Spioneri utan intelligence

Det som inte diskuterats i hela FRA-debatten är vad uppgifterna ska användas till som FRA uppenbarligen hela tiden plockat fram för diverse nyfikna myndigheter, utländska ambassader och kan man anta nyfikna politiker.

Den bild som framgår är ett svenskt vilda väster utan lagar där FRA och övriga bokstavs kombinations organisationer agerar i stort efter eget huvud.

Sedan Brittiska JIC är en överbyråkrat organisation under premiärministern som knappast effektiviserat verksamheten där. Likt den amerikanska motsvarighet som skapades efter 11 september.

Öppna upp verksamheten istället. Viktigare än hemlig övervakning är en fungerande analysavdelning tror jag. Har vi det idag? Ingen vet. För ingen granskar effektiviteten och korrektheten i det arbete som Sverige lägger ner miljarder på. Det är ju så hemligt.

Men det kanske är typiskt för den svenska säkerhetspolitiken att CIAs stationschef är mer insatt i vad Svenska organisationer sysslar med än de riksdagspolitiker som ska representera vanliga svenskar.

Spioneri är nödvändigt – men måste styras | Mats Engström | Fredag med… | Ledare | Aftonbladet

Aftonbladets ledarsida berättade i tisdags hur polisen och tullen använder FRA för att avlyssna svenskar, utan domstolsbeslut. Granska verksamheten, krävde vi.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har hört av sig och meddelar att det inte är aktuellt. Kanslichefen Joel Brorsson säger att nämnden bara kontrollerar hur polisen använder ”hemliga tvångsmedel”, och det är det inte fråga om här. Etern är fri och avlyssning av mobiltelefoner har pågått länge.

Det är en märklig syn. Rättegångsbalken gör ingen skillnad på avlyssning av vanliga telefoner och mobiler, båda sakerna är hemliga tvångsmedel och det behövs domstolsbeslut i bägge fallen. Dessutom sätter Europakonventionen gränser.

Den statliga 11 september-utredningen tog upp frågan:

”De svenska lagreglerna ger inte något egentligt utrymme för att med hjälp av hemlig teleavlyssning förebygga brott. De nuvarande reglerna skapar också problem när det gäller Försvarets radioanstalts verksamhet.”

FRA:s avlyssning av svenskar är omfattande. Däremot är kontrollen av hur informationen används nästan obefintlig. Det är inte rimligt.

Datainspektionen ska besöka FRA nästa vecka och måste naturligtvis granska även denna verksamhet.

Polisens beställningar och användning av informationen måste också vara en fråga för den nämnd som Anders Eriksson leder. Annars blir namnet Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden lätt löjligt. Förslaget att nämnden även ska granska FRA:s kabelspaning förlorar sin trovärdighet.

Att många varit inblandade är inget skäl att avstå från en ordentlig tillsyn. Om det är svårt för den före detta Säpo-chefen Anders Eriksson att kritisera vad som skett så borde nämnden ha en annan ordförande. Även med Joel Brorssons tolkning av mandatet kan nämnden ta egna initiativ till en heltäckande granskning av hur polisen använt personuppgifterna från FRA och från utländska myndigheter. Vad säger övriga ledamöter av nämnden, som Susanne Eberstein (s)?

För min del tycker jag att FRA ska få spana på kabeltrafik, men bara med ett tillräckligt skydd för integriteten och med en tuff, oberoende kontroll.

En annan förutsättning är att känsliga personuppgifter inte byts med andra stater på ett sådant sätt att grundläggande rättigheter kan kränkas.

Det kräver både lagstiftning och en bättre styrning av underrättelsetjänsten.

Regeringar strävar ofta efter ”deniability”, att inte veta för mycket om vad som sker i den hemliga verksamheten. Då överlämnar de också makten till andra som hellre vill påverka – chefer på myndigheterna eller utländska intressen.

FRA:s nära samarbete med britter och amerikaner är välkänt. Samma sak gäller militära MUST och KSI, liksom Säpo.

”De är ständigt uppe på de brittiska och amerikanska ambassaderna för att ligga så bra till som möjligt”, säger en person med god insyn. ”Ibland verkar CIA:s stationschef ha bättre överblick än vi själva eftersom myndigheterna konkurrerar så mycket”.

Pär Nuder lär ha stoppat förslaget om en samlad civil underrättelsetjänst, styrd från statsrådsberedningen. Dagens statssekreterargrupper och sekretariat (SUND) fungerar inte tillräckligt bra.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Underättelsetjänst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Spioneri utan intelligence

  1. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » FRA-resumé 1: Oreglerad avlyssning är olaglig avlyssning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *