Folkrätten säger inget om Rysslands erkännande

Som Ulf Bjereld och Said Mahmoudi båda säger nedan finns det inget i folkrätten som säger att Ryssland inte kan erkänna Sydossetien och Abchazien. Om nu folkrätten är ett instrument som har giltighet i en värld med kall realpolitisk maktpolitik.

Rysslands följer samma mönster som USA, Frankrike,Tyskland eller andra stormakter efter kalla krigets slut. De agerar för vad de anser vara sina nationella intressen. Precis som USAs vid invasion av Irak. Eller USAs ensidiga bombningar mot länder som pakistan eller Somalia i det krig mot terrorismen som Sverige deltar i som en part. Och Ryssland kan strunta i en västopinion som de vet kommer protestera högljut men inte göra något konkret som skulle skada Ryssland.

Georgien har konkret förlorat Sydossetien och Abchazien. Väst kommer inte att agera för att tvinga fram ett återtåg därifrån. Nu handlar det snarare om förhindra Georgiens kollaps och att den interna Georgiska oppostionen störtar västs kandidat President Shaskavili.

Media:
CB1, CB2
AB, AB2, SVD1, SVD2, HD, DN1, DN2

Ulf Bjereld: Bryter Rysslands erkännande av Abchazien och Sydossetien verkligen mot folkrätten?

Utrikesminister Carl Bildt påstår i dag att Rysslands beslut att officiellt erkänna Abchazien och Sydossetien som självständiga stater innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt. Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin instämmer i kör: erkännandet bryter mot internationell rätt.

Jag blir alltid misstänksam när socialdemokrater och moderater omfamnar varandra i utrikespolitiska frågor. Bryter Rysslands erkännande av Abchazien och Sydossetien verkligen mot folkrätten? Hur kan Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Urban Ahlin vara så säkra på sin sak?

En av landets erkänt främsta experter i folkrätt – professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet Said Mahmoudi – har en helt motsatt uppfattning i sakfrågan. Till Svenska Dagbladet säger han: Jag anser att det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av Georgien någon gång sedan självständigheten 1992. Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak.

Said Mahmoudi drar också parallellen till västmakternas militära ingripande i Kosovo, och erkännandet av Kosovo som självständig stat: Enda skillnaden är att i fallet Kosovo kallades Natobombningarna i Jugoslavien för humanitär intervention. Här kallas Rysslands agerande för aggression, eftersom väst anser att områdena tillhör Georgien. Man kan sätta frågetecken för om det verkligen är så.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Folkrätten säger inget om Rysslands erkännande

  1. Pingback: Carl Bildt, en opartisk svensk representant? | Jinges web och fotoblogg

  2. Pingback: Krigshetsarna | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *