Papperstigrar önsketänkande och låtsasstrategier

Det är alldeles för mycket struntprat och Rysslands ’bashing’ i svenska kommentarer över vad som sker i kaukasus och öst-europa.

En bättre analys än vad Svante Cornell
har att säga i DN nedan kommer Rolf Gustavsson med i Svd när han kallar NATO för en papperstigern och Europas agerande för önsketänkande och mångordiga låtsasstrategier.

Den enkla sanningen är att NATO än en militäralians utan krigserfarenhet som i det enda krig det deltagit håller på att besegras av Taibanerna. Att NATO är ett verktyg för främst den amerikanska utrikespolitiken som sedan sovjetunionen kollapsade har varit fokuserat på en enda sak. Kontroll över energiresurser. Nu har ryssland

Att nationella intressen och realpolitik skulle försvunnit med kalla kriget är en annan villfarelse om spridits. Ryssland agerar helt kallt och logiskt precis om USA för att stärka sina intressen.

Vidare är det ganska uppenbart varför Ryssland stannar kvar. Priset för tillbakadragandet är Micheil Saakasjvili avgång. Det hade också varit intressant att se vad som stod i det fredsavtal som Frankrikes president förhandlade fram. Hade Ryssland rätt att upprätta ’säkerhetszoner’ i Georgien?

Ryssland har också visat att både USA och EU är splittrade och i mycket är alltför beroende av Ryssland som energileverantör och inte minst det konkreta militära samarbete de har i t ex Afghanistan. Jag tvivlar på att t ex transport router till Aghanistan via Ryssland kommer att stoppas. Eller det militära sammarbetet där. Liksom förstås de mångmiljard intressen som står på spel för tyskland, frankrike eller usa i affärer med ryssland.

Till slut handlar det om USA och NATO är redo att använda militärt våld eller ekonomiska sanktioner mot Ryssland för Georgien eller Ukraina’s skull. Om inte har Ryssland redan vunnit det maktpolitiska spelet. Förlorarna lär bli befolkningarna i Georgien och Ukraina vars framtid ser dyster ut.

SVD, CB1, CB2, DN,

Svensk expert: ”Väst avgör utvecklingen”

Nato krävde på lördagen åter att ryska styrkor drar sig tillbaka till positionerna före konflikten om Sydossetien. I den strategiskt viktiga hamnstaden Poti demonstrerade tusentals georgier mot närvaron av ryska soldater, som själva uppgav att deras uppdrag var fredsbevarande.

– Det är ett löjeväckande argument. Poti har inget att göra med konflikten, men är viktig som inloppshamn vid Svarta havet, säger Svante Cornell, expert på Kaukasus.

– Vad man sett de senaste dagarna är att de ryska styrkorna långsamt lämnar Gori, men säger att de behåller vad de kallar fredsbevarande styrkor i zonen – utanför Sydossetien och Abchazien inkluderar den bland annat den viktiga motorvägen som kopplar samman västra och östra Georgien.

Svante Cornell varnade, tillsammans med forskarkollegan Niklas Nilsson, redan i april för att Rysslands politik hotar att destabilisera hela regionenen om inte EU och USA tydligt markerar mot Moskvas agerande.

De framhöll att utvecklingen är ett uttryck för en politik som Ryssland fört under en lång tid. Den syftar till att utöva direkt kontroll över utbrytarregionerna. Bland annat har Ryssland bistått Abchazien och Sydossetien militärt och gett stora delar av befolkningen ryskt medborgarskap. Sedan har Ryssland hävdat att de har rätt att försvara sina medborgare.

– Det som skett har överträffat vad vi kunde föreställa oss och Rysslands intention tycks mer ha varit att reducera hela Georgien till en lydstat. I våras hade kriget fortfarande gått att stoppa, säger han i dag.

– Ryssland kunde stegvis genomföra sin plan. När inga internationella reaktioner kom kunde man fortsätta.

Svante Cornell menar att västländernas eftergifter, och ovilja att kritisera uppenbara kränkningar av folkrätten, inte fått Ryssland att ändra kurs. Tvärtom har de moderata krafterna i landet snarare försvagats, enligt Cornell.

– Visst kan man se det som att Ryssland förlorat i anseende nu, men jag är inte säker på att det är något som påverkar Putins ledarskap. Kriget i Georgien har hittills inte inneburit några konkreta kostnader för Ryssland, varken ekonomiskt eller politiskt, säger han.

På lördagen slog Nato:s talesman Carmen Romero fast att så länge som inte Ryssland uppfyller kraven kan relationerna mellan landet och Nato inte återgå till det normala. I så fall är det upp till Natoländerna att gemensamt komma fram till vad nästa steg blir, sade en annan talesman för Nato, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men Svante Cornell betonar att det hela tiden varit den västliga försvarsalliansen som varit mest angelägen om samarbete och att Ryssland fortfarande ser Nato som sin fiende. USA har reagerat långsamt och sent, menar Svante Cornell – men landet har reagerat kraftfullt. Oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet i november är linjen klar: Kaukasus är ingen partipolitisk fråga i USA, till skillnad från Irak.

– När det gäller EU har reaktionerna naturligtvis varit starkare än tidigare. Men samtidigt har de ofta framförts på ett sätt som gör att man kan tvivla på att Moskva lyssnar. Avtalen har ju systematiskt ignorerats, säger Svante Cornell.

Han ser en fara i att premiärminister Vladimir Putins avsikt allt mer tycks vara att återställa de gamla gränserna från Sovjettiden och utvidga landets intessesfär. I första hand gäller det Ukraina, där Ryssland gett närmare 200.000 invånare på Krim ryska pass, men även exempelvis de baltiska staterna:

– Det finns en anledning till att statscheferna för de tre baltiska länderna uttryckte sin solidaritet med Georgien i Tbilisi. Ryssland har en stor möjlighet att utöva inflytande – det behöver inte vara militärt. Det kan också göras med energivapnet, propaganda, diplomati.

När Georgien utsattes för det ryska vin- och mineralembargot var det ingen reaktion att tala om i Europa, understryker Svante Cornell. Om EU sänt fredsbevarande trupper tidigare hade kriget i Georgien troligen inte brutit ut – ryska trupper skulle knappast köra över EU-posteringar.

– Man kan hoppas att EU till slut tvingas agera för att Ryssland helt enkelt går för långt, säger Svante Cornell.

Han anser att det europeiska säkerhetspolitiska systemet har förändrats mer av kriget i Georgien än av någon annan konflikt efter kalla krigets slut.

– Det kommer att vara med oss väldigt länge. Konflikten i Kaukasus är inte heller över, många bedömare ser Georgien som ett steg mot Ukraina.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Papperstigrar önsketänkande och låtsasstrategier

 1. Valene Feast skriver:

  Hey i love your blog, found it while randomly surving a couple days ago, will keep checking up. Btw yesterday i was having troubles reaching the site. Bye…

 2. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Det finns en skitenkel lösning – på bl a de för närvarande föreliggande stridigheterna mellan MaktPyramid-MaktElitHövdingarna m fl i Ryssland, Georgien, EU, Nato, USA osv, faktiskt…

  Mer om det i sak på
  http://carlbildt.wordpress.com/2008/08/24/fortfarande-icke-respekt/#comment-59565

 3. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Det finns en skitenkel lösning – på bl a de för närvarande föreliggande stridigheterna mellan MaktPyramid-MaktElitHövdingarna m fl i Ryssland, Georgien, EU, Nato, USA osv, faktiskt…

  Mer om det i sak på
  http://carlbildt.wordpress.com/2008/08/24/fortfar

 4. karolus skriver:

  Sluta tjata om ”Ukraina”! För det första är landet en konstgjord stat med 20 miljoner ryssar och 5 miljoner polacker av en befolkning på 45 miljoner (dessutom 10 miljoner ”blandade” ryssar/”ukrainare”).
  För det andra vill folket INTE in i NATO enligt alla undersökningar (Inhemska, ryska, amerikanska, osv.) 70% är MOT NATO! Bara presidenten, som stöds av SJU! % vill det.
  För det tredje har alla områden öster om Dnjepr och söder om Kiev (=Donetsk,Krim,Harkov,Odessa,Nikolaev,Lugansk,osv) alltid varit ryska, talar ryska OCH har sagt att de ska lämna ”Ukraina” om någon försöker ansluta till NATO!

  • ckrantz skriver:

   @karolus:
   Jo jag vet det men jag misstänker att större delen av svenska folket inte vet något om Ukraina eller den politiska situationen där. Svensk media är som vanligt urusel på beskriva vad som händer utanför Sverige.

 5. karolus skriver:

  Sluta tjata om "Ukraina"! För det första är landet en konstgjord stat med 20 miljoner ryssar och 5 miljoner polacker av en befolkning på 45 miljoner (dessutom 10 miljoner "blandade" ryssar/"ukrainare").

  För det andra vill folket INTE in i NATO enligt alla undersökningar (Inhemska, ryska, amerikanska, osv.) 70% är MOT NATO! Bara presidenten, som stöds av SJU! % vill det.

  För det tredje har alla områden öster om Dnjepr och söder om Kiev (=Donetsk,Krim,Harkov,Odessa,Nikolaev,Lugansk,osv) alltid varit ryska, talar ryska OCH har sagt att de ska lämna "Ukraina" om någon försöker ansluta till NATO!

  • ckrantz skriver:

   @karolus:
   Jo jag vet det men jag misstänker att större delen av svenska folket inte vet något om Ukraina eller den politiska situationen där. Svensk media är som vanligt urusel på beskriva vad som händer utanför Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *