enligt det fredsavtal som både Georgien och Ryssland skrivit på.

Men andra ord det var det kvalificerat struntprat från diverse politiska ledare runt om i världen att Georgiens territoriella integritet skulle garanteras. Varken USA eller Väst-Europa är bered att gå i krig för Georgien. Åtminstone inte just nu.

Sen kan man undra vad Aftonbladet driver för krigsjournalistik eller har tabloid formatet från tidningar som NYPost och The Sun tagit över helt?

Media:
DN, DN2, SvD, Svd2,

AB, AB2

DEBKAfile – Back-door US-Russian contacts to de-escalate war of words – after Moscow threatens to nuke Poland

In five hours of arm-twisting, she persuaded Saakashvili to accept clarifications to the ceasefire accord which contradict Washington’s spirited assurances for Georgia’s “territorial integrity.”

Russian troops allowed to remain in Georgia would be “very limited to a light patrolling ability, such as a few kilometers outside of South Ossetia, not the right to maintain a presence inside Georgia.”

Furthermore, “Russian peacekeepers” would be allowed to “implement additional security measures” until international security can be put in place.

This clause authorizes on behalf of the US and Europe the narrow security strips, which DEBKAfile’s military sources revealed two days ago the Russians are establishing 300-500 meters deep outside the South Ossetian and Abkhazian borders with Georgia.

This American concession was designed as initial impetus for quiet diplomacy with Russia on a settlement in Georgia.

The other concession, which will unfold in time, is the removal of the Georgian president, another of Moscow’s conditions for ending the crisis. It is hard to see Saakasvhili surviving the outcry at home when the extent of his military and diplomatic failures is revealed to his people.

Furthermore, his highly charged speech Friday was watched with pursed lips by Condoleezza Rice and clearly embarrassed his sponsors in Washington. While Bush declared the Cold War is over, Saakashvili heaped verbal coals on the standoff with Russia to keep it ablaze.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Georgien har förlorat territorierna?

  1. Raspie skriver:

    ”här visar de väst fingret”, vänta nu då menar Aftonbladet att soldaten visar fingret till dig och mig! Då måste vi absolut fördömma ryssarna här i ”väst”! När jag tycker att aftonbladet inte kunde sjunkit lägre blir jag ännu en gång överraskad.

  2. Raspie skriver:

    "här visar de väst fingret", vänta nu då menar Aftonbladet att soldaten visar fingret till dig och mig! Då måste vi absolut fördömma ryssarna här i "väst"! När jag tycker att aftonbladet inte kunde sjunkit lägre blir jag ännu en gång överraskad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *