Socialdemokrat uppror mot ökade klyftor?

Värt att gå och läsa här. Var finns vreden i Sverige mot de samhällsklyftor som bara ökar?

Var finns de politiker som är villiga att gå ut och slås för rättvisa. För alla svenskar. Nu. Inte 2010 eller någon ospecificerade datum framåt.

Den moderata ’arbetslinjen’ har visat sig vara skattesänkningar för de som redan har det bra ställt. En majoritet av svenskarna visar opinionsmätningar de senast två åren vill inte ha de politik alliansen fört. Ändå talar tystnaden varierat med artiga debatter i riksdagen och några debattartiklar.

Hela oppositionen har varit på semester de senaste två åren och låtit moderaterna regerara i fred.

Gör uppror mot ökade klyftor!

Däremot upprörs människor i allmänhet över de vardagens orättvisor som under b-alliansregimen blivit allt påtagligare. Det handlar då bl a om de ökade klyftorna mellan dem som har arbete och dem som oftast utan förskyllan råkat bli arbetslösa och/eller sjuka. Att reaktionen mot ojämlikhetspolitiken ännu inte tagit sig några kraftfullare uttryck är inte alls märkligt. En förkrossande majoritet tiger och samtycker i det längsta eller låter protesterna inskränka sig till hummanden inom familje- och vänkretsen. Få vänder sig till politiker för att vädra sitt missnöje.

Att det emellertid nu finns ett rejält underlag för en protest- och upprorsrörelse mot samhällets tilltagande orättvisor visar bl a en ny artikelserie i DN. Under rubriken ”Klyftorna mellan rik och fattig ökar” inleds serien i dag med en redovisning av inkomstskillnaderna mellan de rikaste och fattigaste kommunerna i Stockholms län. Siffrorna har tagits fram med hjälp av Statistiska Centralbyrån och pekar bl a på att medan inkomsterna i kommuner som Danderyd och Vaxholm ökat med 13-14 procent har invånarna i Botkyrka bara fått 7-8 procent högre inkomster. De rikare blir rikare och drar ifrån de fattiga. Segregationen ökar. Detta är förvisso en bild från Stockholmsområdet. Men trenden kan sannolikt dras ut över hela landet. Bilden från andra storstadsområden som t ex Västra Götaland och Skåne pekar i samma riktning.

Sedan nu väl dimmorna kring FRA-hysteriet så småningom skingrats så har åtminstone socialdemokratiska politiker och opinionsbildare en skärskild skyldighet att säga ifrån på skarpen och mobilisera ett verkligt folkuppror mot de växande klyftorna. Även flexicurity- och vankelmodssossarna är välkomna i gänget….

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *