USA backar för Ryssland i Svarta havetDet är ganska intressant om det stämmer som Debka nedan och SvD nu rapporterar nedan att USA backade från att gå in in i hamnen i Poti och istället valde Batumi.

Med andra ord har USA inte för avsikt att göra något för att stoppa de ryska ’vinsterna’. Talet om Georgiens territoriella integritet var tomma ord. Nu gäller att säkra positionerna för vad som finns kvar av Shaskavili’s regering. Att Poti också är en slutdestinationen för den Kaspiska pipelinen genom Georgien har säkert viss betydelse.

En fråga som borde komma upp i svensk säkerhetspolitisk debatt är vad händelserna i Georgien får för följd för de som argumenterar för ett svenskt deltagande i den av USA leda NATO alliansen. Det är ganska klart att USA kommer att fortsätta agera efter sina prioriteringar där säkerhets för länder långt borta inte alltid kommer i första rummet.

Rolf Gustavsson ger en bra överblick i SVD enligt min mening.

DEBKAfile – US aid warships redirected from Russian-controlled Poti to Batumi

This was a last-minute change of direction, after the US embassy in Tbilisi said Tuesday, Aug. 26, that the two warships delivering aid to Georgia Wednesday would put in at the Black Sea port of Poti, irrespective of the Russian decision to search all incoming cargoes.

The two ships, the US Coast Guard cutter Dallas and the command and control USS Mount Whitney , docked at Batumi, which is controlled by Georgia. The latter is equipped with facilities for commanding sea, land and air combat operations.

DEBKAfile’s military sources: This abrupt U-turn represents a striking American falling-back in the face of Russia’s determined hard line. To avoid an inevitable clash, the US has clearly gone back on its resolve to break Russia’s illegal naval, ground and armored grip on the Georgian port of Poti and to establish a Black Sea naval presence.

Russian military chiefs have charged that US aid consignments for Georgia by sea, which could just as easily been delivered by air as warships, were a cover for new arms deliveries to Georgia. Russian checkpoints have been posted in and around Poti for searches.

The first of the three US aid warships, the USS McFaul , docked at Batumi Saturday to avoid friction with the Russians at Poti. Our sources report the vessel carried 50 Tomahawk cruise missiles capable of striking land and sea targets.

In Moscow, DEBKAfile’s military sources report, Capt. Igor Dygalo, deputy commander of the Russian Navy, announced Tuesday that the Moskva missile cruiser would carry out a naval exercise on the Black Sea.

The Russians are clearly marking out their control of this inland sea against US and NATO challenges. Capt. Dygalo said the Moskva would practice its wire-guided weapons, communications and missile guidance systems. The exercise will no doubt interfere with the movements of NATO vessels, as clearly intended.

Russian Dep. chief of staff Gen. Anatoly Nogovitsyn spoke Monday, Aug. 25, of nine Western vessels in the Black Sea – 2 American, 4 Turkish and the rest Polish and Spanish. He said their presence was not a cause for concern.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *