Ljuger SvD 2 – Jobbskatteavdrag gynnad hög medelinkomsttagare

Med tanke på retoriken från SVD på senare tid återanvänder jag rubriken igen. Det blir säkert fler tillfällen.

Alliansens jobbskatteavdrag gav hög och medelinkomsttagare mer pengar. Inte låginkomsttagare.Detta enligt siffror från finansdepartementet. I gruppen låginkomsttagare hamnar en städare med 18900 som får hela 240kr efter alliansens skattehöjningar inom andra områden.  Jag misstänker att 18900 knappast är lägsta lönen i Sverige. Logiskt sett borde de med ännu lägre inkomster gå back med alliansens politik av döma av finansdepartementets siffror.

Det handlar med andra ord inte om några 1000kr för alla i skatterabatt. Om nu någon trodde det.  Läs själv finansens siffror. Visst är det trevligt att vara gynnad medelklass. 30000 i månaden så har du fått hela 810kr mer alliansens jobbskatteavdrag. Så säger finansdepartementet.

http://www.regeringen.se/sb/d/8648/a/90779

Inkomstförändringar för några yrkesgrupper

Illustration av sjuksköterska, barnskötare och förskollärare

Jobbskatteavdraget genomfördes samtidigt med en rad andra förändringar som påverkade privatekonomin. Förutom minskad skatt på arbetsinkomster sänktes även skatten på boende. Samtidigt höjdes a-kasseavgiften och rätten att dra av den och fackavgiften försvann. Vissa skatter och avgifter höjdes.

Nedan kan du se hur jobbskatteavdraget och de höjda utgifterna påverkar några olika yrkesgrupper. I dessa exempel har vi inte räknat med den sänkta skatten på boende. Lönerna är baserade på SCB:s lönestatistik för 2006 och Finansdepartementets beräkning av 2008 års nivåer.

Städare, förskollärare, polis

kronor/månad
Städare
Förskollärare
Polis
Inkomst per månad
18 900
23 100
27 900
Förändrade inkomster
Sänkt skatt (jobbskatteavdrag, steg 1 + 2)
901
1 076
1 205
Förändrade utgifter
Höjd a-kasseavgift + slopad avdragsrätt
-367
-163
-100
Netto efter jobbrelaterade förändringar
534
913
1 105
Höjda skatter och avgifter1
-295
-295
-295
Netto efter övriga förändringar
239
618
810

  1. t.ex. trafikförsäkringsskatt, slopat pc-avdrag, tobaksskatt, ölskatt och skatt på drivmedel.

Källa: Finansdepartementet.

Sen noterade jag att  det finanspolitiska rådet hade detta att säga om regeringens jobbskatteavdrag.

Regeringens sysselsättningspolitiska reformer, i första hand sänkningen
av a-kassan och jobbskatteavdraget, kan antas få betydande
positiva sysselsättningseffekter på sikt. De senaste två årens
sysselsättningsuppgång beror dock i huvudsak på en positiv konjunkturutveckling.

Varför inte läsa om vad Lars Calmfors hade att säga i övrigt om Anders Borgs ekonomiska politik

Men så är inte ledarsidornas funktion kritisk analys. Speciellt inte om kompisarna i regeringskansliet vill få ut sitt budskap. Räkna med att gång på gång få höra budskapet att alliansregeringens ekonomiska politik varit framgångsrik i olika selektivt utvalda vinklar.

SvD » Ledarsidan » Hur hade det gått utan jobbskatteavdraget?

Regeringens jobbskatteavdrag innebär sänkt inkomstskatt med mer än tusen kronor i månaden för de flesta som jobbar heltid. För ett lärarpar handlar det om cirka 25 000 kronor om året i lägre skatt. Det gör stor skillnad när räkningarna från Statoil och matkassarna från Ica ska betalas.

Jobbskatteavdraget diskuteras för det mesta som en ekonomisk-politisk åtgärd för att få fler i arbete. Men man får inte glömma bort en annan och minst lika viktig effekt: att de som jobbar får förfoga över en större del av sina inkomster. Staten skruvar ner sina anspråk. I gengäld får familjerna större svängrum och möjlighet att fatta egna beslut.

Har man tur bor man dessutom i en kommun och ett landsting, som drar sitt strå till stacken genom att lindra inkomstbeskattningen lokalt. Efter 2006 har till exempel stockholmarna haft tur.

Sänkt inkomstskatt är klassisk frihetspolitik, och utan den frihetspolitiken skulle det ha varit svårare för arbetande familjer att klara den senaste tidens pris- och ränteökningar. Vi hade fått en långt mer infekterad debatt om uppsägning av kollektivavtal och krav på kompensation för de högre priserna. På så sätt bidrar jobbskatteavdraget även till att hålla de hotfulla inflationsimpulserna i schack.

Inkomstskatten fortsätter att vara den tyngsta kostnadsposten i hushållens budgetar, men i och med jobbskatteavdraget har bördan lindrats avsevärt, och det spelar störst roll för dem som har lägre inkomster. Enligt beräkningar från professor Sven-Olof Lodin betalar ett vårdbiträde klart mindre andel av lönen i skatt under dagens borgerliga styre än under det radikala paradåret 1974. Den gången gick 31 procent av inkomsten i skatt, numera handlar det om 23,5 procent.

Tungviktarna i Finanspolitiska rådet har nickat välvilligt inför jobbskatteavdraget och säger att det stämmer att det skapar jobb. Gott så. Men reformen får inte reduceras till ett redskap i den ekonomiska verktygslådan; det är minst lika viktigt att påminna om hur den har ökat familjernas makt över sin vardag och gjort dem bättre rustade att möta påfrestningar.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Ljuger SvD 2 – Jobbskatteavdrag gynnad hög medelinkomsttagare

  1. Pingback: Claeskrantz.se : Jobbskatteavdrag och DNs lögnaktiga rubriksättning

  2. Pingback: Claeskrantz.se : SvD felaktigheter om Jobbskatteavdraget

  3. Joakim skriver:

    Men SvD:s fråga var ju ”Hur hade det gått utan jobbskatteavdraget?”. Städaren har definitivt inte fått 2868:- mer i plånboken om året (ännu mer om personen i fråga inte röker, dricker sprit eller köper PC via städföretaget).

  4. Joakim skriver:

    Men SvD:s fråga var ju "Hur hade det gått utan jobbskatteavdraget?". Städaren har definitivt inte fått 2868:- mer i plånboken om året (ännu mer om personen i fråga inte röker, dricker sprit eller köper PC via städföretaget).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *