Högre lön för invandrare som byter namn

Ytterligare en del i den svenska verklighet som många inte vill se. Byt namn så får du arbete eller högre lön. Om du är invandrare.

Men det kanske är det ’anpassning’ till svenska förhållanden som många vill ha. Tillsammans med plastikoperationer som för ett mer europeiskt utseende.

Men vi är förstås varken rasister eller främlingsfientliga i Sverige.

hd.se – Högre lön för den som byter efternamn

SKÅNE. Den som byter sitt utrikiskt klingande efternamn till ett traditionellt svenskt efternamn ökar sin inkomst med mellan 10‑000 och 15‑000 kronor om året.

Det visar en studie av LO och Integrationsverket från 2006. Med utgångspunkt i att personer som är födda i andra länder både är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken och har sämre lön än den som är född i Sverige och har ett svenskt efternamn har de undersökt hur många utlandsfödda som bytt efternamn och vad det fått för konsekvenser i lönekuvertet.

Studien visar att namnbyten är vanliga – särskilt bland den del av den utrikesfödda befolkningen som kommer från Afrika, Asien eller slaviska länder. De som är födda i länder i Asien eller Afrika utgör 20 procent av Sveriges utrikesfödda befolkning, men de utgör hela 37 procent av den grupp som byter namn. Samma gäller för personer från slaviska länder. De utgör 16 procent av den utrikes födda befolkningen men hela 29 procent av namnbytargruppen.

En undersökning från Stockholms Universitet visar att personer med utländska namn måste söka nästan dubbelt så många arbeten innan de får komma på intervju. Undersökningen omfattade 15 olika yrken inom såväl offentlig som privat sektor. Just läraryrket visade sig dock vara det enda yrket där det inte fanns någon statistiskt

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Högre lön för invandrare som byter namn

  1. Pingback: Claeskrantz.se : Systematisk diskriminering finns inte i den moderata högerpopulismen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *