Inget nytt på opinionsfronten

Det märkliga med opinionsunderökningarna är att inget hänt. Socialdemokraterna är fortsatt ensamma större än hela oppositionen om jag räknade rätt.

Som jag sade redan 2006 kan det möjligen vara så att folk röstade emot socialdemokraterna. Inte för den allianspolitik som moderaterna fört fram med en dåres envishet.

Att sedan allianspartiernas egna väljare försvinner till soffan förvärrar bara en redan dålig situation.

Kd åter under riksdagsspärren

Oppositionspartierna har en fortsatt mycket stor övervikt över regeringspartierna, med 56,5-38,6 procent. Det ger ett avstånd mellan blocken på 17,9 procentenheter, jämfört med 16,3 i junimätningen.

I den här första opinionsmätningen efter semesterperioden är förändringarna för partierna små och inte statistiskt säkerställda. Men det är ändå dyster läsning för kristdemokraterna.

Partiet har synts mycket i medierna under sommaren, i samband med partiets riksting och med partiledaren Göran Hägglunds hårda kritik mot sverigedemokraterna under Almedalsveckan. Men i DN/Synovate får partiet endast 3,3 procent, jämfört med 4,4 i junimätningen.

– Kd backar bland medelålders väljare i åldersgruppen 45-59 år. Men framför allt tappar man till soffan, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

En stor del av de väljare som röstade på kristdemokraterna i valet 2006 är i dag osäkra på partiets politik och väljer att inte stödja något parti, och kallas därmed för ”soffliggare”.

Medan mobiliseringen bland de socialdemokratiska väljarna är rekordhög i dag är den låg eller mycket låg bland de borgerliga partiernas tidigare väljare, vilket förklarar en del av den stora blockskillnaden i opinionen.

– Moderaterna har dubbelt så många soffliggare som socialdemokraterna, centern och folkpartiet har tre gånger så många, och kristdemokraterna fyra gånger så många, säger Nicklas Källebring.

Socialdemokraterna får 45,4 procent i den här mätningen, jämfört med 43,9 i juni. Det är framför allt bland tidigare soffliggare som partiet fått ökat stöd.

Miljöpartiet får 5,8, mot 5,6 procent före sommaruppehållet, medan vänsterpartiets siffror går ner till 5,3 procent, efter 6,2 i juni.

Bland regeringspartierna är förändringarna mycket små, frånsett kristdemokraternas siffror. Moderaterna får 22,4 procent och centerpartiet 6,2, exakt samma nivåer som i juni. Folkpartiet får 6,8, jämfört med 6,4 i förra opinionsmätningen.

Sommarens omfattande debatt om de många turerna kring den nya FRA-lagen om signalspaning märks inte i den här mätningen. Det är framför allt m, fp och c som utsatts för hård kritik i medierna, men deras opinionssiffror har legat stilla de senaste månaderna.

Sverigedemokraterna som i en del andra opinionsinstituts mätningar gjorda under semesterperioden legat högt över riksdagsspärren får i DN/Synovates augustimätning 3,3 procent, mot 3,9 i juni.

Partiets opinionssiffror ökade efter den omfattande medierapporteringen i samband med partiets årsmöte i maj. Kommande mätningar får visa om det var en tillfällig uppgång.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Inget nytt på opinionsfronten

  1. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » FRA-resumé 1: Oreglerad avlyssning är olaglig avlyssning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *