Ryssland ser igenom USA-NATO bluffen?

Så nu återstår det att se. Menade USA och NATO allvar med sitt tal om att garantera Georgiens ’territoriella integritet’? Eller var det bara tomma ord från västledare som mycket väl visste att varken soldater eller ekonomiska verktyg skulle användas mot Ryssland.

Jag gissar på det senare. NATO som militärallians är en papperstiger som i praktiken är helt beroende av amerikanska beslut. Där man gjort klart trots retoriken att det blir inget krig för Georgiens skulle.

Att ställa in mötet mellan NATO och Ryssland är knappast en stark åtgärd. Från ryskt perspektiv lär de skratta gott åt talet om minskat samarbete. Det samarbetet har upphört för länge sedan.

Den dag Frankrike, Tyskland och USA inför ekonomiska sanktioner mot Ryssland och stoppar sådant som gasledningen genom Östersjön gör det något kännbart. Även om halva Europa skulle frysa i vinter.

Carl Bildt är antingen naiv eller säger något han mycket väl vet inte stämmer med verkligheten. Det blir igen konfrontation med Ryssland annat än hårda ord.

Ryssland har valt konfrontation « Alla Dessa Dagar

Beslutet innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt och grundläggande principer för stabilitet i Europa.

Att den ryska statsledningen nu valt denna väg innebär att man valt en politik av konfrontation med icke bara det övriga Europa utan också det internationella samfundet i stort.

Beslutet innebär ett ryskt vägval med genomgripande konsekvenser för lång tid framöver.


Vad var det förövrigt nu som var så bra med att ansluta
Sverige till NATO igen?


SvD » Utrikes » Ryssland erkänner utbrytare
Rysslands president beslutade på tisdagen att erkänna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Beslutet kom efter ett möte med det ryska säkerhetsrådet i semesterorten Sotji.

– Jag har skrivit under beslutet om att den ryska federationen erkänner självständigheten hos Sydossetien och Abchazien, sade Medvedev i ett tv-sänt tal.

Samtidigt kommer besked om att Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer är inte längre välkommen till Ryssland den 17 oktober, så som var planerat.

– Ett besök vore irrelevant och det skjuts upp tills vi uppnår en ny nivå av förståelse, sade Rysslands Nato-ambassadör Dmitrij Rogozin till Interfax på tisdagen.

Rogozin sade vidare att Ryssland inte — för tillfället — stoppar sitt samarbete med Nato i Afghanistan.

DN,

CB

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ryssland ser igenom USA-NATO bluffen?

  1. Pingback: Alla länder borde erkänna Sydossetien och Abchazien | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *