Rökridåer om stöd för Georgien


Det är ju roligt att Tyskland vill stödja Georgien tillsammans med Sverige. Vad innebär det konkret? Kommer Tyskland att stoppa de miljard affärer landet har med ryssland, som den pipeline som ska förse Europa med rysk energi? Vad innebär det om Georgiens territoriell integritet ska garanteras? Krig om Ryssland inte drar sig tillbaka från hela Georgien inklusive Sydossetien och Abchazien?

Den enkla sanningen är att om Europa inte vill
ta till en ekonomisk blockad eller direkt väpnad konflikt finns det inget man kan göra för att påverka Ryssland. Och vid en ekonomisk blockar lär mycket av Europa frysa i vinter i brist på rysk gas.

Talet om folkrätt är en politisk rökridå. Det USA leda kriget mot terrorismen och invasionen av Irak gjorde klart talet om folkrätt är en tom illusion. En utveckling som majoriteten av de europeiska staterna medverkat till. Inklusive Sverige.


Mer i olika media:
DN, SVD, Aftonbladet

Merkel: ”Jag tror på dialog för att lösa konflikter”

– Det naturliga samtalsämnet har varit Georgien. Långsiktigt har vi diskuterat vart Ryssland är på väg, vi ser auktoritära tendenser, samtidigt ser vi handelsrelationer som viktiga att hålla öppna, sa Reinfeldt.

– Vi har också diskuterat Östersjösamarbetet och jag uppskattar Tysklands intresse i detta.

– Vi har mycket att säga om Lissabonfördragets väg att träda i kraft. Dessutom klimat- och energifrågorna, en internationell överenskommelse är målet under Sveriges ordförandeskap, sa Fredrik Reinfeldt.

Därvid tog Angela Merkel vid:

– Ryssland måste dra sig tillbaka från Georgien och jag är orolig för de beslut som kommer att fattas i Duman om oberoende för Sydossetien och Abchazien. Vi kommer framförallt att stödja Georgien och min uppfattning är att vi har en gemensam dagordning i Tyskland och Sverige.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *