Esbati klargör vad den moderata invandringspolitiken handlar om

Via Esbati. Han klargör ganska bra vad retorik som denna eller inlägget på DN debatt egentligen handlar om.

Esbatis kommentarer: Att ställa krav är att bry sig. Här är ett: dra åt helvete.

Jag började skriva ett inlägg om det moderata glöm-inte-oss-vi-är-faktiskt-också-rasister-fast-med-trendigare-glasögon-och-bättre-medieträning-än-när-vi-blir-överraskade-i-valstugor-utspelet på DN-debatt idag. Men sen tänkte jag att jag skiter i det. Utspelet är i all sin vidrighet också väldigt väntat.

I sak finns – helt enligt mallen för hur man arbetar med rasistisk ideologiproduktion i media – i princip inga förslag som kan analyseras. Det som finns är insinuationer, andrahandshets, dimridåer och ett närmast parodiskt idisslande av politiskt profitabla fördomar och buzzwords – kultur, klan, värderingar, bidragsberoende, ”oron för att utpekas som främlingsfientlig”, skyldigheter, tydliggöra krav. Det är just insinuationerna, hetsen, dimridåerna som är politiken.

Men en tydlig fingervisning om vad som ska rullas fram bakom den förpestande röken framträder ändå:

Den nya och växande arbetsmarknaden inom den enklare tjänstesektorn måste tillåtas att växa sig stark.

Tack, då vet vi vilka ”tydligare krav” som ska ställas på ”våra invandrare”. Överklassen kräver billigare tjänstefolk. Alltså ska det krävas av ”våra invandrare” att de ställer upp.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Esbati klargör vad den moderata invandringspolitiken handlar om

 1. Petter skriver:

  Ja, nu ser jag var du fick 200 000 ifrån, men som sagt det handlar inte om asylsökande flyktingar från afrika och mellanöstern även om artikeln antyder att den framtida invandringen inte skulle vara vita från väst.

  Men det stämmer inte riktigt, majoriteten av de invandrade är inga asylsökande och majoriteten är från Europa och västländer på andra kontinenter. Dessutom kommer om 30 år när vi ser 200000 invandrare (exkl återinvandrande svenskar) ha en miljon mer människor i vårt land.

  Dessutom är detta ingen officiell prognos, SCBs prognoser förutspår en minskad invandring och att gapet mellan invandring och utvandring minskar i antal människor. Fler utvandrar enligt den prognosen.

  1970 hade vi för övrigt fler invandrare än 2005. Av de som invandrade 2005 var majoriteten från Europa + USA, Australien och Nya Zealand. Vilket är fallet för 2007 också.

  Dessutom jämför han/de dagens födelsetal med en antagen invandrarsiffra som inte stöds av SCBs egna prognoser. Födelsetalet för 2007 var 107421. Det förväntas dock bara ha ökat till 111000 om 30 år.

  Att 200 000 skulle komma att flytta till Sverige är dessutom en omskrivelse (i inledningen av artikeln) av rapporten som säger ”Sedan 1980 har invandringen till Sverige ökat i genomsnitt tre procent per år. Om ökningen fortsätter förväntas 200 000 människor årligen flytta till Sverige inom tre decennier.”

  Och som sagt, den största delen av invandringen är inte asylsökande, därför kan man inte vänta sig att invandringen bara skulle öka och öka, det finns inte studieplatser till alla, det finns inte jobb till hur många som helst och alla har inte familj i Sverige.

  Det dom har rätt i är att om 30 år så kommer befolkningsökningen bara att drivas genom inflyttning, eftersom födelseöverskottet räknas bli negativt i prognoserna.

  Det var också poängen med artikeln.

 2. Petter skriver:

  Ja, nu ser jag var du fick 200 000 ifrån, men som sagt det handlar inte om asylsökande flyktingar från afrika och mellanöstern även om artikeln antyder att den framtida invandringen inte skulle vara vita från väst.

  Men det stämmer inte riktigt, majoriteten av de invandrade är inga asylsökande och majoriteten är från Europa och västländer på andra kontinenter. Dessutom kommer om 30 år när vi ser 200000 invandrare (exkl återinvandrande svenskar) ha en miljon mer människor i vårt land.

  Dessutom är detta ingen officiell prognos, SCBs prognoser förutspår en minskad invandring och att gapet mellan invandring och utvandring minskar i antal människor. Fler utvandrar enligt den prognosen.

  1970 hade vi för övrigt fler invandrare än 2005. Av de som invandrade 2005 var majoriteten från Europa + USA, Australien och Nya Zealand. Vilket är fallet för 2007 också.

  Dessutom jämför han/de dagens födelsetal med en antagen invandrarsiffra som inte stöds av SCBs egna prognoser. Födelsetalet för 2007 var 107421. Det förväntas dock bara ha ökat till 111000 om 30 år.

  Att 200 000 skulle komma att flytta till Sverige är dessutom en omskrivelse (i inledningen av artikeln) av rapporten som säger "Sedan 1980 har invandringen till Sverige ökat i genomsnitt tre procent per år. Om ökningen fortsätter förväntas 200 000 människor årligen flytta till Sverige inom tre decennier."

  Och som sagt, den största delen av invandringen är inte asylsökande, därför kan man inte vänta sig att invandringen bara skulle öka och öka, det finns inte studieplatser till alla, det finns inte jobb till hur många som helst och alla har inte familj i Sverige.

  Det dom har rätt i är att om 30 år så kommer befolkningsökningen bara att drivas genom inflyttning, eftersom födelseöverskottet räknas bli negativt i prognoserna.

  Det var också poängen med artikeln.

 3. HairySwede skriver:

  until a discussion about immigration can be had without one side claiming that the other is racist, nothing will ever be accomplished.

 4. HairySwede skriver:

  until a discussion about immigration can be had without one side claiming that the other is racist, nothing will ever be accomplished.

 5. Petter skriver:

  Alla kanske ska tvångsanställas av samhall istället? Låter ju så ibland från moderaterna, folkpartisterna med flera. Givetvis ska de väntas ta de jobb de blir erbjudna, men idag verkar det ju spåra ur kommer människor hit som varken kan Svenska eller engelska på professionell nivå så kan man inte börja behandla de som om de vore arbetskraftinvandring. De kommer behöva lära sig språket och anpassa sig till samhället, det går inte över en dag. Och som sagt diskriminering förekommer även om de har efterfrågad utbildning och kan koncernspråket flytande.

  Några 200 000 ”invandrare” om året har vi inte heller, enligt SCB är det 99485 för år 2007 av de var 15949 tillbakaflyttande Svenskar. Resterande 83536 är inte enbart asylsökande som får uppehållstillstånd här, utan också sådana som arbetar tillfälligt här, studerar och så vidare. Dvs alla som flyttar hit oavsett var de är ifrån. Asylsökande var för samma år 36207. Bara 54462 av dessa 99485 stycken var dessutom från ett land utanför EU/EES/EFTA. Vi har sådär 4000 utomnordiska studenter som kommer hit varje år, och sådär 6600 utomnordiska som får uppehållstillstånd pga arbete. Det är en 27000 som kommer hit pga familjeband också. Och visst de flesta får uppehållstillstånd pga humanitära skäl, men det säger mer om migrationsverket än om människorna som kommer hit.

  Och är du någon tok som stirrar dig blind på denna siffra 99485 stycken invandrande människor så glömmer du helt bort att det dessutom utvandras att vi har 45418 stycken utvandrare för samma år. 20 000 av de har inte ens svensk medborgarskap.

  Några 200 000 vet jag verkligen inte var du kan läsa om. Tror inte ens Per Gudmundsson skulle våga dra till med den siffran.

 6. Petter skriver:

  Alla kanske ska tvångsanställas av samhall istället? Låter ju så ibland från moderaterna, folkpartisterna med flera. Givetvis ska de väntas ta de jobb de blir erbjudna, men idag verkar det ju spåra ur kommer människor hit som varken kan Svenska eller engelska på professionell nivå så kan man inte börja behandla de som om de vore arbetskraftinvandring. De kommer behöva lära sig språket och anpassa sig till samhället, det går inte över en dag. Och som sagt diskriminering förekommer även om de har efterfrågad utbildning och kan koncernspråket flytande.

  Några 200 000 "invandrare" om året har vi inte heller, enligt SCB är det 99485 för år 2007 av de var 15949 tillbakaflyttande Svenskar. Resterande 83536 är inte enbart asylsökande som får uppehållstillstånd här, utan också sådana som arbetar tillfälligt här, studerar och så vidare. Dvs alla som flyttar hit oavsett var de är ifrån. Asylsökande var för samma år 36207. Bara 54462 av dessa 99485 stycken var dessutom från ett land utanför EU/EES/EFTA. Vi har sådär 4000 utomnordiska studenter som kommer hit varje år, och sådär 6600 utomnordiska som får uppehållstillstånd pga arbete. Det är en 27000 som kommer hit pga familjeband också. Och visst de flesta får uppehållstillstånd pga humanitära skäl, men det säger mer om migrationsverket än om människorna som kommer hit.

  Och är du någon tok som stirrar dig blind på denna siffra 99485 stycken invandrande människor så glömmer du helt bort att det dessutom utvandras att vi har 45418 stycken utvandrare för samma år. 20 000 av de har inte ens svensk medborgarskap.

  Några 200 000 vet jag verkligen inte var du kan läsa om. Tror inte ens Per Gudmundsson skulle våga dra till med den siffran.

 7. Martin skriver:

  Jag tror snarare att dom vill ha in högutbildat folk som läkare och ingenjörer eftersom allt färre ungdomar faktist utbildar sig. Så folk till mindre kvalificerade yrken kommer det inte bli någon brist på.
  …..
  Kalla inte någon som har ett förslag på ett problem för rasist. Det är inte rasistiskt att komma med förslag på ett problem. Invandring/integration kan fungera bra eller dåligt. Just nu fungerar det dåligt.

  • ckrantz skriver:

   @Martin:
   Problemet är ju att vi har högutbildade invandrare i överflöd i Sverige. Och att många av dessa personer får inte arbete. Något som moderaterna inte såg i sin rapport.

   Problemet är att det skapas för få arbeten i Sverige. Integration var inget problem när det fanns arbete. Men att automatiskt förutsätta att invandrare passar för tjänstejobb är knappast konstruktiv.

   Den dag moderater går in och trycker hårt på strukturell diskriminering som ett problem ska jag ta dem på allvar. Nu friade de bara till fördomar om invandrare som behöver hårdare krav på sig.

   Rasist och främlingsfientlig är inte samma sak. Det är Esbatis kommentar.

 8. Martin skriver:

  Jag tror snarare att dom vill ha in högutbildat folk som läkare och ingenjörer eftersom allt färre ungdomar faktist utbildar sig. Så folk till mindre kvalificerade yrken kommer det inte bli någon brist på.

  …..

  Kalla inte någon som har ett förslag på ett problem för rasist. Det är inte rasistiskt att komma med förslag på ett problem. Invandring/integration kan fungera bra eller dåligt. Just nu fungerar det dåligt.

  • ckrantz skriver:

   @Martin:
   Problemet är ju att vi har högutbildade invandrare i överflöd i Sverige. Och att många av dessa personer får inte arbete. Något som moderaterna inte såg i sin rapport.

   Problemet är att det skapas för få arbeten i Sverige. Integration var inget problem när det fanns arbete. Men att automatiskt förutsätta att invandrare passar för tjänstejobb är knappast konstruktiv.

   Den dag moderater går in och trycker hårt på strukturell diskriminering som ett problem ska jag ta dem på allvar. Nu friade de bara till fördomar om invandrare som behöver hårdare krav på sig.

   Rasist och främlingsfientlig är inte samma sak. Det är Esbatis kommentar.

 9. Peter Ingestad skriver:

  Dessa BANALITETER!

  Asså, vi har HÖRT det här tugget nu sen fjortonhundratalet.

  Lägg ner. Billström har självklart rätt.

 10. Peter Ingestad skriver:

  Dessa BANALITETER!

  Asså, vi har HÖRT det här tugget nu sen fjortonhundratalet.

  Lägg ner. Billström har självklart rätt.

 11. Oscar Peterson skriver:

  Ja man kan ju undra om Esbati förstår konsekvensen av massinvandring från utvecklingsländer? De saknar ju naturligtvis kompetens som efterfrågas här i landet. Den invandringspolitik som förs, kommer givetvis resultera i att en helt ny typ av låglönemarknad öppnas upp i Sverige. Vi talar då om att packa matkassar och liknande.

  Alternativet är att låta invandrare leva på bidrag. Det kommer inte att fungera länge till. Idag kan man läsa om att vi snart har 200 000 invandrare per år till Sverige, om nuvarande trend fortsätter. Vi saknar bostäder, vi saknar jobb.

  Tack sossar. Tack moderater. Ni förstörde mitt land.

  • ckrantz skriver:

   @Oscar Peterson:
   Har du möjligen funderat på att alla invandrare inte är analfabeter eller personer med mycket låg utbildning.

   200000 invandrare är retorik direkt från SD om någon undrade. Och naturligtvis att invandrare tar arbeten och bostäder samtidigt som de lever på bidrag och kriminalitet.

   Något som uppenbarligen många tror på.

 12. Oscar Peterson skriver:

  Ja man kan ju undra om Esbati förstår konsekvensen av massinvandring från utvecklingsländer? De saknar ju naturligtvis kompetens som efterfrågas här i landet. Den invandringspolitik som förs, kommer givetvis resultera i att en helt ny typ av låglönemarknad öppnas upp i Sverige. Vi talar då om att packa matkassar och liknande.

  Alternativet är att låta invandrare leva på bidrag. Det kommer inte att fungera länge till. Idag kan man läsa om att vi snart har 200 000 invandrare per år till Sverige, om nuvarande trend fortsätter. Vi saknar bostäder, vi saknar jobb.

  Tack sossar. Tack moderater. Ni förstörde mitt land.

  • ckrantz skriver:

   @Oscar Peterson:
   Har du möjligen funderat på att alla invandrare inte är analfabeter eller personer med mycket låg utbildning.

   200000 invandrare är retorik direkt från SD om någon undrade. Och naturligtvis att invandrare tar arbeten och bostäder samtidigt som de lever på bidrag och kriminalitet.

   Något som uppenbarligen många tror på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *