Kriget mot terrorns systematiska diskriminering

Kafka hade känt igen sig i den verklighet som smugit sig på världen med det s.k kriget mot terrorismen. Om han hade varit muslim.

Det handlar helt enkelt om institutionaliserad etnisk och religiös diskminimering. Institutionaliserad på EU nivå med beslut som genomdrivs utan kontroll eller kritisk granskning. Efter misstänker jag avtal med USA vars minsta vink våra EU-politiker följer. Pröva att säga nej någon gång.

Att sedan hela tanken med en sanktionslista är idiotisk gör inte saken än bättre. Alla begriper att eventuella terrorist finansiärer kan byta namn. Tydligen är allt också satt på autopilot vilket gör det än dummare.

SvD » Inrikes » Utländskt namn hinder vid bankärenden

Jag ringde banken och då sa de att det finns en spärr i deras system mot muslimskklingande namn typ mitt när man gör överföringar. Sådant trodde jag bara utländska banker som är rädda för terrorhets sysslade med, inte min svenska bank, säger Ahmad Waizy till SvD.se.

Han har nu anmält det inträffade till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), som bett Skandiabanken att svara på en rad frågor om det inträffade.

– Jag har bott i Sverige i halva mitt liv, jag jobbar som elektriker och lever ett vanligt Svenssonliv. Jag har aldrig känt att jag blivit diskriminerad tidigare men det här känns jättekonstigt.

– Jag tror egentligen inte att det är Skandia som ligger bakom det här utan det kommer nog från högre ort, EU eller USA. Efter 11 september har jag hört att andra banker gjort så här.

Ahmad Waizys betalning gick till slut igenom – men bara efter att han tagit bort sitt förnamn på uppmaning av Skandiabankens kundtjänst.

– Man blir ju arg, förbannad. Varför ska mitt namn betyda något över huvudtaget.

På Skandiabanken förklarar man det inträffade med att man följer EU:s sanktionslista.

– Som alla andra banker måste vi följa den. Det är vi skyldiga till enligt lag, säger Lena Hök, informationschef på Skandiabanken till SvD.se.

Ett automatiskt system reagerar så fort mottagarens förnamn eller efternamn finns med på sanktionslistan eller om någon skrivit in ett namn som finns på listan i meddelandefältet.

– Ska du skicka pengar till en Martin Svensson och det finns en Martin Andersson på sanktionslistan kommer systemet att reagera. Vi kontrollerar då namnet mot listan, säger Lena Hök och fortsätter:

– Vår kund får då ett felmeddelande så att han eller hon vet om att betalningsuppdraget inte har gått igenom. Men det är mottagarens namn som är avgörande, inte vem som skickar i väg pengarna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Kriget mot terrorns systematiska diskriminering

 1. Jakob skriver:

  Vad menar du? Terrorn diskriminerar systematiskt? Genom att den bara riktar sig mot vissa, eller vad?

  Eller är det bara ett syftningsfel? Det är väl krigets systematiska diskriminering du syftar på, inte terrorns? Då heter det ”krigets mot terrorn systematiska diskriminering”… Ja, det låter kanske konstigt, men det är språkligt korrekt. Detta likväl som det heter ”handelshgögskolans i göteborg studentkår” och ”presidentens av finland residens”. Lägg genitiv-s:et där det hör hemma, helt enkelt.
  Vill man att folk ska lägga fokus på sakfrågan får man uttrycka sig språkligt korrekt, så enkelt är det.

  • ckrantz skriver:

   @Jakob:
   Ja, jag förstår att du tyckte grammatiskt korrekta meningar var viktigare än innehållet. Och tack för undervisningen i svenska.

 2. Jakob skriver:

  Vad menar du? Terrorn diskriminerar systematiskt? Genom att den bara riktar sig mot vissa, eller vad?

  Eller är det bara ett syftningsfel? Det är väl krigets systematiska diskriminering du syftar på, inte terrorns? Då heter det "krigets mot terrorn systematiska diskriminering"… Ja, det låter kanske konstigt, men det är språkligt korrekt. Detta likväl som det heter "handelshgögskolans i göteborg studentkår" och "presidentens av finland residens". Lägg genitiv-s:et där det hör hemma, helt enkelt.

  Vill man att folk ska lägga fokus på sakfrågan får man uttrycka sig språkligt korrekt, så enkelt är det.

  • ckrantz skriver:

   @Jakob:
   Ja, jag förstår att du tyckte grammatiskt korrekta meningar var viktigare än innehållet. Och tack för undervisningen i svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *