Ökade inkomstklyftor för yngre och även äldre?

Har vi inte haft rekord arbetstillväxt där alla som vill fått arbete. Var det inte detta media och den borgerliga regeringen.

Mer seriöst. Att hälften av alla mellan 16 och 29 är beroende av ekonomiskt stöd från sina föräldrar borde få några politiker att vakna upp. Kanske. Gäller detta Stockholm eller hela Sverige

Sedan är det bara jag som noterar att personer vars enda problem är arbetslöshet får försörjas helt eller delvis med socialbidrag från kommunerna. Det är också kommunerna som på många platser fått upprätta alternativa arbetsförmedlingar för de som av olika anledningar inte kvalificerat sig för den statliga arbetsförmedlingen.

Situationen med alternativa kommunala arbetsförmedlingar och försörjning via socialbidrag är både LO och Svenskt näringsliv tillsammans med de politiska partierna rörande överens om att den ska fortsätta. Arbetslöshetsförsäkring ska bara gälla för de som kvalificerats sig genom arbete.

Sverige är delat i två olika verkligheter. Det som en gång kallades 2/3 dels samhället. Där en grupp människor faller i från. Detta gäller inte bara ungdomar.

Förövrigt i vilka andra länder räknas man som ungdom om man är 29 år gammal?

Och dagens påminnelse. 1 miljon arbetande svenskar utan a-kassa varav 500000 lämnat de senaste 2 åren.

Mer bloggat i kulturbloggen:

– Det finns många tecken just nu på att ungas ekonomiska problem har ökat, och kommer att öka. Det är allvarligt för det rör en stor grupp människor, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Löneökningar och gynnsam konjunktur har under 2000-talet inneburit inkomstökningar på 11 procent eller runt 23.500 kronor om året för befolkningen mellan 20 och 64 år. DN:s granskning visar att unga vuxna i Sverige är förlorare i jämförelse med övriga. De mellan 20 och 24 år har bara ökat sina inkomster med 5 procent, eller cirka 4.500 kronor. Det finns dessutom stora regionala skillnader bland de unga.

Bäst har det gått i Västernorrlands län, där inkomsterna ökat med nästan 22.000 kronor per år. Sämst har det gått i Stockholms län. Där har ungas inkomster minskat med 11 procent. Det betyder cirka 11.000 kronor mindre i plånboken för den som var 20 och 24 år 2006, jämfört med en person i samma ålder år 2000.

Svårigheter att få fast jobb och hög arbetslöshet spelar stor roll för de ungas låga inkomster. På arbetsförmedlingen i Huddinge ser sektionschefen Erik Jöud att särskilt ungdomar med bristfällig gymnasieutbildning har svårt att hitta jobb.

– Många unga har en brantare uppförsbacke och känner av konjunktursvängningarna snabbare än andra grupper. När tiderna försämras försvinner många enklare servicejobb, säger Erik Jöud.

Just nu är 315 personer mellan 20 och 24 år inskrivna hos arbetsförmedlingen i Huddinge centrum. De första tre månaderna får de söka jobb på samma villkor som andra grupper. Därefter är det möjligt att få ekonomiskt stöd och hjälp att hitta praktikplats genom satsningar inom den statliga ungdomsgarantin.

Sämre ställt för unga i Stockholm

Ungdomsstyrelsen har sett situationen för unga försämras. Antalet unga som är skuldsatta ökar, dessutom har andelen fattiga mellan 20 och 29 år fördubblats. En konsekvens av det är att hälften av alla mellan 16 och 29 år är beroende av ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Generaldirektör Per Nilsson är orolig över utvecklingen.

– Det kan tyckas som en snäll gest men det innebär en polarisering till olika förutsättningar, eftersom alla inte har föräldrar som kan betala.

– Jag är orolig för vad som händer om konjunkturen nu förändras, som många tror. Vi vet att unga drabbas först och mest, och återhämtar sig långsammast. Dessutom har vi mycket stora ungdomskullar. Man måste se till att unga får komma i arbete så att de kan försörja sig själva, säger Per Nilsson.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *