Reformera a-kasan

Jag alltid undrat varför en generell jobb försäkring inte kan gälla alla.

Problemet med dagens a-kassa system är enkelt
. Det är inte en generell arbetslöshetsförsäkring som täcker alla arbetslösa arbetssökande svenskar. Det är ett system du måste kvalificera dig till i en organisationen är mer än 100år gammal. Med konsekvensen att allt fler lever utförsäkrad. Alliansens politik har sedan förvärrat detta drastiskt.

Det handlar om ett A och B lag på svensk
arbetsmarknad. Där den stora majoriteten har tryggheten i att de inte behöver lämna sitt hem eller sälja sin tillgångar vid arbetslöshet. Sen finns det B laget. De som allt från

Och återigen glöm inte de 40000 i jobb och utvecklingsgarantin som är tvingade att vara med i a-kassan även om de är utförsäkrade. Majoriteten av dessa skulle lämna om de kunde misstänker jag.

Tydligen är detta ett system som alla
från LO, SAF till majoriteten av de politiska partierna vill bevara med i bästa fall lite höjd ersättning och en kompetensmyndighet.

Något ingen pratar om är ineffektiviteten i ett system byggt för 2 procents arbetslöshet med istället 5-10- procents arbetslöshet, där fast arbete för många är en dröm. Vi har idag ett låglöneskikt som arbetar som just-in-time arbetskraft. Då räknar jag heller inte med det som står helt utan arbete bort räknade från arbetsmarknaden.

Vad händer nu med a-kassan? | Ledare | Aftonbladet

Många skäl till kritik

Skälen till kritik mot Littorins förslag varierar. Svenskt Näringsliv ser en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som en dold skatt och Företagarna vill inte att deras medlemmar ska drabbas av extra administration och avgifter.

LO:s kritik mot förslaget bygger på analysen att frivilliga a-kassor i fackets regi ökar försäkringens legitimitet, är en förutsättning för fortsatt hög anslutningsgrad till facket och därför en avgörande pusselbit för att den svenska modellen med starka kollektivavtal ska hålla.

TCO pekar på ytterligare en allvarlig brist: det finns helt enkelt ingen balans mellan tvånget att betala den obligatoriska avgiften och rätten att få ersättning vid arbetslöshet.

Skadar tilltron

Det riskerar att allvarligt skada tilltron till försäkringen.

En del i de nya moderaternas retorik var kärleksförklaringen till den svenska modellen. Ändå har regeringens arbetsmarknadspolitik varit särskilt vårdslös. Försöken att förändra a-kassans uppgift, från att vara en trygghetsförsäkring till att också bli ett verktyg för att påverka lönebildningen, har drivit hundratusentals medlemmar från försäkringen.

Flykten från a-kassorna har pågått under flera år, men ökade kraftigt efter att regeringen gjorde försäkringen både dyrare och sämre. En halv miljon svenskar har lämnat a-kassan och står i dag utan skydd vid arbetslöshet. Att så många står utan skydd när konjunkturen viker bäddar för en social katastrof.
Billigare medlemsskap!

Sven-Otto Littorin är ansvarig och borde läsa några av remissvaren noga. LO, TCO och Saco föreslår åtgärder som kan göra Sveriges möte med en kommande lågkonjunktur mjukare.Gör medlemskapet i a-kassan billigare, antingen genom avdragsrätt eller sänkta avgifter. Gör det enklare att gå med och lättare för anställda att kvalificera sig för ersättning.

Och framförallt, höj nivåerna i ersättningen för den som blir arbetslös.

Det bästa sättet att skapa trygghet på arbetsmarknaden är att göra a-kassan attraktiv, inte obligatorisk.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *