Skolavgifter tillbaka

Skolavgifterna är tillbaka precis som mycket annat. Frågan som borde ställas är kanske varför ingen ser de stort antal lågavlönade i Sverige. Där 100kre mer eller mindre har stor betydelse.

Och om en skattereform för ett mer progressivt skattesystem inte borde diskuteras. Varför ska den som tjänar 17000 i princip betala samma skatt som den som tjänar 100000 i månaden.

SvD » Ledarsidan » Det finns avgifter och så finns det avgifter

Visst vore det illa om skolor omöjliggjorde för barn från ekonomiskt svagare hushåll att delta fullt ut. Men det är, oavsett tonläget i debattartikeln, knappast vad Rädda Barnens egen undersökning säger. Telefonintervjuerna med föräldrar till skolbarn visar att var tredje förälder varit med om att skolan vill ha in pengar under det senaste året. Det kan förstås låta som om många är hårt drabbade, men det genomsnittliga beloppet som efterfrågats från sagda tredjedel föräldrar är 228 kronor.

Det är 19 kronor i månaden, med andra ord, eller 4,40 kronor i veckan.

En person som tjänar 17 000 kronor i månaden betalar närmare 4 000 av dem i kommunalskatt. Om Rädda Barnen bryr sig om barnfamiljernas privatekonomi är det kanske där de ska sätta in stöten.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *