Kommer Ryssland blockera olja till västeuropa?

Som den rapporteras längst ner ska Ryssland vara redo att strypa oljeleveranser till väst Europa om det möte Carl Bildt deltar i på måndag med EU länderna i Brussel inför sanktioner mot ryssland. Som det sägs i artikel med den rådande finanskrisen skulle det slå ett mycket hårt slag mot en redan mycket skakig världsekonomi. Detta samtidigt som Businessweek rapporterar att Wall Street finans företag står redo att sälja ut tillgångar för att möta kreditförluster till ett värde som tillslut kan uppgå till 2 triljoner dollar.

Med tanke på idiot analyser som denna i SvD kan man undra om den allmänna media opinionen och diverse politiker vet vad de sysslar med? Ryssland sitter på världens största valuta reserv på 580$ miljarder dollar, har minst 100 miljarder dollar av den amerikanska statsskulden redo att sälja ut. Vad händer med marknaderna om Ryssland börjar dumpa amerikanska statspaper och inför en oljeblockad mot västeuropa? Samtidigt med en kris i mellanöstern. Ryssland kan lät ge den avancerade militärteknik som Iran och Syrien behöver för att stå emot eventuella anfall från Israel.

Att Ryssland menar allvar är klart. Gör väst det? Jag tror inte det men man ska inte underskatta fåfängan och idiotin hos en del ledare i väst. Realism vore att en lösning hittas om räddar ansikten på väst och USA och förhoppningvis låter georgien behålla sina återståend territorier. Och att NATO stoppar den utvidgning som drivits på av USA med om nödvändigt ett informellt avtal med Ryssland.

Förövrigt är väst-eruoperna ens medvetna om att Ryssland som militär doktrin för att uppväga USA-NATOs teknologiska överlägsenhet är redo att använda taktiska eller slagsfällts kärnvapen?

DN1, DN2, SVD, DN2

Russia may cut off oil flow to the West – Telegraph

Fears are mounting that Russia may restrict oil deliveries to Western Europe over coming days, in response to the threat of EU sanctions and Nato naval actions in the Black Sea.

Any such move would be a dramatic escalation of the Georgia crisis and play havoc with the oil markets.

Reports have begun to circulate in Moscow that Russian oil companies are under orders from the Kremlin to prepare for a supply cut to Germany and Poland through the Druzhba (Friendship) pipeline. It is believed that executives from lead-producer LUKoil have been put on weekend alert.

”They have been told to be ready to cut off supplies as soon as Monday,” claimed a high-level business source, speaking to The Daily Telegraph. Any move would be timed to coincide with an emergency EU summit in Brussels, where possible sanctions against Russia are on the agenda.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Kommer Ryssland blockera olja till västeuropa?

 1. Barbro Hartvig skriver:

  Natos agerande triggade igång Georgienkriget. Varje gång Natos Jaap de Hoop Scheffer uttalar sig som när han t.ex. hotade Ryssland i våras blir jag betänksam och mycket beklämd. Har Natos generalsekreterare ett politiskt mandat? Nato tog ett icke formellt korrekt beslut i våras där Georgien lovades Natomedlemskap ovillkorligen men i framtiden. Det löftet spädde förmodligen på såväl Saakasvilis som Bildts storhetsdrömmar.

  • ckrantz skriver:

   @Barbro Hartvig:
   NATO’s är i stort ett verktyg för amerikansk utrikespolitik. Utan amerikansk militär infrastruktur skulle NATO inte fungera. NATO är också helt medvetet ett sätt för USA att kontrollera Europeisk säkerhetspolik. Vilket ju en del vill som helst ser Vita Huset som ledare för Europa.

   NATO’s beslut i våras att erbjuda Georgien ett framtida medlemskap var efter starka amerikanska påtryckningar.

   • Barbro Hartvig skriver:

    Tack för din kommentar Cleas.

    Jag skulle gärna se att EU skapade en egen försvarsallians. Skisseras ett sådant i Lissabonfördraget eller har jag drömt det?
    Nu har jag ropat ”USA ut ur Europa” i åratal på Bildts blogg. Får vi ett starkt och enat EU kanske det inte är en utopi?

 2. Barbro Hartvig skriver:

  Natos agerande triggade igång Georgienkriget. Varje gång Natos Jaap de Hoop Scheffer uttalar sig som när han t.ex. hotade Ryssland i våras blir jag betänksam och mycket beklämd. Har Natos generalsekreterare ett politiskt mandat? Nato tog ett icke formellt korrekt beslut i våras där Georgien lovades Natomedlemskap ovillkorligen men i framtiden. Det löftet spädde förmodligen på såväl Saakasvilis som Bildts storhetsdrömmar.

  • ckrantz skriver:

   @Barbro Hartvig:
   NATO's är i stort ett verktyg för amerikansk utrikespolitik. Utan amerikansk militär infrastruktur skulle NATO inte fungera. NATO är också helt medvetet ett sätt för USA att kontrollera Europeisk säkerhetspolik. Vilket ju en del vill som helst ser Vita Huset som ledare för Europa.

   NATO's beslut i våras att erbjuda Georgien ett framtida medlemskap var efter starka amerikanska påtryckningar.

   • Barbro Hartvig skriver:

    Tack för din kommentar Cleas.

    Jag skulle gärna se att EU skapade en egen försvarsallians. Skisseras ett sådant i Lissabonfördraget eller har jag drömt det?

    Nu har jag ropat "USA ut ur Europa" i åratal på Bildts blogg. Får vi ett starkt och enat EU kanske det inte är en utopi?

 3. alvar skriver:

  säger bara: Irak, Afghanistan,Somalia, Serbien, Pakistan…..”demokratiexport” a la USA.

 4. alvar skriver:

  säger bara: Irak, Afghanistan,Somalia, Serbien, Pakistan….."demokratiexport" a la USA.

 5. Mikael skriver:

  Utmärkt inlägg. Delar din världsbild om än inte din partitillhörighet.

 6. Mikael skriver:

  Utmärkt inlägg. Delar din världsbild om än inte din partitillhörighet.

 7. Kjell skriver:

  Så vad du säger är att ”the biggest bully in the schoolyard wins”? Moget.

  Den dagen Ryssland deklarerar Nordossetiens självständighet är jag beredd att tro på deras goda vilja. Hur kan de annars veta vad som är bäst för Sydossetien?

  • ckrantz skriver:

   @Kjell:
   Vilken värld lever du i. Vem säger något om Rysslands goda vilja. Det är ren maktpolitik från alla sidor. Där Ryssland hittills sitter med alla fördelar.

 8. Kjell skriver:

  Så vad du säger är att "the biggest bully in the schoolyard wins"? Moget.

  Den dagen Ryssland deklarerar Nordossetiens självständighet är jag beredd att tro på deras goda vilja. Hur kan de annars veta vad som är bäst för Sydossetien?

  • ckrantz skriver:

   @Kjell:
   Vilken värld lever du i. Vem säger något om Rysslands goda vilja. Det är ren maktpolitik från alla sidor. Där Ryssland hittills sitter med alla fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *