Obamas utrikesminister

En ganska intressant spekulation nedan är att Chuck Hagel blir Obamas utrikesminister. Det var också Chuck Hagel som var med i den grupp politiker som var resesällskap och utbildare för Obama på hans resa runt jorden för två månader sedan. Hagel är en s.k ’moderate’ republikan och före detta krigsveteran.

Det skulle i så fall bli två mittenpolitiker i amerikansk politik från Washingtons inersta etablissemang som blir Obamas främsta utrikespolitiska rådgivare. Jag har svårt att tro att Biden roll skulle bli den traditionella vice-presidents rollen. Snarare tror jag han får en roll mer lik Dick Cheney som inoficiell ’foreign policy advisor’.

More Good Stuff for the ”Biden Brief” – The Washington Note

Joe Biden’s selection as Vice President doubles the chances that Senator Chuck Hagel will be selected as Barack Obama’s Secretary of State, which this writer considers positively.

Joe Biden was a key partner with many NGOs and this blog in stopping John Bolton’s confirmation as US Ambassador to the United Nations.

When President Bush essentially threw the Baker-Hamilton Iraq Study Group into the trash, Joe Biden embraced it and held numerous Senate Foreign Relations Committee hearings to make sure that the core elements of the Study Group report were positioned well for public attention.

Biden voted against the Kyl-Lieberman IRGC amendment that would have provided another ”Iraq War Resolution-like” loophole for Iran.

After President Bush’s provocative State of the Union and post-Iraq Study Group ”Statement to the Nation” speeches in 2007, in which both the Wall Street Journal and I thought Bush was telegraphing that he had given permission for covert actions against Iran, the next morning, Biden pounded on Condoleezza Rice and said ”the President has no authorization to invade or conduct covert operations against Iran.”

Good stuff — and it belongs in the Biden brief.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *