Ann-Sofie Dahl – Svenska Atlantkommitten

Vore det inte på sin plats att informera Aftonbladets läsare om att Ann-Sofie Dahl som skriver den glödande hyllningen till NATO nedan är en av grundarna till den Svenska Atlantkommitten, säkerhetspolitikens motsvarighet till vad motorcykel klubbar brukar kalla ’prospect chapter’ d.v.s fan klubbar som vill bli fullvärdiga medlemmar.


Sen är det en ren kopia på retorik
från den amerikanska yttersta högern och de s.k neokonservativa kretsar som Ann-Sofie Dahl för fram. Georgien är varken fullt demokratiskt och Ryssland lämnade varning efter varning att de inte skulle acceptera Georgiens som NATO medlem. Precis som USA aldrig skulle acceptera att Ryssland placerade ut missil system i Karibien har ryssland gjort klart att de har en röd linje.

Sen vad hade hänt om Ryssland menat allvar
? Att de var redo om nödvändig att angripa med allt från taktisk kärnvapen till fullt krig om Nato lade sig i Georgien.

Hade Georgien varit värt ett fullskaligt krig för USA eller övriga NATO medlemmar. Nato är en allians som alldrig testats.

Personligen ser jag det inte som en fördel att Svensk säkerhetspolitik skulle styras från Vita Huset efter amerikanska intressen. Speciellt inte om den numera fullvärdiga neocon medlemmen McCain blir amerikansk president.

Ryssland hade inte anfallit en Nato-medlem | Debatt | Aftonbladet

Medan de ryska pansarvagnarna fortsätter att rulla på georgisk mark är det viktigt att en sak slås fast: detta hade inte hänt om Georgien varit medlem i Nato.

I kommentarerna kring den ryska invasionen framstår det ofta som att det var lilla Georgiens förhoppningar om att inlemmas i de västerländska säkerhetsstrukturerna som provocerat Ryssland – och vad än värre är, att detta skulle utgöra ett legitimt skäl för Putin och Medvedev att ge sig på det lilla värnlösa grannlandet.

Men det är inte Georgiens demokratiska ambitioner som är problemet, utan den ryska expansionismen och stormaktsarrogansen som gladeligen kör över intilliggande småstater.

Som suverän stat är Georgien i sin fulla rätt att söka sig till vilka allianser och samarbetsorganisationer man vill, utan att Ryssland – eller någon annan – lägger sig i det.

Det är inte undra på att presidenterna i de tre små baltiska staterna avlade en solidaritetsresa i Tbilisi förra veckan: utvecklingen i Georgien visar vilket öde som mycket väl kunde ha drabbat deras egna länder om de ännu inte hade varit medlemmar i Nato.

Om Nato-länderna hade gett vika för de högljudda ryska protesterna mot att inkludera de tre baltiska staterna i Alliansen hade de nämligen mycket väl kunnat råka ut för en liknande behandling som georgierna i dag.

Om Estland, Lettland och Litauen fortfarande befunnit sig utanför Nato hade de ryska it-attackerna mot Estland troligtvis bara ingått som en liten del i en ocean av ryska påtryckningar och övergrepp.

Utan Nato:s trygga säkerhetsgarantier i ryggen hade de baltiska staterna inte haft mycket att sätta emot den ryska expansionism som utan tvekan skulle omsättas även på deras territorium. Att Ryssland inte hyser minsta respekt för de forna sovjetstaternas suveränitet kan väl ingen betvivla efter sommarens blodbad.

Å andra sidan: om Georgien i dag varit medlem i Nato så hade det inte som nu handlat om ett isolerat ryskt angrepp på en enda stat, utan på samtliga alliansländer – inklusive supermakten USA.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ann-Sofie Dahl – Svenska Atlantkommitten

 1. Pingback: Claeskrantz.se : NATO papperstiger

 2. yeslove skriver:

  Mer från Ann-Sofie Dahls’s CV på utrikespolitiska institutet:

  ”She was a Visiting Fellow at the Center of International Studies at Princeton University in 1985-1986, and a Resident Scholar at the Department of Government at Georgetown University in Washington, DC (1986-1992). Dr. Dahl returned to Washington, DC as a Senior Guest Scholar at the Center for Strategic and International Studies in 2000-2001.
  She is now an Adjunct Fellow at CSIS (2002 – ), while also affiliated with the Copenhagen think tank CEPOS (Center for Politiske Studier) as a co-founder.
  From 1992 to 1994 she was a Senior Analyst at FOA (National Defense Establishment), and from 1994 to 1996 Head of Security Studies at the Swedish War College (now National Defence College). In 1996, ”

  Wikipedia:CSIS

  ”The current president and CEO of CSIS is John Hamre, former Deputy Secretary of Defense. He has held the position since April 2000.

  The Chairman of the Board of Trustees is Sam Nunn, a former Democratic Senator from Georgia and longtime chairman of the U.S. Senate Committee on Armed Services. Its board of trustees includes many former senior government officials including Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, William Cohen, George Argyros and Brent Scowcroft.”

  Ann-Sofie Dahl är en av våra ’säkerhetspolitiska experter’.

 3. yeslove skriver:

  Mer från Ann-Sofie Dahls's CV på utrikespolitiska institutet:

  "She was a Visiting Fellow at the Center of International Studies at Princeton University in 1985-1986, and a Resident Scholar at the Department of Government at Georgetown University in Washington, DC (1986-1992). Dr. Dahl returned to Washington, DC as a Senior Guest Scholar at the Center for Strategic and International Studies in 2000-2001.

  She is now an Adjunct Fellow at CSIS (2002 – ), while also affiliated with the Copenhagen think tank CEPOS (Center for Politiske Studier) as a co-founder.

  From 1992 to 1994 she was a Senior Analyst at FOA (National Defense Establishment), and from 1994 to 1996 Head of Security Studies at the Swedish War College (now National Defence College). In 1996, "

  Wikipedia:CSIS

  "The current president and CEO of CSIS is John Hamre, former Deputy Secretary of Defense. He has held the position since April 2000.

  The Chairman of the Board of Trustees is Sam Nunn, a former Democratic Senator from Georgia and longtime chairman of the U.S. Senate Committee on Armed Services. Its board of trustees includes many former senior government officials including Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, William Cohen, George Argyros and Brent Scowcroft."

  Ann-Sofie Dahl är en av våra 'säkerhetspolitiska experter'.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *