Systematisk diskriminering finns inte i den moderata högerpopulismen

Det är allt för vanligt med historier som den nedan. Invandrare efter invandrare som inte får arbete trots hög utbildning och kompetens. Många av de hårdast arbetande i Sverige idag ät just de invandrare som verkar som egen företagare. Hur många städare och taxichaufförer är utbildade ingenjörer?

Jag undrar vad moderaterna och de övriga som anser det ska ställas krav på anpassning anser om den systematiska diskrimineringen i Sverige. Med tanke på att majoriteten av de som kommit bor i de storstäder där jobben finns och redan nu tar arbeten som svenskar inte vill ha var det moderata utspelet på DN debatt ganska löjeväckande.

Men så handlade det väl snarare om en anpassning till en stor främlingsfientlig opinion bland många svenskar. Mot de där. Som talar och ser annorlunda ut.

Namnbyte tillsammans med plastikoperation kanske är vad som menas med anpassning till svenska förhållanden?

Bloggat:
Cattis

hd.se – Svetlana har sökt över 400 jobb

HELSINGBORG. I nitton år arbetade Svetlana Diatchkova som lärare i ett samhälle utanför mångmiljonstaden Ekaterinburg i Ryssland. För fem år sedan flyttade hon och hennes två barn till Sverige. På rekordkort tid avverkade Svetlana sfi-kursen i svenska. Hon fick uppehållstillstånd och började på Malmö högskola för att med engelska som huvudämne få behörighet till läraryrket i Sverige. Hon var mån om att så fort som möjligt kunna försörja sig själv.

I mars 2007 fick hon sitt examensbevis och började söka jobb.

– Jag skrev till varenda skola i Helsingborg, Ängelholm, Båstad, allt som var på pendlingsavstånd. Inte en enda svarade.

Sedan dess har Svetlana fortsatt att söka, minst 30 ansökningar i månaden har hon fått iväg. Hon har hoppat in på enstaka vikariat, bland annat på Drottninghögskolan i Helsingborg, och ger kvällskurser i ryska på Vuxenskolan i Helsingborg. Men det räcker inte för att ekonomin ska gå ihop. För att öka chanserna till jobb söker Svetlana nu även städarbete, frukostvärdinne- och elevassistentjobb. Hennes svenska är klanderfri, men eftersom hon aldrig kallas till intervju får hon inte tillfälle att visa det. Varför vet hon inte, men hon har en stark känsla av vad som kan spela in.

– Jag är invandrare. Mitt efternamn är konstigt. De är kanske rädda att vi ska ha olika uppfattningar om yrket.

En handläggare på socialkontoret föreslog att Svetlana skulle byta namn. Det vill hon inte, men kanske blir det så ändå eftersom hon säger sig börja bli desperat.

– Men att byta namn kostar pengar som jag inte har.

När Svetlana Diatchkova skulle flytta till Sverige avråddes hon av vännerna. De sa att hon bara skulle tvingas ta städjobb, att invandrare inte var mycket värda i Sverige. Svetlana blev arg och försvarade landet som hon hade så höga tankar om. Under många år var hon regelbundet här för att besöka en brevvän i Bjuv.

– Jag tyckte jag hade hela framtiden för mig, en ljusnande framtid! säger hon med ett snett leende.

Framtiden i Sverige var inte så ljus som Svetlana hoppades, och senast i går morse grät hon en stund när hon tänkte på att hon kanske måste åka tillbaka till Ekaterinburg. Det är verkligen ingenting hon vill.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Systematisk diskriminering finns inte i den moderata högerpopulismen

 1. HairySwede skriver:

  at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

  • ckrantz skriver:

   @HairySwede:
   Of course there are expectations and customs in every country. But there is a difference between integration/expectations and assimilation.

   I suspect most American immigrants the last century would have rebelled if they had been told they had to change there name, appearance, religion, and eradicate there cultural heritage. Some did thanks to systematic discrimination at for instance Catholics at one point in the US.

   They key to integration is work with both expectations and and an acceptance of different backgrounds mixed.

   Earlier immigrants to Sweden in the 50-60 had no problem to integrate but they had work directly when they arrived.

 2. HairySwede skriver:

  at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

  • ckrantz skriver:

   @HairySwede:
   Of course there are expectations and customs in every country. But there is a difference between integration/expectations and assimilation.

   I suspect most American immigrants the last century would have rebelled if they had been told they had to change there name, appearance, religion, and eradicate there cultural heritage. Some did thanks to systematic discrimination at for instance Catholics at one point in the US.

   They key to integration is work with both expectations and and an acceptance of different backgrounds mixed.

   Earlier immigrants to Sweden in the 50-60 had no problem to integrate but they had work directly when they arrived.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *