Ja, det finns fattigdom i Sverige

Ja, det finns fattigdom i Sverige. Fattigdom i Sverige är att inte ha råd. Du har inte råd med nya kläder till barn, dig själv, semester, något annat än den billigaste maten, sjukvård annat än akut, tandvård. o.s.v. Så ser verkligheten ut för vissa i det nya 2/3 dels Sverige. Ansikten är unga och gamla, svenskar och invandrare och till stor del kvinnliga. Långt från denna verklighet finns den trygga medelklass som dominerar det offentliga svenska samhället idag.

Det är i först verklighet du hittar de av moderaterna så hatade bidragstagarna. De som behövde mer strikta krav på sig för att vilja ’gå från bidrag till arbete’. För visst var det för lätt att ’leva på bidrag’. Är det inte det folk brukar säga över häckarna och på middagsbjudningar i den övre medelklassens villakvarter?

Verkligheten är ett arv från socialdemokratins och det som brukade kallas vänsterns stora misslyckande under 90 och 2000-talet. De människor som aldrig kom tillbaka från Sveriges inhemska depression. En depression som i stort orsakades av den ekonomisk politik som fördes i samsyn mellan socialdemokrater och moderater under sent 80-tal och tidigt 90-tal. Finanspolitik låg fast. Dess ultimata utövare hittar du idag i den ekonomiska kommissarien Anders Borg med ekonomisk teoribyggnad som övergud.

Den ’riktiga’ fattigdomen har ännu inte nått
Sverige men kryper sakta in misstänker jag. Än så länge har vi inte ett hemlöshets problem som övriga Europa och folk svälter inte. För att utvecklingen ska ändras måste dock den fattiga tredjedelen synas. Fast jag undrar om folk inte hellre ser på ’lets dance’ med dansande kändisar och kändisköar på Stureplan än engagerar sig för andra människor. När blir familjer boende i bilar en vanlig syn i det nya Sverige tro?

Det finns en riktig fattigdom i Sverige | Lotta Gröning | Debatt | Aftonbladet

Det är många som reagerar starkt när vi talar om fattigdomen i Sverige. Fattigdom är ingenting som passar in i välfärdslandet och så länge inte någon svälter ihjäl är vi inte fattiga menar kritikerna. Annat var det i början av förra seklet, då fanns det ”riktig” fattigdom i det här landet, menar man.

Många politiker har också den inställningen. De vill nämligen inte se eländet och verkligheten. Vissa har det sämre ställt påpekar de gärna, men att de skulle vara fattiga vore ett direkt misslyckande för politiken och demokratin. Därför talar aldrig någon politiker om de fattiga människorna.

Och aldrig finns de fattiga med i partistrategier eller inbegripna i några vallöften. De är en alltför liten skara för att kunna påverka valresultatet. Med andra ord så är Sveriges fattiga en maktlös liten skara som kan nonchaleras utan några större problem.

Det är de ideella organisationerna som tar strid mot fattigdomen. År efter år lämnar de sina larmrapporter, år efter år uppmanar de politikerna att ta problemen på allvar. Senast var det Rädda Barnen som röt till mot diskriminering av barn till fattiga föräldrar som drabbas av avgifter i skolan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Ja, det finns fattigdom i Sverige

 1. Katalin Lenzin skriver:

  sverie är förstörd sen falskärm avtalet delades ut av moderaterna var vid makten då kommer inte ihåg vilken år jag trår de mellan 80&90 talet såm skaffades sen var den aatt någån hög arbetare fick avgångväderlag 23000000 per år  varför inte skipa dom  han kan också gå söka jobb som andra mäniskor så höga pension får inte en såm har inte såna utbildning

 2. Collin_christoffer skriver:

   Vad är det för fel med ett samhälle där fattigdom råder? Ekonomisk ojämlikhet är något vi bör sträva efter, inte motarbeta. Varför ska den duglige behöva bekosta bostad uppehället för den oguglige och dennes 6 barn? I och med att de fattiga tillåts leva på de rika så förökar de sig varpå deras dåliga gener sprids vilket är dåligt för alla. I ett rättvist samhälle hade de dött ut och den starke hade överlevt.

 3. Pingback: Allt fler barn blir vräkta « Parkstugan

 4. Pingback: RazzTyckerTill: Tråkig dag i bloggvärlden...

 5. Agnes skriver:

  Jag skulle görna vilja veta vem som tagit fotografiet?

  • Ben Liedholm skriver:

   Hello Agnes, Looking at the picture makes me think about an american poor family (or picture at least respresenting a poor family.) Looking at the car it seems to be a lower pricedold 2 door coupe without a center door console. This is an old beat up car, and you can see it when you look at the deteriorated vinyl roof top and also when you look at the seat. I beleive that this is a fake picture used for propaganda only.
   I am just a guest here. Contact me at [email protected]. Thanks, Ben in California. HejDa!

  • Debbie skriver:

   Jag har sett den här bilden förr, minns tyvärr inte fotografen men har för mig att det är en amerikansk kvinna.

 6. Agnes skriver:

  Jag skulle görna vilja veta vem som tagit fotografiet?

  • Ben Liedholm skriver:

   Hello Agnes, Looking at the picture makes me think about an american poor family (or picture at least respresenting a poor family.) Looking at the car it seems to be a lower pricedold 2 door coupe without a center door console. This is an old beat up car, and you can see it when you look at the deteriorated vinyl roof top and also when you look at the seat. I beleive that this is a fake picture used for propaganda only.
   I am just a guest here. Contact me at [email protected]. Thanks, Ben in California. HejDa!

  • Debbie skriver:

   Jag har sett den här bilden förr, minns tyvärr inte fotografen men har för mig att det är en amerikansk kvinna.

 7. Oscar Peterson skriver:

  Ut och res med dig!
  Jag har sett fattigdom på nära håll och inte har vi det här i Sverige. Kom tillbaks när du hittar poliosmittade barn, utmärglade kvinnor och barn som lever i sophögar.

  Vi har ett socialt skyddsnät här i landet. Fri skolgång, sjukvård.

  • ckrantz skriver:

   @Oscar Peterson:
   Räcker det om jag rest i väst och öst europa, nordafrika, nord och central amerika med flera andra ställen?

   Varför inte läsa innan du skriver. Senaste jag kollade var sjukvården avgiftsbelagd, och skolorna på god väg att avgiftsbeläggas om du inte visste det.

   Men visst. Definiera du fattigdom som svält i sopphögar.

 8. Oscar Peterson skriver:

  Ut och res med dig!

  Jag har sett fattigdom på nära håll och inte har vi det här i Sverige. Kom tillbaks när du hittar poliosmittade barn, utmärglade kvinnor och barn som lever i sophögar.

  Vi har ett socialt skyddsnät här i landet. Fri skolgång, sjukvård.

  • Claes Krantz skriver:

   @Oscar Peterson:
   Räcker det om jag rest i väst och öst europa, nordafrika, nord och central amerika med flera andra ställen?

   Varför inte läsa innan du skriver. Senaste jag kollade var sjukvården avgiftsbelagd, och skolorna på god väg att avgiftsbeläggas om du inte visste det.

   Men visst. Definiera du fattigdom som svält i sopphögar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *