Aktiva arbetsförmedlare

Jag undrar om alliansen eller socialdemokraterna läser SvD artiklar som den nedan. Vad kommunen i Haninge gjort är vad arbetsförmedlingen generellt slutade med redan 2000.

D.v.s en aktiv kontakt mellan en handläggare och en arbetssökande som är kontinuerlig. Istället införde socialdemokraterna en gör det själv modell som började tillämpades 2000. Precis som hos bankerna sköter den arbetslösa själv sitt arbetssökande från att skriva ansökningar, sätta ihop CV till att hålla kontakt med AF. Avrapportering för den handlings plan som ska upprättas inom 90-dagar sker oftast sedan via telefon till AF-s centrala kundtjänst.

Alliansens enda arbetsmarknadspolitiska åtgärd utöver detta var att aktivt tillämpa den bortre parentesen och utförsäkra folk till den lägre ersättning som jobb och aktivitetsgarantin ger och förstås avsluta det mesta i forma av arbetsmarknadsutbildningar. Eller AMS trams som någon allianspolitiker kallade det.

Visst är det ironiskt att kommunerna nu driver arbetsförmedling och lyckas bättre en den statliga arbetsförmedlingen. Där alliansregeringen tillsatte en så kvalificerad person som en före detta tandläkare som GD.

SvD » Stockholmsnyheter » Haningemodell ger unga jobb

Niclas Blomqvist är en av Haninges ungdomar som fått hjälp av kommunens ungdomsteam i jakten på motivation, självförtroende och arbete. Han var arbetslös i en och en halv månad innan det blev klart med praktikplats på Pressbyrån, vilket ledde till hans första fasta jobb.

– Det kändes ändå som en lång period att vara arbetslös. Jag gick runt och slöade hemma och det var inte så kul. Jag tänkte att det skulle ordna sig, men det gjorde det inte, så jag kontaktade arbetsförmedlingen, berättar han.

Andra kommer i kontakt med ungdomsteamet via skolans syokonsulenter eller socialförvaltningen. I höst finns även planer på att kommunens fritidsverksamhet ska ingå i projektet. Samverkan är ett fint ord, men här verkar det faktiskt ha fungerat.

Alla inblandade söker aktivt efter ungdomar utan sysselsättning. Ambitionen är att Haningebor mellan 16 och 21 år inte ska behöva gå sysslolösa i mer än max en vecka när de blivit av med jobbet, slutat gymnasiet, eller hoppat av högstadiet.

Genom ungdomsteamet får de arbetslösa ungdomarna individuell coachning, stöd av inhyrda konsulter och möjlighet att gå kurser i exempelvis sälj- och intervjuteknik. Ingen skrivs ut och faller utanför systemet, den som inte dyker upp på ett avtalat möte får istället ett telefonsamtal hem och en ny chans.

Niclas Blomqvist berättar att han hade kontakt med sin handledare i stort sett varje dag.

– Det var som en kompis ungefär, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Aktiva arbetsförmedlare

  1. Havsglimten skriver:

    Klokheten/smidigheten sitter sällan hos myndigheterna…..

  2. Havsglimten skriver:

    Klokheten/smidigheten sitter sällan hos myndigheterna…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *