27 september 2008 lika historiskt som 24 oktober 1929?

Jag undrar vad det är med september som gör att alla kriser kommer då. Sen håller jag med Peter Englund. Det är en ’end of an era’ vi ser utspelas som ett drama på våra TV skärmar. Slutet är förstås för en världsekonomi dominerad av USA.

George Soros ansåg att det troligt att vad som händer blir den värsta krisen världen sett på 60år. De flesta kan räkna ut konsevenserna om de amerikanska hjulen faller av världsekonomin. Vad folk också börjat förstå är att den amerikanska ekonomin i mycket levt på bensinångor och det nu är luft i tankarna. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt. Mycket av det värde som byggts upp de senaste åren för genomsnittsamerikanen är borta. Vad händer när amerikanen inte kan finansiera sin ekonomi med lån säkrade mot stigande huspriser. Det är vad vi nu ser början på

Med uppenbara konsekvenser för en global industri likt svenska volvo som byggts sina affärer på export till USA marknaden. Både lastbilar och PV. Det finns heller ingen region som är redo att ta vid som motor i den globala ekonomi. Varken i Europa eller Asien.

Finns det politisk beredskap för detta i Sverige?

Mer i Media:
DN1, DN2, SvD,

Historiskt « Peter Englunds blogg

Jag tror att det vi är med om dessa dagar, med en stadigt växande finansiell kris, är en Stor Historisk Händelse, sannolikt den mest genomgripande vi sett på den här sidan av murens fall 1989. Långt större än, säg, 11 september, om än inte lika bild- och känslomässigt gripande. Tvillingskyskrapornas fall var på fler sätt än en slumpmässighet, en bisarr tillfällighet, en utifrån kommande störning, en fantasi från en mörk grotta i Toraborabergen plötsligt förverkligad.

Detta däremot är en kris som springer ur det dominerande världssystemet självt, ur dess geografiska, ekonomiska, logiska och ideologiska epicentrum, USA. Och följderna kommer sannolikt bli enorma, och vi kommer alla uppleva dem. (Vad har de flesta av oss känt av Usama bin Laden? Inget. Förutom kanske förlusten av en och annan flaska med hudkräm, konfiskerad av någon flygplatskontrollant med allvarsmin.)

Inte så att det innebär slutet för kapitalismen. Det är ett system som genom åren visat upp en häpnadsväckande anpassningsförmåga.

Dock innebär det sannolikt slutet för den accelerade hyperkapitalism som blev till under tidigt 80-tal, och vars ideologiska credo bestått av en närmast religiös tro på avregleringar och på marknadens egen förmåga att lösa snart sagt vart ekonomiskt och samhälleligt problem. Nya, övergripande och – inte minst – överstatliga regleringar är att vänta.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *