NATO flotta bildas i Svarta havet

För den som är intresserad.

Det är inte vilket fartyg som helst som USA skickar till Svarta havet samtidigt som EU har sitt möte i Bryssel. Ryssland har runt 16 större fartyg i Svart havet mot en NATO flotta på 10 enligt Debka. NATO flottan förstärks snart med ytterligare 6 inklusive USS Mount Whitney som är en flytande ledningscentral och ett av världens mest avancerade krigsfartyg.

Ett fartyg som den svenska militären har erfarenhet av.

SR 02 – Fredsfrämjande multinationell övning i Polen

Flytande ledning har koll på läget – 11 svenskar bland 1250 ombord USS Mount Whitney

USS Mount Whitney är normalt ledningsfartyg för US Second Fleet/Striking Fleet Atlantic. Tack vare sina utrymmen och sin kompletta C4I-utrustning (ledning/samband/IT-system) är hon numera även plattform för det nya NATO-konceptet CJTF HQ – Combined Joint Task Force Hedaquarters.

3 mars 2002

Under övningen Strong Resolve 2002 (SR 02) arbetar 11 svenskar ombord på USS Mount Whitney (MTW) – ledningsfartyg for US Second Fleet / Striking Fleet Atlantic. MTW har en central roll under den multinationella NATO-övningen SR 02, som just nu pågår i Polen och vid dess norra kust.

Ombord på Mount Whitney (MTW) sitter högsta ledningen för övningen SR 02 med sin stab som skall leda den spelade missionen i Polen – PFOR. SR 02 är en NATO-övning med partnerländer inbjudna, i vilken man knyter samman alla delar i kedjan for en fredsfrämjande insats – från högsta nivå; högkvarteret ombord på MTW, genom ledningarna för de olika stridskrafterna och ner till enskild soldat.

USS Mount Whitney är ett stort fartyg, just nu är vi 1250 personer ombord – och det finns kojplaser for ca 200 till! Själva besättningen, bara för att framföra fartyget, är 541 amerikanska män och kvinnor. Därutöver är nu 709 personer från 24 länder ombord for att utgora den övade PFOR-staben (CJTF HQ) med diverse kringfunktioner samt övningsledning (DISTAFF).

Markus Grönblad, kommendörkapten i svenska flottan och i vanliga fall tjänstgörande i Karlskrona, är en av de svenska officerare som just nu jobbar ombord på USS Mount Whitney:

– Att arbeta i en multinationell miljö är en rolig och spännande utmaning där det gäller att få 600 man att verka åt samma håll. Mount Whitneys devis ”Framgång börjar med samarbete” passar väldigt bra in här, sager Markus Grönblad, under övningen på CJ 3 / Current Operations i CJTF HQ.

CJTF – Combined Joint Task Force – är ett koncept för att genomföra och leda en större multinationell fredsfrämjande insats, utvecklat av NATO. Striking Fleets koncept är att leda från ett sjöbaserat högkvarter (HQ). Fördelarna är uppenbara, att sätta upp ett CJTF HQ på land tar tid eftersom man måste iordningställa hus, dra ledningar för samband mm mm. Ett sjöbaserat HQ som kan använda förberedda utrymmen ombord och fyllas på med personal under färden till insatsområdet kan också börja samträna under övarfarten. När man väl är framme kan man vara operativ från start.

Ombord på MTW finns en färdig ledningscentral, hjärtat i CJTF HQ, som kallas Joint Operations Center (JOC). Här inne finns representanter för alla försvarsgrenar och specialområden, var och en med sin dataskärm och med tillgång till alla nödvändiga nåtverk. Överst på väggen längst fram i lokalen sitter sex stora 32′ TV-skärmar som visar i tur och ordning landläge, sjöläge, luftläge, särskilda operationer, aktuellt väderläge (satellitbild) och CNN. Fartygets sambandsutrustning har 7 sattellitkanaler som t ex klarar av 100 telefonsamtal och att upprätthålla en världsomspännande lägesbild samtidigt.

Fartyget har i övrigt gott om lämpliga utrymmen för alla olika delar av staben:
CJ1 – Admin, CJ2 – Intel, CJ3 – Ops, CJ4 – Logs, CJ5 – Plans, CJ6 – Comms, CJ9 – CIMIC och därtill de s k ’special staff”-delarna; CJIO – Info Ops, JAG (juridiska rådgivare) samt Public Information Office. Ombord finns även kontaktpersoner ”Liasion Officers” för de direkt underställda cheferna; Land Component Commander, Maritime Component Commander, Air Component Commander, Special Operations Task Force och Psycological Operations Task Force.

Carl Sjöstrand
Chief PI Plans/Ops, PFOR HQ
STRONG RESOLVE 2002

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *