Arbetslinje till socialbidrag

Inlägg på s-info värtrt att läsa i sin helhet. Gå och läs här.

Jag förstår fortfarande inte varför så många stöder en uppdelat system med sjuk och arbetslöshetsförsäkring. Där alla med automatik förutsätt ha fått arbete efter en viss period.

Sen undrar jag hur många i det som kallas jobb och utvecklingsgarantin varit tvungna att söka socialbidrag för de inte kan leva på det som var 65% av a-kassan. Jag kan tänka mig att ett antal personer haft så låg a-kassa att det blir omöjligt att leva på det försäkringskassan betalar i jobb och utvecklingsgarantin.

Någon som vet fler fall? Det borde tas upp mer.

De fattigaste fattiga – om socialbidrag och Sonja (del två)

Jo, precis som för oss alla, gräver inflationen hårt i plånboken men hos dem som lever på socialbidragsnorm märks det extra väl. Normen för kommande år räknas ut året innan den träder i kraft. Med de kostnadsökningar som skett under 2008 på område efter område, och värst på maten, är det enkelt att förstå hur det ser ut i dag för dem som behöver socialbidrag för sin överlevnad utifrån en socialbidragsnorm som räknades fram 2007. Den har alltså urholkats. Jag påstår bestämt att situationen är riktigt besvärlig för många. Och fler blir de. Dessutom oroar jag mig över att när köerna växt/växer till socialkontoren, har/kommer socialbidragsprövningarna att bli allt hårdare. Det är inte så enkelt som många tror, att beviljas socialbidrag. Och kommunpolitikerna, oavsett partitillhörighet, ropar inte yeeepiii över regeringens dumpning av allt fler människor till socialtjänsten. Många kommuner har det ekonomiskt kärvt och arbetar hårt med att få sin ekonomi i balans. Självklart följer då också ett ifrågasättande av socialsekreterarnas handläggning av socialbidragsbesluten. En hårdare uppföljning med större krav på handläggarna att motivera sina bifallsbeslut. Nya riktlinjer med en strävare bedömning. Kanske också en snävare delegation med fler beslut som i stället tas av politikerna. Jag är övertygad om att allt detta redan sker och kommer i en allt större omfattning. Sammanfattningsvis påstår jag alltså; att socialbidragen har sänkts och blivit/blir svårare att få!

Sonja, som är i 60-årsåldern, har skrivit några mail till mig – efter att ha läst mitt första inlägg i detta ämne. Hon berättar om alla avslag hon under lång tid fått på sina ansökningar om socialbidrag, vilket inneburit obetalda avgifter till a-kassan och facket, till telefon och el, med mera.

Sonja är arbetssökande och har förbrukat sina 300 dagar med a-kassa. Hon har därför rätt till en statlig arbetsmarknadsåtgärd, till exempel jobb- och utvecklingsgarantin (namnbyte från aktivitetsgarantin efter regimskiftet) med ett beskattat och pensionsgrundande aktivitetsstöd motsvarande en a-kasseersättning på 65-procent (sänkt från 80 procent efter regimskiftet). Det vill säga, om hon hade kunnat betala sina avgifter och därmed fortfarande varit medlem. I stället innebär det nu vid ett deltagande i ”garantin” att hon, som icke-medlem, får en ersättning på endast 320 kr/dag brutto, motsvarande Alfa-ersättning. Det ger ett netto i storleksordningen 220 kr/dag (beroende på den kommunala skattesatsen) x 22 arbetsdagar = 4 840 kr/månad. Här finns inget jobbavdrag.

Sonja känner sig oerhört sviken av samhället. Hon har studerat/arbetat hela sitt liv tills hon blev arbetslös när företaget minskade sin arbetskraft med 25 procent. Och nu, strax före pensionsdags, måste hon försörjas av sin unga, dock vuxna, son. Sonja är inte ensam och det fanns Sonjor även innan 2006, men de blir allt fler. Många har i dag på grund av de höjda avgifterna till a-kassan klivit ur och vi kan därför, tyvärr, vänta oss många nya Sonjor.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *