Obama ingen socialdemokrat

Barack Obama är varken en socialdemokrater eller en ide politiker som vill förnya den amerikanska politiken. Det finns en tendens bland folk till vänster att se alla något progressiva amerikanska demokrater som svensk vänster. Så är det knappast. Hade Obama varit svensk hade han varit en borgerlig mittenpolitiker. Demokraterna i USA består av en höger, mitten och vänsterflygel där Obama innan han vunnit över Hillary först slog igeom i universitetsutbildade vänstern. Jag menade i februari i år att Obama snarare var en amerikansk fredrik reinfeldt. En maktpolitiker som vill förändra de politiska spelreglerna, inte innehållet i politiken. Och detta genom den numera klassiska strategin triangulering. Samt förstås ny retorik även om innehållet i stort va det samma.

Obama var heller aldrig en outsider. Tvärtom. Han är den del av det demokratiska parti etablissemanget. Jag hade sagt att Obama var mer av en insider än Hillary Clinton som det demokratiska kongressetablissemanget aldrig riktig gillat.

Det Obama gjorde som var nytt var att han tog vara på den utveckling som skett inom Internet och teknikområdet. Han byggde en ny nätverks baserad platt organisation där 1000-tals grupper kunde samordna aktiviteter utanför den traditionella partikierarkin. Valet av Joe Biden är dock inte uppmuntrande med tanke på situationen i mellanöstern. Biden är en demokratisk hök och efter vad som sägs en ganska otrevlig person att stå på fel sida om.

Som någon amerikansk kommentator undrade. Har demokraterna nu fått sin egen Dick Cheney som ska ’undervisa’ den utrikespolitiskt oerfarna Barack Obama?

Obama har också stått stilla i opinionsmättningarna istället för som många trodde köra över McCain som nu lanseras som en trygg mys farfar i Ronald Reagan still av de republikanska reklam makarna. jag undrar om valet 2008 blir som 1980 den som van då hette Ronald Reagan. President McCain 08 tro?

Mer i olika media:
DN, DN2 , SVD, SVD2 , AB

Dagens Arena | Den siste av den gamla sorten?

Barack Obama framställs varje dag som framtidens politiker. Men när uppståndelsen från primärvalen nu lagt sig framträder en annan bild.

För det första var han aldrig en outsider. I själva verket lutade han sig tungt mot etablissemanget på Capitol Hill.

För det andra har det under sommaren blivit tydligt att han fullföljer den politiska strategi som trängda socialdemokrater i Europa och progressiva liberaler i USA tänkte fram för drygt 15 år sedan: triangulering. Det vill säga att man säger sig vara bortom vänster och höger för att i stället representera framtiden. I Europa fulländades trianguleringen av Tony Blair, men ligger nu i ruiner. Knappast morgondagens politiska stil.

Samtidigt har Obamas försprång slirat undan. Man kan till och med tolka opinionssiffrorna som att han nu är mindre populär än sitt eget parti. Det är anmärkningsvärt.

Valet av Joe Biden som vice president är ett steg i rätt riktning. En politiker som drivs av sakpolitisk övertygelse. Är det inte just det som är framtiden? Särskilt när befolkningen nu stödjer demokraternas reformförslag hela vägen. Varför ska man då triangulera?

Senaste numret av American Prospect försöker besvara gåtan Obama i en lång analys. Det ger en oväntad bild. Obama är en utpräglad maktpolitiker, men inte särskilt intresserad att förnya demokraternas politiska tänkande utan i stället det organisatoriska. Förändring – Change! – är i själva verket en prosaisk teori om bättre infrastruktur för partipolitisk maktutövning.

Det demokratiska partiet var länge en korrumperad stoppkloss. Bill Clinton valde att runda partiet. Obama har valt en svårare väg. Han gör om det. Men det hade inte varit möjligt utan Howard Dean, som blev partiets ledare 2005, och sedan sjösatt ett nytt tänkande – den så kallade 50-State Strategy – baserat på att partiet ska återskapas ner i de mest konservativa städerna i Södern. Inget lokalval ska anses omöjligt. Mellanvalet till kongressen 2006 blev en succé och vände amerikansk politik i 180 grader.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *