Moderata arbetslinjen skattesänkningar för rika

Återigen jobbskatteavdraget var bara en kamouflerade skattesänkning inlindade i vad som sades vara arbetsmarknadspolitik. Skattesänkningar som inte skapade arbeten. Vilket säkert var trevligt för de hög och övre medelinkomsttagare som fick ut mest av det.

Lars Calmfors och regeringens eget finanspolitiska råd hade detta att säga om det som kallas arbetslinjen från moderaterna. Kan antas och på sikt låter bra eller hur?

Regeringens sysselsättningspolitiska reformer, i första hand sänkningen av a-kassan och jobbskatteavdraget, kan antas få betydande positiva sysselsättningseffekter på sikt. De senaste två årens sysselsättningsuppgång beror dock i huvudsak på en positiv konjunkturutveckling.

Det finanspolitiska rådet hade även detta att säga om utfallet av ‘reformerna’ kring a-kassans finansiering.  Och återigen idag 1 miljon utan ekonomiskt skydd vid arbetslöshet där 500000 lämnat de senaste två åren.

“Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat
anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många
arbetslösa att stå utan försäkringsskydd”, säger Finanspolitiska rådets
ordförande Lars Calmfors. De positiva effekterna på sysselsättningen
blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter
till återhållsam lönebildning

Danne Nordling ger en annan analys nedan. Min tolkning av slutsatsen. 50 miljarder i skattsänkingar var valfläsk till grupper ur den övre medelklassen. Vad moderaterna mycket skickligt gjorde var att de ställde samhällsgrupper emot varandra. Genom att slå mot ’bidragstagare’ gjorde moderaterna det som Bo Lundgren inte lyckats med. Vinna val på skattesänkningar.

Vad finnas annars kvar av den moderata arbetslinjen? Inget AMS är avvecklat och arbetsförmedlingen håller på att privatiseras. Jag är rädd att grunden för en statlig arbetsmarknads politik försvunnit. RIP 1948-2008? Komvux är kraftigt nedbantat för som Jan Björklund sade det behövdes inte nu när alla skulle jobba.

Vad hände med de 300000 arbeten som skulle komma med den moderata arbetslinjen? Anders Borg säger inget om detta. LO beräknar antalet arbeten på lång sikt till 60-90000. Till en kostnad för staten genom skattesänkningar på 50 miljarder.

Förövrigt. Notera att höginkomsttagare förväntas arbeta mindre i den moderata arbetslinjen!

Var finns socialdemokraterna och den övriga oppositionen? Detta borde bankas in medvetandet på folk och spridas i media så långt det går. Ta ut helsides annonser i tidningar och annonsera i reklam tv om nödvändigt.

Men Svd rycker förstås ut till parti kansliets försvar.

Skattepolitik och samhällsfilosofi: Jobbskatteavdragen ger inte så många jobb

Den två första jobbskatteavdragen ger ett statiskt skattebortfall på 50 mdr
kr. Genom viss ökning av antalet arbetade timmar för medelinkomsttagare
blir det ökade skatteintäkter. Men dessa motverkas mer än väl av att
höginkomsttagarna arbetar mindre och de betalar högre skatt per person.
Effekten på skatteintäkterna kan inte ens uppvägas av det begränsade
ökade arbetsdeltagandet. Kostnaden blir enligt SNS ändå ca 50 mdr kr.
Dock ökar löneskatterna och de som inte är förmånsanknutna ger då ett
tillskott till statskassan.

SNS rekommenderade i januari att
regeringen inte skulle fortsätta sin politik med jobbskatteavdrag och
istället satsa på marginalskattesänkningar. LO:s rapport begränsar sig
till en kritisk granskning och drar enbart den allmänna slutsatsen att
kotnaden för nya jobb blir oerhört hög när man använder tekniken med
jobbskatteavdrag. Det beror alltså på att de stora skattebortfallen
kommer från dem som redan arbetar där det inte kan bli någon egentlig
effekt på jobben.

Fortfarande saknas dock en utvärdering av
regeringens första programförklaringar där 300 000 nya jobb skulle
skapas genom en kombination av försämrade sociala förmåner och
jobbskatteavdrag.
Anders Borg hänvisade då till vetenskapliga
rapporter. Men när statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård debatterade
jobbskatteavdragets effekter med LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin i
Studio ett idag hänvisade hon inte alls till vetenskapliga studier. Hon
försökte undkomma frågorna om hur många jobb själva jobbskatteavdragen
skapat av det totala antalet på ca 200 000 genom att också framhålla
åtgärder för ökad efterfrågan samt arbetsmarknadspolitiska åtgärder.


Jag var redan för tre år sedan skeptisk till den dåvarande oppositionens
påståenden att ett jobbavdrag skulle ge stora sysselsättningseffekter.
Nu visar LO ännu en gång att effekterna blir ytterst begränsade. Tyvärr
kunde Wanja Lundby Wedin inte förklara detta – hon är verkligen ingen
pedagog. Men den verkliga experten Eva Uddén Sonnegård, som ändå har
doktorerat på området, kunde inte komma med någonting som visade att
LO-ekonomerna (och övriga utvärderare) skulle ha fel.

Jobbskatteavdraget är därför sannolikt ett mera kosmetiskt element i den ”triangulering” som moderaterna vidtog för att vinna valet 2006 på attacken mot
”utanförskapet”. Det är också ett sätt att med sänkta skatter köpa
röster från grupper som tidigare röstat på socialdemokraterna.

Regeringen förlorar kampen om jobben | Ledare | Aftonbladet

När den starka konjunktur som drivit upp sysselsättningen viker står regeringen handfallen. Den saknar arbetsmarknadspolitiska verktyg för att möta en lågkonjunktur. Regeringen bär inte skulden för den fallande konjunkturen, men borde sluta att ignorera den.
Mycket dyr reform

Anders Borg har motiverat sitt jobbskatteavdrag, skattesänkningar som kostar staten 50 miljarder kronor, som en reform för att få fler i arbete. Ska jobbskatteavdraget bedömas enbart som en arbetsmarknadspolitisk reform är den, milt uttryckt, mycket dyr.

Enligt finansdepartementets egna beräkningar kostar varje nytt jobb staten över en halv miljon kronor.

Jobbskatteavdraget är ingen åtgärd för att få fler i arbete utan en klassisk moderat, ideologiskt driven, skattesänkning. I en rapport som LO-ekonomerna presenterade i veckan pulvriseras regeringens argumentation om jobbskatteavdraget.

Genom att studera vilka effekter skattesänkningarna har på olika inkomstgrupper och pers-oner som står utanför arbetsmarknaden eller är arbetslösa visar LO att jobbskatteavdraget har liten betydelse för sysselsättningen.

Den som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden har inte fått det lättare för att skatten sänkts.

5 000 har fått jobb

Från arbetsmarknadsdepartementet lyfter man gärna fram jobbgarantin för ungdomar som en framgångsrik arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det borde man inte göra. Av 131 000 arbetslösa ungdomar har 5 000 fått jobb genom jobbgarantin.

Trots varningarna om tuffare tider planerar Anders Borg fortsatta breda skattesänkningar. Det räcker inte när Sverige möter en lågkonjunktur.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Moderata arbetslinjen skattesänkningar för rika

 1. Peter A skriver:

  Jag har svårt att begripa varför ni envisas med att säga att jobbskatteavdraget gynnar höginkomsttagarna främst.

  Det man tjänar över knappt 27.000kr/mån har vi inte fått en enda krona i skattesänkning på. Det tycker jag är orättvist mot de som under många år levt som fattiga studenter för att skaffa sig en gedigen utbildning för att kunna driva samhällsutvecklingen framåt.

  ”Regeringens sysselsättningspolitiska reformer, i första hand sänkningen av a-kassan och jobbskatteavdraget, kan antas få betydande positiva sysselsättningseffekter på sikt. De senaste två årens sysselsättningsuppgång beror dock i huvudsak på en positiv konjunkturutveckling.”

  Det är ju intressant att regeringen bara har regerat ett och ett halvt år av dessa senaste två åren. Men i princip är ovan vad regeringen också säger. 1/3 av sysselsättningstillväxten för 2007 ansågs vara tack vare regeringens reformer, resten berodde på konjukturen.

  Förövrigt är det ju ganska trevligt med lite mer pengar i plånboken (brukar ju ni också tycka om det är ett resultat av strejker), speciellt nu när konjukturen vänder neråt och mat- och bensinpriserna gräver ett betydligt djupare hål i plånboken än vad vi är vana vid.

  Jag vill ju att vi löntagare skall kunna få det så bra som möjligt genom EGET arbete, därför kommer jag aldrig att rösta på vänstern. Ni tror att ni kan få det bättre genom att tillskansa er större brödsmulor från de rika, jag avser att få det bättre genom ett hårt och hederligt arbete vilket ni i vänstern står i vägen för.

 2. Peter A skriver:

  Jag har svårt att begripa varför ni envisas med att säga att jobbskatteavdraget gynnar höginkomsttagarna främst.

  Det man tjänar över knappt 27.000kr/mån har vi inte fått en enda krona i skattesänkning på. Det tycker jag är orättvist mot de som under många år levt som fattiga studenter för att skaffa sig en gedigen utbildning för att kunna driva samhällsutvecklingen framåt.

  ”Regeringens sysselsättningspolitiska reformer, i första hand sänkningen av a-kassan och jobbskatteavdraget, kan antas få betydande positiva sysselsättningseffekter på sikt. De senaste två årens sysselsättningsuppgång beror dock i huvudsak på en positiv konjunkturutveckling.”

  Det är ju intressant att regeringen bara har regerat ett och ett halvt år av dessa senaste två åren. Men i princip är ovan vad regeringen också säger. 1/3 av sysselsättningstillväxten för 2007 ansågs vara tack vare regeringens reformer, resten berodde på konjukturen.

  Förövrigt är det ju ganska trevligt med lite mer pengar i plånboken (brukar ju ni också tycka om det är ett resultat av strejker), speciellt nu när konjukturen vänder neråt och mat- och bensinpriserna gräver ett betydligt djupare hål i plånboken än vad vi är vana vid.

  Jag vill ju att vi löntagare skall kunna få det så bra som möjligt genom EGET arbete, därför kommer jag aldrig att rösta på vänstern. Ni tror att ni kan få det bättre genom att tillskansa er större brödsmulor från de rika, jag avser att få det bättre genom ett hårt och hederligt arbete vilket ni i vänstern står i vägen för.

 3. Pingback: Klassklyftor dödar « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *